Life Is Strange

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Life Is Strange
FejlesztőDontnod Entertainment
Kiadó
ZeneszerzőSyd Matters
SorozatLife Is Strange
MotorUnreal Engine 3
Platformok
Kiadási dátum2015. január 30.
Műfaj
  • grafikus kalandjáték
  • LMBT-témájú videójáték
  • videójáték LMBT karakterrel
  • interaktív film
  • science fiction video game
Játékmódokegyjátékos videójáték
USK-besorolásUSK 12
Adathordozó
A Life Is Strange weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Life Is Strange témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Life Is Strange epizódikus grafikus kalandjáték, amelyet a Dontnod Entertainment fejlesztett és a Square Enix adott ki Microsoft Windows, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One, iOS, Android és Nintendo Switch rendszerekhez. A Life is Strange franchise első része, a játék öt epizódban jelent meg időszakosan, 2015 folyamán.

Játékmenet[szerkesztés]

A cselekmény Max Caulfieldre, egy 18 éves fényképész hallgatóra összpontosít, aki felfedezi, hogy képes bármikor visszatekerni az időt, ami minden választási lehetőségét a pillangóhatás megvalósítására vezeti. A játékos választásai az elbeszélést kibontakozás közben módosítják, és átformálják azt. A küldetések elágazó választási lehetőségeket használnak a beszélgetéshez.

A játékot harmadik nézetben (TPS) teszi lehetővé az irányítást. Az idő visszatekerése lehetővé teszi a játékos számára, hogy szinte minden döntését megváltoztassa. Helyet kapott pár a történet alaulására nagy befolyással rendelkező választás is, amik nem visszafordíthatóak. Gyakran emberi életek múlnak ezeken a választásokon. A játékos megvizsgálhatja a tárgyakat, és interakcióba léphet velük, ami lehetővé teszi a környezