Like a Virgin (dal)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Like a Virgin (Madonna-dal) szócikkből átirányítva)
Madonna
Like a Virgin
Kislemez a Like a Virgin albumról
B-oldalStay
Megjelent1984. október 31.
Formátum7" · 12" · CD Single
Felvételek1984.
The Power Station, Manhattan
StílusDance · Pop
Nyelvangol
Hossz3:38 (album)
6:04 (dance remix)
KiadóSire · Warner Bros.
SzerzőTom Kelly  · Billy Steinberg
ProducerNile Rodgers
Madonna-kronológia
Borderline
(1984)
Like a Virgin
(1984)
Material Girl
(1985)
Videóklip
Hivatalos videóklip
SablonWikidataSegítség

A Like a Virgin című dal az amerikai énekesnő Madonna első kimásolt kislemeze a Like a Virgin című második stúdióalbumáról. A dal 1984. október 31-én jelent meg a Sire Records kiadásában. A dalt Tom Kelly és Billy Steinberg írta. A producer Nile Rodgers volt. Steinberg elmondta, hogy a dalt romantikus személyes tapasztalatai inspirálták. A Like a Virgint Madonna számára a Warner Bros. egyik munkatársa, Michael Ostin választotta, miután meghallotta a dal demóját Kelly előadásában. Rodgers kezdetben úgy érezte, hogy a dalnak nincs megfelelő riffje, de miután meghallgatta a dalt, megváltozott a véleménye.

Zeneileg a Like a Virgin egy tánc orientált dal, mely két riffből áll. Madonna hangja magas hangon szólal meg, miközben a szintetizátorok folyamatosan hallhatóak a basszusgitár mentén. A dal szövege nem egyértelmű, rejtett célozgatásokból áll, különféle értelmezéseknél viszont nyitott. A dal pozitív visszajelzéseket kapott a zenekritikusoktól, akik gyakran nevezték Madonna egyik meghatározó dalának. Ez lett az első helyett számos slágerlistán, köztük Ausztráliában, Kanadában, Európában, Japánban, az Egyesült Államokban. Máshol pedig Top 10-es sláger volt.

A dal videoklipjében Madonna egy gondolában utazik Velencében, és egy fehér esküvői ruhában egy palota körül barangol. A videóban a tudósok rámutattak Madonna szexuálisan független és erős nőként való ábrázolására, az oroszlán maszkot viselő férfire, a Szent Márk tér képeivel együtt, de fontos volt megemlíteni a videóra jellemző erotikát, és Velencét is. Madonna a dalt hét alkalommal adta elő koncertjein. Legtöbbször a dal előadása erős reakciót és média érdeklődést váltott ki.

A Like a Virgin című dalt számos művész feldolgozta, és több olyan filmben is felcsendült, mint a Reservoir Dogs, a Moulin Rouge! és a Bridget Jones: The Edge of Reason című filmekben. A családsegítő központok próbálták betiltani a dalt, mivel azt hitték, hogy a dal a házasságon kívüli, vagy házasságon belüli szexre ösztönöz. Másrészről Madonna közömbös, szexuálisan szégyentelen, rendkívül magabiztos nő személyiségét sugallta, melyet a fiatalabb generáció teljes mértékben elfogadott, stílusát és divatját követve. A dal megerősítette Madonnát abban, hogy pop ikon váljon belőle.

Előzmények[szerkesztés]

A Like a Virgin című dalt Billy Steinberg és Tom Kelly írták. A dal ötlete abból származott, amikor Steinberg apja szőlőültetvényeinél a Coachella-völgyben élt, és egy piros színű kocsit vezetett. A Los Angeles Times-nak nyilatkozva Steinberg elmondta, hogy a dalt nem Madonnának, vagy más énekesnőnek írta, hanem személyes tapasztalatai ihlették. Abban az időben Steinberg egy szerelmi kapcsolaton volt túl, mely érzelmileg megviselte, és ekkor találkozott egy új emberrel. Ez a helyzet inspirálta a Like a Virgin dalszövegeit arról, hogy mennyire lehet megbirkózni a nehéz helyzettel. Amikor a dalt megmutatta Kelly-nek, úgy döntöttek, hogy egy érzékeny ballada lesz a dalból, azonban nem tudták eldönteni, hogy a Virgin szó illik-e bele?![1] Steinberg elmondta: „Nem csak arra törekedtem, hogy ezt a „virgin” szót benne hagyjam-e a dalban, mert valószínűleg nem vagyok már szűz, de romantikusan és érzelmileg bántva voltam, mint sok ember, és így új kapcsolatba kezdtem, mely olyan jó érzés, hogy meggyógyítja az összes sebet, mely a legjobb érzés, mit valaha éreztem.”[2]

Kelly rögzítette a demót, és meghívta Michael Ostint a Warner Bros. kiadótól, hogy hallgassa meg a dalt. Steinberg és Kelly négy vagy öt dallamot játszott le Ostin számára, majd tovább beszélgettek a dalról, azonban nem voltak biztosak abban, hogy megfelelő a dal. Másnap találkoztak Madonnával, hogy beszéljenek a második albumáról, majd Ostin lejátszotta Madonnának a demót, mert hitt abban, hogy a dalszövegek, és a dal mélysége tökéletesen illeszkedik Madonnához. „Amikor lejátszottam a dalt Madonnának, megőrült érte, és rögtön mondta, hogy ez a dal kell neki, mert nagyszerű lemezt készíthet ezáltal” – emlékezett Ostin. 2009-ben a Rolling Stone-től Austin Scaggs megkérdezte Madonnát, hogy mi volt az első benyomása, miután meghallgatta a Like a és a Material Girl című dalok demóit. Madonna így válaszolt:

„Tetszett a dal, mert ironikus és egyben provokatív volt. Nem vagyok materialista ember, és én már nem voltam szűz, és egyébként is hogyan lehet olyan, hogy Like a Virgin (Mint egy szűz)?! Azonban tetszett a szavakkal való játék. Soha nem gondoltam volna, hogy ez lesz az első vezető dalom.”[3]

Felvételek[szerkesztés]

Madonna Like a Virgin 12-es fehér limitált maxi lemeze

1984 közepén Madonna találkozott Nile Rodgers-szel a New York-i Power Station Stúdióban. (Jelenleg Avatar Stúdió).[4] Rodgers kezdetben nem akarta, hogy Madonna rögzítse a dalt, mert úgy érezte, hogy a Like a Virgin dalszövege ostoba, és retardáltnak hangzott. Később Rodgers így nyilatkozott: „Furcsa, de nem tudtam kiverni a fejemből a dallamot, annak ellenére, hogy nem tetszett a dal, mely nagyon rágógumiszerű volt, de bennem maradt...” Tényleg szeretni akartam ezt a dalt [...] De Rodgers reakciója az volt, hogy nagyon furcsa dal.[5] Rodgers végül engedélyt adott Madonnának a dalhoz, mert felismerték annak potenciáját. Később Rodgers bocsánatot kért Madonnától, és ezt mondta: „Tudod...ha egy ilyen dal a fülembe marad 4 napig, akkor legyen valami, tehát csináljuk meg.” Végül a dalt rögzítették. Steinberg mérlegelte a felvételek folyamatát, és megjegyezte:

Amikor Madonna felvette a dalt, a demó szinte elhalványult a felvett dal mögött, mert alig hasonlított rá. Tom ekkor az eredeti demó szövegből idézett: „When your heart beats, and you hold me, and you love me...,” és hozzátette: „Ez volt az utolsó amit a demóról hallottál.” Madonnának nagyon nagyon óvatosan kellett meghallgatni a felvételt, mely aprólékos dolgokkal volt tele. Ez ritkán fordul elő, hogy valaki ennyire aprólékosan tanulmányozza a demo felvételt, és mindent felhasznál belőle. Egyfelől pedig hízelgő volt, hogy milyen óvatosan követte a demót.

Jason Corsaro a felvétel hangmérnöke meggyőzte Rodgers-t, hogy a dalt digitálisan rögzítsék, mivel ez egy új technika volt abban az időben, és Corsaro szerint ez a felvételek jövője, mert így a teszt prések is egyenletesen szóltak. Ennek biztosítására Corsaro egy Sony 3324 típusú 24 sávos digitális magnót, és egy Sony F1 kétsávos sztereó keverőt használt. Madonna rögzítette a dalt egy kicsi fából készült vastagfalu zongoraszobában, a C stúdió hátuljában, melyen R&B szoba néven is emlegettek. A dalhoz egy sztereo AKG C24-es mikrofont használtak, valamint egy Pultec hangszín szabályzót, majd amikor a felvételt jóváhagyták, akkor Robert Sabino hozzáadta a billentyűs részeket a dalhoz, melyhez Sequential Circuits Prophet-5 tipusú billentyűs hangszert, és néhány Rhodes zongorát, és akusztikus zongorákat használtak. Rodgers Synclavier típusú szintetizátoron játszott. Bár nem volt szükséges, Madonna mindig ott volt a felvételeken, és minden folyamatot végig követett. Nile is mindig ott volt, sosem hagyta el a stúdiót.

A dal összetétele[szerkesztés]

A tánc orientált dal bevezetője két horonyból áll. Az Alfred Publishing általi, a Musicnotes.com oldalon közzétett kották szerint a dal 118 BPM / perc ütemben szól, mely F szakaszban van összeállítva, Madonna hangja pedig az alacsony G 3 tónussal kezdődik, és C 5-ig tart.[6] Ricky Rooksby szerint a dal bevezetője egy feldolgozás, az 1965-ös Four Tops dal, az I Can’t Help Myself (Sugar Pie Honey Bunch) ahol Chuck Berry énekelt. Az üzemek bizonyos hasonlóságot mutatnak Michael Jackson Billie Jean című dalával, különösen a második versszakban. Madonna a dalt magas hangon énekli, miközben az ütemet Tony Thompson dob ritmusa adja, melyen egy szintetizátoros hang kísér. Ez kör alakú előrehaladást biztosít az I – IV – vii o –iii– akkordokon keresztül vi-II-V-I.-ig.

A dalszövegekkel kapcsolatban Madonna így nyilatkozott: „Szeretem a célozgatásokat, szeretem az iróniát, szeretem azt, ahogy a dolgokat különböző szinteken lehet venni.” Ez az állítása rávilágított a dal szövegeinek kétértelműségére, melyek a Like („Mint”) szó tesz kétértelművé. Rooksby különbözőképpen értelmezte a dal jelentését a különböző emberek számára. Azt mondta, hogy azok a lányok, akik valóban szűzek, a dal arra ösztönzi őket, hogy tartsák meg az, mielőtt elkezdik az első szexuális kapcsolatukat. A szexuálisan tapasztalt lányoknak pedig a dal azt jelenti, hogy újra tudják élni azt a pillanatot, amikor beteljesült a szerelem. A fiúk számára a dal nárcisztikus kép, ahol a lány és fiú elfelejtik múltbéli találkozásaikat, és élvezik a közös együttlétet, úgy mintha az az első lenne.

Kritikák[szerkesztés]

A Like a Virgin egyike Madonna leghíresebb kislemezének, melyet túlnyomórészt pozitív jelzőkkel illettek a kritikusok. Stephen Thomas Erlewine AllMusic-től megjegyezte, hogy a dal határozott kijelentéssel bír, melyet maga a dal, és a Like a Virgin című album, valamint a Material Girl című dal tette Madonnát ikonná. Majd hozzátette: „Ezek a dalok elhomályosították a lemezen szereplő dalok többi részét, mert ezek tökéletesen illeszkednek a témákhoz,és a hanghoz.[7] Debbie Miller a Rolling Stone újságtól elmondta, hogy Madonna hangjának hatalmas tartománya van, de nem olyan mint Cyndi Lauperé, de így is tudja a helyét a színpadon.[8] 2014-ben a dalt Ryan Redd klasszikusnak nevezte.[9]

Dave Karger az Entertainment Weeklytől az 1995-ös album felülvizsgálatakor úgy érezte, hogy a dal kissé ismétlődő és éretlen a jelenlegi helyzethez képest.[10] Jim Farbe úgy érezte, hogy a dal felvetheti azt, hogy Madonna egy kurva.[11] Sal Cinquemani a Slant Magazintól a dalt klasszikusnak nevezte.[12] Alfred Soto a Stylus Magazintól úgy érezte, hogy a dal rendkívül elegáns a maga stílusában.[13] Michael Paoletta Billboard szerint a dal megindító volt a dance-rock kategóriában.[14]

2000-ben a Rolling Stone és az MTV a 4. helyre helyezte a dalt a 100 Greatest Pop Songs (100 Legnagyobb Pop dal) kategóriában.[15] A dal a VH-1 zenecsatatorna szavazatai alapján az elmúlt 25 év dalainak listáján a 10. helyezett lett.[16] A Billboard Hot 100-as listán a 95. helyezést érte el a slágerlista Billboard Hot 100 All Time Top Songs (Minden idők 100 Legjobb Dalai) kategóriában.[17] A Q magazin általi szavazatok alapján a Top 20 Madonna singles of All-time (Minden idők Top 20-as Madonna kislemez) kategóriában az 5. helyezést érte el a dal.[18]

Helyezések[szerkesztés]

A Like a Virgin Madonna első No. 1. dala volt a 12 első helyezettet elért dala közül, mely a Billboard Hot 100-as listán debütált a 48. helyen 1984. november 17-én.[19] A dal 1984. december 22-én érte el a slágerlista első helyét, ahol hat hétig volt helyezett.[20] A dal arany helyezést ért el az amerikai hanglemezgyártók szövetsége (RIAA) által 1985. január 10-én, az 1.000.000 eladott példányszám alapján az Egyesült Államokban még 1989 előtt.[21] A dal szintén első helyezett volt a Hot Dance Music / Club Play slágerlistán, és az első Top 10-es belépő volt a Hot R&B / Hip Hop Songs kislemezlistán, ahol a 9. helyezést érte el.[22] Az 1985-ös összesített listán a 2. helyezett volt. Madonna az év legjobb pop előadója lett.[23] Kanadában a dal 1984. november 24-én debütált az RPM kislemezlistán a 71. helyen,[24] majd 1985. január 19-én elérte az első helyet. A dal 23 hétig volt összesen a slágerlistán.[25] Az 1985 év végi összesített RPM listán pedig a 35. helyen szerepelt.[26]

A dal 1984. november 17-én debütált az Egyesült Királyság kislemezlistáján az 51. helyen, majd 1985. január 12-én a 3. helyre került. Összesen 18 hétig volt slágerlistás helyezett. A brit hanglemezkiadók szövetsége (BPI) 500.000 eladott példányszám alapján arany helyezéssel díjazta a kislemezt. A hivatalos adatok szerint a kislemezt 892.000 példányban értékesítették 2018 augusztusa óta.[27] Európában a dal Ausztria, Belgium, Franciaország, Németország, Írország, Hollandia, Norvégia és Svájc tíz legjobb helyezettje között volt. A Music & Media szerint a kislemezből kb. 1,5 millió példányt értékesítettek Európában 1985 szeptemberéig.[28]

A Like a Virgin Madonna első No. 1. slágere volt az ausztrál Kent Music Report slágerlistán,[29] és a Japán kislemezlistán is. A Dél-Afrikai és Új-Zélandi kislemezlistákon a 2. helyezett volt, míg Svédországban a 15. helyig sikerült jutnia. Az Eurochart Hot 100-as listán pedig az élen szerepelt.

Videóklip[szerkesztés]

A dalhoz tartozó videóklipet Mary Lambert rendezte, aki a Borderline című videót is rendezte, mely Velencében és New York-ban készült 1984 júliusában. Madonna szűzként, a pornográfia eme alakját ábrázolja, aki esküvői ruhát visel egy márvány szobában. Ezzel a provokatív külsővel mutatkozik egy gondola fedélzetén.[30] Madonna megjegyezte: „Lambert azt akarta, hogy én egy modern bölcs lány legyek a klipben, de aztán visszamentünk az időben, és nekem valódi szűznek kellett látszanom a klipben.” A videó azzal indul, hogy Madonna felszáll egy hajóra a Brooklyn hídnál, és Velencébe utazik. Ahogy belép a városba, úgy mozog, mint egy sztriptíztáncos, bűntudat mentesen. A klipben fekete ruhát és kék nadrágot visel, számos keresztény szimbólummal, ékszerekkel a nyakában.[31] Teljesen beleéli magát a dalban, miközben egy oroszlánnal sétál a Velencei Punta della Dogana oszlopai között.

Számos játékot játszanak egy karneválon, ahol maszkokat hordanak, a férfiak pedig oroszlánképeket viselnek, ami a 18. századra és a Szent Márk térre jellemző.[32] Sheila Whiteley a Nők és populáris zene [...] című könyvében úgy gondolja, hogy Madonna képe a szexualitást tagadja meg a videóban, de ábrázolja őt egy szimulált helyzetben a gondolában, mely alátámasztja a csalást. A klipben lévő hím oroszlán megjelenése a minológiai mese és a pornográf szex diszkurzusa. Whiteley megfigyelte, hogy a klipben Madonna szeretője viseli az oroszlán maszkját, miközben vele szórakozik. Madonna felfedi ártatlansága végét, és megmutatja érdeklődését a vadon élő állatok felé. A vágy felkeltése után metaforikusan a szeretője szörnyeteggé válik.[33] Madonna így kommentálta az oroszlánnal való klipforgatást:

Az oroszlán nem csinált semmit, amit eredetileg kellett volna. Én az oszlopnak támaszkodtam..és azt hittem hogy megharap, így felemeltem a fátylamat, amiben voltam. Egy ideig bámulta, majd kinyitotta a száját, és hatalmasat ordított. Annyira megijedtem, hogy a szívem beleesett a szívembe. Amikor végül elsétált az oroszlán, és nagyot sóhajtottam. Úgy éreztem akkor, hogy kapcsolatban voltam az oroszlánnal. Lehet, hogy elmúlt életemben oroszlán, macska, vagy valami voltam.[34]

Fogadtatás és elemzés[szerkesztés]

A videóval a tudósok rámutattak a velencei vitalitásra. Margaret Plant (2002) szerző megjegyezte: „A Szent Márk téri oroszlánnal, és a „szűz” várossal az élvonalban a régi szent Velencét a nagy energiájú megnyugvással teli várost a pop világába hajtották ezzel a videóval.”[35] Azt is megjegyezte, hogy a Szent Márk annak az időnek a szimbóluma, amikor a szexuális bűncselekményeket súlyosan büntették Velencében. Úgy tűnt, hogy Madonna vitatja az ilyen brutalitást, és a tolerancia határait súrolja a videóban. Amikor az oroszlánember a karjában vitte Madonnát a velencei palotába, a szimulált szüzesség elvételére, akkor Madonna a La Serenissima (A köztársaság) szimbólumává vált.[36]

Plant megjegyezte: „Madonna a videóban helyreállította Velence energiáját és erotikáját, melynek nevét a Vénuszról ismert családtagként vették fel. Madonna a videó közben kék felsőjét feketére cserélve bemutatta bátorságát azzal, hogy látogatásukkal áldozatokká váltak. Carol Clerk (2002) megjegyezte: „Madonna napjai olcsó és vidám videósztárként véget értek a forgatással. Azonban a klip komoly látványt mutat.[37]

A Like a Virgin élő zenei videóját a The Virgin Tour turné reklámozására készítették. Ezt a változatot az 1986-os MTV Video Díjkiosztón a legjobb koreográfia kategóriában jelölték.[38] A Like a Virgin élő előadására először Párizsban került sor a Blond Ambition világturnén, melyet 1991. május 9-én jelentettek meg a Truth or Dare című dokumentumfilm részeként. Ezt a változatot két díjra jelölték az 1991. MTV Video Díjkiosztón. A legjobb női videó, és a legjobb koreográfia kategóriában.[39] A klip a VH1 100 Legnagyobb videoklip kategóriájában a 61. helyre sorolták.[40]

Élő előadások[szerkesztés]

Madonna a dalt először az 1984-es MTV Video Music Awards-on adta elő esküvői ruhában, egy torta tetején, a Boy Toy övcsatjában, és fátyolban.[41] Az előadás csúcspontja az volt, amikor felugrott, és körbefordult a színpadon. A kritikusok és tudósok szerint az egyik legfontosabb és legfelejthetetlenebb VMA előadás volt.[42] A dal később szerepelt az 1985-ös The Virgin Tour turnén is, ahol Madonna ismét esküvői ruhában jelent meg a színpadon. Ekkor a léggömbök a közönség felé hullottak, miközben a színpadra ért esküvői csokorral a kezében. A koncert VHS-en is megjelent melyet Michiganban, Detroitban forgattak.[43]

1987-ben a Who’s That Girl World Tour turnén a dalt humoros idézetekkel adta elő az énekesnő idézve a The Four Tops I Can’t Help Myself (Sugar Pie Honey Bunch) című dalból. Madonna levetkőzött, majd egy fűzőben folytatta az előadást, majd a koncert végén egy férfi táncossal flörtölt, aki a vőlegényét alakította.[44] A dalnak két különböző előadása van, mely megtalálható a Who’s That Girl: Live in Japán című kiadványon, melyet Tokióban 1987. június 22-én vettek fel.[45] A másik változat a Ciao Italia: Live from Italy című koncertfelvételen található, melyet Torinoban forgattak 1987. szeptember 4-én forgattak.[46]

Az 1990-es Blond Ambition turnén a dalt közép-keleti stílusban, rizqué koreográfiával adták elő, ahol Madonna arany fűzőt viselt, miközben egy vörös selyemágyon maszturbált, két táncos fiú kíséretében. Madonna egy kúp alakú melltartót viselt, melyet Jean-Paul Gaultier tervezett. Az előadás nagy port kavart, különösen amiatt, mert a Kanadai, Torontoi rendőrség letartóztatással fenyegette Madonnát, ha nem változtatja meg a műsort. Madonna visszautasította a műsor megváltoztatását, és a show folytatódott. A letartóztatás sem történt meg.[47] Az előadásról két különböző felvétel készült, mely a Blond Ambition: Japan Tour 90 1990. augusztus 27-i felvétele,[48] illetve a Franciaországi 1990. augusztus 5-én rögzített felvétel előadásai.[49] Az 1993-as Girlie Show világkörüli turnén Madonna szmokingot viselt, és Marlene Dietrich személyisége mögé bújt.[50] Elkezdte énekelni a dalt német akcentussal. A túljátszott akcentus paródia jelleggel bírt. Dietrich pillantását az 1930-as Marokkói film ihlette az előadáson. Az előadás megjelent a The Girlie Show: Live Down Under című videón, melyet 1993. november 19-én rögzítettek Sydneyben, Ausztráliában.[51]

2003 áprilisában Madonna a kilencedik stúdióalbuma, az American Life népszerűsítése mellett a New York-i Tower Records kiadónál adta elő a dalt akusztikus változatban. Madonna Hollywood című dalának előadása a 2003-as MTV Video Díjkiosztón újra felidézte a Like a Virgin 1984-es előadását. Az előadáson Britney Spears kezdte el énekelni a dalt, majd Christina Aguilera folytatja. A végén Madonna megjelenik egy tortából kilépve vőlegény ruhában, majd hatalmas ováció kíséretében elkezdődik a Hollywood című dal, melyet végül közösen énekelnek. Madonna a végén Spearst, és Aguilerát is megcsókolta. Majd megjelenik Missy Elliot a színpadon, és folytatódik a dal.[52]

Madonna a Like a Virgin előadása közben a Confessions turnén 2006-ban.

A 2006-os Confession turné során a dalt Madonna fekete feszes testnadrágban adta elő, egy műlovon.[53] Madonna 47. születésnapján eltörte csontjait lovaglás közben. Ennek a röntgenfelvételei futottak a képernyőn mögötte.[54] Az előadás szerepel a The Confessions Tour koncertalbumon, melyet 2007-ben jelentettek meg.[55] A 2008-as Sticky & Sweet turnén Madonna Rómában adta elő a dalt XVI. Benedek pápa tiszteletére, kommentálva: „Szeretnék egy dalt a pápának szentelni, tudom, hogy szeret engem, és arra kértem a közönséget, hogy énekeljen velem.”[56] A dalt Madonna a The MDNA Tour turnén is előadta a show harmadik szakaszában. A dalt egy egyszerű zongorán előadott burleszk verzióra bontották, mely a 2011-es Evgeni keringő hangzásának elemeit tartalmazza.[57] A Rebel Heart Tour-on (2015–2016) a dalt basszusgitárral adták elő. A Like a Virgin zseniális verziója a show második részének záró része volt, azzal, hogy Madonna egyedül táncolt a színpadon. A remixet a francia producer Denis Zabee készítette 2008-ban, akivel Madonna képviselői felvették a kapcsolatot a zenei jogok végett.[58] Jim Farber a Daily News-től az előadást lenyűgözőnek nevezte.[59] Az előadást Sydneyben rögzítették a Rebel Heart Tour koncertalbumra 2017 szeptemberében.[60]

Feldolgozások és felhasználások a médiában[szerkesztés]

1985-ben a The Lord of the New Church felvette a Like a Virgin saját változatát a Killer Lords című albumukra. Gary Hill (AllMusic) a dalt viccesnek, és egyben kellemetlennek nevezte.[61] Ugyanebben az évben “Weird Al” Yankovic parodizálta ki a dalt a Dare to Be Stupid című albumára. A dal a Like a Surgeon címet kapta, melyet egy kórházban forgattak. Eugene Chadbourne az Allmusic-tól a dalt vicces szatírának nevezte.[62] 1991-ben a skót Teenage Fanclub dolgozta fel a dalt második The King című albumukra.[63] Az 1992-es Reservoir Dogs című filmben is szerepel a dal, melyet írt és rendezett Quentin Tarantino. Mr. Brown szerepét is maga Tarantino játssza. A dalról azt mondja, hogy a Like a Virgin egy „nagy fasz metafora.” Amikor Madonna találkozott Tarantinoval, dedikálta neki az Erotica albumot a következő szöveggel: „Quentin: Ez a szerelemről szól, nem a faszról.”

A dal szintén hallható a 2001-es Moulin Rouge! című filmben is, melyet Harold Zidler, Jim Broadbent, és Monroth herceg énekel, akik a Richard Roxburg szereplői.[64] 2004-ben a The Meat Purveyorsd dolgozta fel a dalt egy medley formájában, ahol a Lucky Star és a Burning Up is szerepelt.[65] A 2004-es Bridges Jones: The Edge of Reason című filmben a thai börtönben tanítja a főszereplő a dalt a nőknek, miután bosszantja, hogy rosszul éneklik a dalt. Azt mondja nekik: „Madonna nem más, mint egy perfekcionista!”[66] A Grey’s Anatomy TV műsor egyik epizódjában Cristina Yang karaktere énekli a dalt műtét közben, miközben a kamera rá fókuszál. Amikor aztán a műtét után Lexie Gray is elkezd énekelni, Christina mérgesen néz rá, míg meg nem nyugszik.[67] Katy Perry, Travis Barker és DJ AM a 2008-as MTV Video díjkiosztón adták elő a dalt.[68] 2009-ben a dalt a Train nevű együttes Hey Soul Sister című dalának szövegével énekelték el: „I believe in you/Like a virgin you’re Madonna/And I’m always gonna wanna blow your mind.”[69]

A dal elhangzott a 2010-ben bemutatott Glee nevű televíziós sorozat The Power of Madonna című részében, melyben a szereplők Jonathan Groff , Jayma Mays , Lea Michele , Cory Monteith , Matthew Morrison , és Naya Rivera énekelték el a dalt.[70] Ugyanebben az évben Elton John adta elő a dalt a Rainforest Funk jótékonysági koncertjén.[71] Vanessa Carlton 2011. szeptember 11-én a Twitter fiókjában mutatta be a dal részleteit. 2012-ben a 2NE1 nevű koreai lánycsapat dolgozta fel a dalt, és jelentette meg debütáló japán Collection című lemezükön.[72] Ugyanebben az évben JoJo adta elő a dalt.[73] Wendy Sulca perui énekes a dal spanyol változatát adta elő.[74] 2014-ben Christina Scuccia, az éneklő apáca, aki megnyerte a The Voice of Italy versenyt, debütáló kislemezként jelentette meg a dal ballada változatát, melyet maga Madonna is dicsért.[75] Alexandra Stan román énekesnő is előadta a dalt új zenekarával a Chris Trace-val 2017 januárjában.[76] 2019-ben a Big & Rich jelentette meg a dal feldolgozását. Ugyanebben az évben márciusban a Mötley Crüe is kiadta a dalt a The Dirt című film betétdalaként.[77]

Hatása[szerkesztés]

A Like a Virgin szerepel a Rock and Roll Hall of Fame 500 dalainak listáján.[78] A dal és a videoklip megjelenése után a családszervezetek tiltakozni kezdtek, mondván a dal a házasság nélküli szexre ösztönöz, melyben aláássák a családi értékeket, és Madonnát úgy ábrázolják, mint egy kurvát.[79] A felháborodott moralisták „szexcicának” nevezték, és megpróbálták betiltani a dalt, és a videót.[80] A konzervatívokat feldühítette az, hogy Madonna használta a vallási szimbolizmust, a szűz esküvői ruhát, melyet szexuális összefüggésben ábrázolt. Clerk megjegyezte, hogy a dal soha nem látott figyelmet kapott a társadalmi csoportok által. A fő probléma az volt, hogy az emberek többsége csak felületesen hallgatta a dal szövegét, és azt képzelte, hogy az egyes dalszöveg részletek ártatlan szexuális kezdeményezés a célja. Miközben a lakosság felháborodott, mások nagy örömmel fogadták Madonna gondolkodását a dalról, aki azt állította, hogy:

Meglepődtem, hogy az emberek hogyan reagáltak a Like a Virginre, mert amikor ez a dal készült, arról énekeltem, hogy hogyan éreztem magam bizonyos helyzetekben, mely vadonatúj és friss érzés volt, persze mindenki másképpen értelmezte. A dal mindig abszolút kétértelmű volt.

Andrew Morton életrajzíró megjegyezte, hogy Madonna csodálóinak többsége nő volt, akik születésük óta a nők régiómódi sztereotípiái között nevelkedtek, és volt egy kialakult képük a menyasszonyról, vagy prostituáltról feminista értékrenddel, akik elutasították a nők önkifejezését.[81] William McKeen a Rock and Roll szerzője így nyilatkozott: Madonna volt az utolsó, aki pozitívan állt hozzá az akkori fiatal lányokhoz. Összevetve Madonna képét Barbieval, McKeen elmondta, hogy Madonna a nőiesség középosztálybeli ötleteit összekeverte azzal, hogy példát mutatott arra, hogy mit jelent a nőiesség számára az egyenlő esély az életben. Szexualitásával azt sugallta a nők számára, hogy teljesen elfogadott a kapcsolatok kezdeményezése, és annak élvezése is.[82] Ezen túlmenően Morton szerint abban az időben, a 80-as évek divatjában a lapos mellű vékony lányokkal reklámozták a ruhadarabokat, Madonna az átlagos lányokat ösztönözte arra, hogy jó saját maguk bőrébe lenni. Az új szó melynek neve „Madonna wannabe” azoknak a lányoknak szólt, akik Madonna stílusát próbálták követni. Az egyetemi professzorok, és a feministák komolyan elkezdtek vitatkozni a posztmodernista stílus és a kulturális ikon szerepéről. Debbi Voller szerint a Like a Virgin eredményezte azt, hogy Madonna ikonná váljon.

A Like a Virgin előadását az MTV úgy ítéli meg, hogy a díjkiosztó gálán megtartott előadás minden idők egyik legikonikusabb pop-előadása. Christina Garibaldi az MTV-től úgy ítélte meg, hogy az előadás elősegítette, hogy a Zenei díjkiosztó széles körben elterjedjen...ezzel egyidejűleg a későbbi előadóművészek számára is ösztönző volt amikor részt vettek a díjkiosztón, és azt akarták, hogy mindenki róluk beszéljen.[83] A Billboard Minden idők 100 legnagyobb show előadásainak listáján a 2. helyre sorolta Madonna előadását, elmagyarázva ezzel, hogy Madonna előtt a legjobb ilyen előadások után reménykedtek abban, hogy az emberek megvásárolják a lemezeiket, és ezzel beírják magukat a történelembe. Ez a pop art igazi nagy robbantása.[84] Joe Lynch szerint az 1990-es Blond Ambition világturné előadása minden kaput megnyitott Marilyn Mansontől Miley Cyrusig, hogy sokkolhassanak, és félelmet keltsenek a színpadon a következő évtizedekben.[85]

Számlista[szerkesztés]

  • US 7" single
  1. Like a Virgin (album version) – 3:38
  2. Stay (album version) – 4:04
  • US/CAN 12" maxi single
  1. Like a Virgin (extended dance remix) – 6:04
  2. Stay (album version) – 4:04

  • Japán 12" vinyl promo single
  1. Like a Virgin (extended dance remix) – 6:07
  2. Supernatural Love (Donna Summer) – 6:11
  • Német / UK CD Maxi Single (1995)
  1. Like a Virgin (extended dance remix) – 6:04
  2. Stay – 4:04

Slágerlista[szerkesztés]

Heti összesítések[szerkesztés]

Slágerlista (1984–85) Legjobb
helyezések
Ausztrália (Kent Music Report) 1
Ausztria (Ö3 Austria Top 40)[86] 8
Belgium (Ultratop 50 Flanders)[87] 2
Kanada Top Singles (RPM)[88] 1
European Hot 100 Singles (Eurotipsheet)[89] 1
Finnország (Singlet Top 20)[90] 5
Franciaország (Single Top 100)[91] 8
Németország (Media Control Charts)[92] 4
Iceland (RÚV)[93] 7
Olaszország (IRMA) 4
Japan International (Oricon)[94] 1
Hollandia (Single Top 100)[95] 4
Új-Zéland (Recorded Music NZ)[96] 2
Norvégia (VG-lista)[97] 8
South Africa (Springbok)[98] 2
Svédország (Sverigetopplistan)[99] 15
Svájc (Schweizer Hitparade)[100] 9
Egyesült Királyság (UK Singles Chart)[101] 3
US Billboard Hot 100[102] 1
US Adult Contemporary (Billboard)[103] 29
US Hot Dance Club Songs (Billboard)[104] 1
US Hot R&B/Hip-Hop Songs (Billboard)[105] 9
Zimbabwe (ZIMA)[106] 7

Év végi összesítések[szerkesztés]

Slágerlista (1985) Helyezések
Ausztrália (Kent Music Report)[29] 21
Canadian Top Singles (RPM)[26] 35
Germany (Official German Charts)[107] 40
Netherlands (Mega Single Top 100)[108] 82
New Zealand (Recorded Music NZ)[109] 11
South Africa (Springbok)[110] 19
US Billboard Hot 100[23] 2
US Dance Club Songs (Billboard) 31

Minden idők slágerlitája[szerkesztés]

Slágerlista (1958–2018) Rang
US Billboard Hot 100[111] 121

Közreműködő személyzet[szerkesztés]

  • Madonna – ének
  • Billy Steinberg – dalszerző
  • Tom Kelly – dalszerző
  • Nile Rodgers – producer , dobprogramozás, gitár
  • Bernard Edwards – basszusgitár
  • Tony Thompson – dobok
  • Rob Sabino – basszus szintetizátor , válogatott szintetizátorok
  • Jellybean Benitez – 12 hüvelykes remixek

Minősítések[szerkesztés]

Ország Minősítés Eladás
Egyesült Királyság (BPI)[112] arany 925.000
Egyesült Államok (RIAA)[113] arany 1.900.000
Japán (Oricon)[114] 121.780
Digitális
Egyesült Államok (RIAA)[115] 240.000


Források[szerkesztés]

  1. Kheraj, Alim: The surprising stories behind 6 of Madonna's biggest hits. Digital Spy, 2016. október 29. (Hozzáférés: 2016. október 30.)
  2. Bronson 2003, p. 600
  3. Scaggs, Austin (2009. október 29.). „Madonna Looks Back: The Rolling Stone Interview”. Rolling Stone, San Francisco (1090), 51. o, Kiadó: Jann Wenner. ISSN 0035-791X.  
  4. Buskin, Richard: Classic Tracks: Madonna 'Like A Virgin'. Sound on Sound. SOS Publications Group, 2007. szeptember 1. (Hozzáférés: 2010. február 18.)
  5. Rosen 1996, p. 283
  6. Digital Sheet Music – Madonna – Like a Virgin. Musicnotes.com. Alfred Publishing. (Hozzáférés: 2010. január 7.)
  7. Erlewine, Stephen Thomas: [Like a Virgin (dal) az AllMusicon Like a Virgin > Overview]. AllMusic. Rovi Corporation, 2002. szeptember 13. (Hozzáférés: 2010. január 11.)
  8. Miller, Debbie. „Madonna: Like A Virgin : Music Reviews”, Rolling Stone, Jann Wenner, 1985. január 17.. [2014. október 15-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2010. január 11.) 
  9. Reed, Ryan. „Watch Quentin Tarantino Movie Characters Sing 'Like a Virgin'”, Rolling Stone, 2014. október 3.. [2015. november 26-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2015. november 25.) 
  10. Karger, Dave. „Madonna – Like a What?”, Entertainment Weekly, Time Inc., 1995. november 10.. [2013. június 8-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2010. január 11.) 
  11. Farber, Jim. „The Girl Material”, Entertainment Weekly, Time Inc., 2001. július 20.. [2012. október 11-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2010. január 11.) 
  12. Cinquemani, Sal. Madonna: Like a Virgin (Remaster) [archivált változat] (2001. szeptember 9.). Hozzáférés ideje: 2010. január 11. [archiválás ideje: 2011. június 6.]  Archivált másolat. [2011. szeptember 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. április 2.)
  13. Soto, Alfred. Madonna – Like a Virgin / The Immaculate Collection [archivált változat] (2007. október 23.). Hozzáférés ideje: 2010. január 11. [archiválás ideje: 2010. január 13.] 
  14. Paoletta, Michael (1984. november 24.). „Album Reviews: Spotlight”. Billboard, New York 96 (47), Kiadó: Nielsen Business Media, Inc. ISSN 0006-2510. (Hozzáférés: 2010. január 21.)  
  15. (2001. január 7.) „Rolling Stone & MTV: '100 Greatest Pop Songs': 1-50” 989 (23), 78. o, Kiadó: Jann Wenner. ISSN 0035-791X.  
  16. Reporter, Associated Press. „VH1's '100 Greatest Songs of the Past 25 Years'”, The Sydney Morning Herald, Fairfax Media, 2003. június 12. (Hozzáférés: 2010. január 11.) 
  17. Billboard Celebrates the 50th Anniversary of the Hot 100 with All-Time Charts”, Reuters, 2008. április 11.. [2016. március 3-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2010. január 11.) 
  18. Reporter, Staff (2003. december 9.). „Top 20 Madonna Singles of All-time”. Q, San Francisco 19 (23), Kiadó: Bauer Media Group. ISSN 0955-4955.  
  19. The Billboard Hot 100: Week Ending November 17, 1984. Billboard. Nielsen Business Media, Inc, 1984. november 17. (Hozzáférés: 2010. január 8.)
  20. The Billboard Hot 100: Week Ending December 22, 1984. Billboard. Nielsen Business Media, Inc, 1984. december 22. (Hozzáférés: 2010. január 8.)
  21. Grein, Paul. „New Golden Rule: 500,000 Sales Mark for All Singles”, Los Angeles Times, Tribune Company, 1989. május 14. (Hozzáférés: 2010. december 22.) 
  22. [Like a Virgin (dal) az AllMusicon Madonna > Charts & Awards > Billboard Singles]. Allmusic. Rovi Corporation. (Hozzáférés: 2010. január 8.)
  23. a b (1985. december 28.) „Top Pop Albums 1985” 97 (52), Kiadó: Nielsen Business Media, Inc. ISSN 0006-2510.  
  24. Top RPM Singles: Issue 9542. RPM. RPM Music Publications Ltd. [2012. október 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. január 8.)
  25. Top RPM Singles: Issue 0518. RPM. RPM Music Publications Ltd. (Hozzáférés: 2010. január 8.)
  26. a b RPM's Top 100 Singles Of 1985. RPM. RPM Music Publications Ltd. (Hozzáférés: 2010. február 2.)
  27. Myers, Justin: Madonna Top 20 biggest songs on the official chart. Official Charts Company, 2018. augusztus 25. (Hozzáférés: 2018. augusztus 25.)
  28. Madonna Mania Now Spreading All Over Europe. Music & Media, 1985. szeptember 23. (Hozzáférés: 2018. június 10.)[halott link]
  29. a b Kent, David. Australian Chart Book 1970–1992 [archivált változat] (doc), Australian Chart Book, St Ives, N.S.W (1993). ISBN 0-646-11917-6 [archiválás ideje: 2016. február 27.] 
  30. Taraborrelli 2002, p. 765
  31. Plant 2002, p. 415
  32. Guilbert 2002, p. 78
  33. Whiteley 2000, p. 136
  34. Michael 2004, p. 65
  35. Plant 2002, p. 413
  36. Plant 2002, p. 419
  37. Clerk 2002, p. 41
  38. MTV Video Music Awards – 1986. MTV. MTV Networks. (Hozzáférés: 2010. január 12.)
  39. MTV Video Music Awards – 1991. MTV. MTV Networks. (Hozzáférés: 2010. január 12.)
  40. VH1: 100 Greatest Videos. VH1. MTV Networks, 2001. február 2. (Hozzáférés: 2010. január 12.)
  41. Johnston, Maura. 32 Most Outrageous MTV VMAs Moments of All Time [archivált változat] (2016. augusztus 23.). Hozzáférés ideje: 2018. június 10. [archiválás ideje: 2018. június 12.] 
  42. Garibaldi, Christina: Here's The Wardrobe Malfunction That Made Madonna's 'Like A Virgin' VMA Performance Legendary. MTV News, 2014. október 28. (Hozzáférés: 2018. június 10.)
  43. Madonna. Madonna Live: The Virgin Tour [VHS]. Warner- Bros. Records.
  44. Metz & Benson 1999, p. 11
  45. Madonna. Who's That Girl: Live in Japan [VHS]. Warner-Pioneer Japan.
  46. Phares, Heather: [Like a Virgin (dal) az AllMusicon Ciao Italia: Live in Italy (Video) > Overview]. Allmusic. Rovi Corporation. (Hozzáférés: 2009. március 18.)
  47. Guilbert 2002, p. 76
  48. Madonna. Blond Ambition: Japan Tour 90 [VHS]. Warner-Pioneer Japan.
  49. Madonna. Blond Ambition World Tour Live [Laserdisc]. Pioneer Artists.
  50. Fouz-Hernández & Jarman-Ivens 2004, p. 80
  51. Madonna. The Girlie Show: Live Down Under [VHS]. Warner Music Vision.
  52. Missy Elliot, Madonna, Britney Spears and Christina Aguilera - Like a Virgin > MTV Video Music Awards 2003. www.youtube.com (Hozzáférés: 2020. április 4.)
  53. Baltin, Steve. „Madonna Launches Tour With Disco Crucifixion”, Rolling Stone, 2006. május 22.. [2015. szeptember 24-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2017. szeptember 18.) 
  54. Gonzalez, Ed: Madonna: Confessions Tour. Slant Magazine, 2006. augusztus 23. (Hozzáférés: 2009. október 15.)
  55. Madonna. The Confessions Tour [CD, DVD]. Warner Music Vision.
  56. Michaels, Sean. „Madonna dedicates Like a Virgin to the Pope”, The Guardian, 2008. szeptember 8. (Hozzáférés: 2010. január 12.) 
  57. Ganz, Caryn: Act of God: Madonna's MDNA Tour Comes to Yankee Stadium. Spin, 2012. szeptember 10. (Hozzáférés: 2012. december 11.)
  58. Dens54 fait chanter Madonna sur sa version de 'Like a virgin' (french nyelven). CNews, 2015. december 18. (Hozzáférés: 2017. szeptember 16.)
  59. Madonna seemed to be happy at last during upbeat 'Rebel Heart' tour opener: review. Daily News, 2015. szeptember 10. (Hozzáférés: 2015. szeptember 10.)
  60. Madonna. Rebel Heart Tour [2× CD, DVD, Blu-ray]. Eagle Records.
  61. Hill, Gary: [Like a Virgin (dal) az AllMusicon Killer Lords > Overview]. Allmusic. Rovi Corporation, 2001. április 9. (Hozzáférés: 2010. január 12.)
  62. Chadbourne, Eugene: [Like a Virgin (dal) az AllMusicon Dare to Be Stupid > Overview]. Allmusic. Rovi Corporation, 2001. szeptember 2. (Hozzáférés: 2010. január 12.)
  63. [Like a Virgin (dal) az AllMusicon The King > Overview]. Allmusic. Rovi Corporation, 2002. január 8. (Hozzáférés: 2010. január 12.)
  64. [Like a Virgin (dal) az AllMusicon Moulin Rouge: Collector's Edition > Overview]. Allmusic. Rovi Corporation, 2001. december 5. (Hozzáférés: 2010. január 12.)
  65. They Say Its Your Birthday Madonna. Cover Me Songs, 2010. augusztus 9. (Hozzáférés: 2010. augusztus 17.)
  66. Travers, Peter. „Review: Bridget Jones: The Edge of Reason”, Rolling Stone, Jann Wenner, 2004. november 16.. [2011. szeptember 20-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2010. január 12.) 
  67. Burrows, Laura: Grey's Anatomy: "The Becoming" Review. IGN. News Corporation, 2008. május 9. (Hozzáférés: 2010. január 12.)
  68. Vena, Jocelyn: DJ AM Left A Wonderful Legacy, Katy Perry Says. MTV News, 2009. augusztus 31. (Hozzáférés: 2016. április 3.)
  69. Train — Hey Soul Sister Lyrics. Metrolyrics.com. [2020. február 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. november 16.)
  70. Bentley, Jean. „'Glee' Recap: Madonna Invades William McKinley High”, MTV (MTV Networks), 2010. április 21. (Hozzáférés: 2010. április 21.) 
  71. Prince, David J.. „Springsteen Joins Lagy Gaga, Elton John At Rainforest Benefit”, Billboard, Nielsen Business Media, Inc., 2010. május 14. (Hozzáférés: 2010. november 13.) 
  72. Discography (japanese nyelven). Avex Marketing Inc. (Hozzáférés: 2012. március 24.)
  73. JoJo Performs ‘Like a Virgin’ at Charity Event. Rap-Up, 2012. május 2. (Hozzáférés: 2012. december 20.)
  74. Wendy Sulca versiona hit de Madonna ´Like a virgin´”, Radio Programas del Perú, 2012. november 22. (Hozzáférés: 2015. március 25.) (spanish nyelvű) 
  75. Singing nun chooses 'Like a Virgin' for debut”, BBC News, 2014. október 21. (Hozzáférés: 2014. október 21.) 
  76. Alexandra Stan aduce hitul Like A Virgin in Romania! (romanian nyelven). Top Românesc. (Hozzáférés: 2017. január 25.)
  77. Hear Motley Crue's Metal Rendition of Madonna's 'Like a Virgin'. Rolling Stone
  78. The Songs That Shaped Rock and Roll. Rock and Roll Hall of Fame. [2016. június 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. február 26.)
  79. Cross 2007, p. 31
  80. Voller 1999, p. 18
  81. Morton 2002, p. 766
  82. McKeen 2000, p. 232
  83. Garibaldi, Christina. „Here's The Wardrobe Malfunction That Made Madonna's 'Like A Virgin' VMA Performance Legendary”, MTV News, 2014. október 28. (Hozzáférés: 2017. szeptember 4.) 
  84. Unterberger, Andrew: The 100 Greatest Award Show Performances of All Time. Billboard, 2017. február 8. (Hozzáférés: 2017. november 29.)
  85. Lynch, Joe: Madonna Was Nearly Arrested for Simulating Masturbation 25 Years Ago Today. Billboard, 2015. május 29. (Hozzáférés: 2017. szeptember 4.)
  86. "Madonna – Like a Virgin – Austriancharts.at" (német nyelven). Ö3 Austria Top 40. (Hozzáférés ideje: 2014. május 27.)
  87. "Ultratop.be – Madonna – Like a Virgin" (holland nyelven). Ultratop 50. (Hozzáférés ideje: 2014. május 27.)
  88. "RPM Top Singles." RPM. Library and Archives Canada. (Hozzáférés ideje: 2014. május 27.)
  89. European Top 100 Singles. Eurotipsheet, 1985. február 4. (Hozzáférés: 2020. március 16.)
  90. "Madonna: Like a Virgin" (finn nyelven). Musiikkituottajat – IFPI Finland. (Hozzáférés ideje: 2014. május 27.)
  91. "Lescharts.com – Madonna – Like a Virgin" (francia nyelven). Les classement single. (Hozzáférés ideje: 2014. május 27.)
  92. "Madonna – Like a Virgin". Offiziellecharts.de. GfK Entertainment. (Hozzáférés ideje: 2014. május 27.)
  93. Madonna Chart History. RÚV. [2017. december 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. május 24.)
  94. ライク・ア・ヴァージ Japanese Singles Chart (japanese nyelven). Oricon, 1985. február 11. [2015. április 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. január 8.)
  95. "Dutchcharts.nl – Madonna – Like a Virgin" (holland nyelven). Single Top 100. (Hozzáférés ideje: 2014. május 27.)
  96. "Charts.org.nz – Madonna – Like a Virgin". Top 40 Singles. (Hozzáférés ideje: 2014. május 27.)
  97. "Norwegiancharts.com – Madonna – Like a Virgin". VG-lista. (Hozzáférés ideje: 2014. május 27.)
  98. South African Rock Lists Website SA Charts 1969 – 1989 Acts (M). Rock.co.za. (Hozzáférés: 2018. november 22.)
  99. "Swedishcharts.com – Madonna – Like a Virgin". Singles Top 60. (Hozzáférés ideje: 2014. május 27.)
  100. "Madonna – Like a Virgin – swisscharts.com". Swiss Singles Chart. (Hozzáférés ideje: 2014. május 27.)
  101. "Madonna: Artist Chart History". Official Charts Company. (Hozzáférés ideje: 2014. május 27.)
  102. "Madonna Chart History (Hot 100)". Billboard. (Hozzáférés ideje: 2014. május 27.)
  103. "Madonna Chart History (Adult Contemporary)". Billboard. (Hozzáférés ideje: 2014. május 27.)
  104. "Madonna Chart History (Dance Club Songs)". Billboard. (Hozzáférés ideje: 2014. május 27.)
  105. "Madonna Chart History (Hot R&B/Hip-Hop Songs)". Billboard. (Hozzáférés ideje: 2014. május 27.)
  106. Kimberley, Christopher. Zimbabwe Singles Chart Book: 1965-1996 
  107. Top 100 Single-Jahrescharts (german nyelven). GfK Entertainment. (Hozzáférés: 2015. december 5.)
  108. Jaaroverzichten 1984 (dutch nyelven). Hung Medien. (Hozzáférés: 2011. április 4.)
  109. Top Selling Singles of 1985. Recorded Music NZ. (Hozzáférés: 2016. február 25.)
  110. Top 20 Hit Singles of 1985. (Hozzáférés: 2018. szeptember 2.)
  111. Greatest of All Time Hot 100 Songs”, Billboard (Hozzáférés: 2018. augusztus 13.) 
  112. Myers, Justin: Madonna's lead singles ranked. Official Charts Company, 2019. április 24. (Hozzáférés: 2019. április 24.)
  113. Metz & Benson 1999, p. 111
  114. Oricon Album Chart Book: Complete Edition 1970–2005.. Roppongi, Tokyo: Oricon Charts (2006. április 19.). ISBN 4-87131-077-9 
  115. Trust, Gary. „Ask Billboard: 'Glee'-ful About Madonna”, Billboard, Nielsen Business Media, Inc, 2010. április 30. (Hozzáférés: 2012. április 22.) 
  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap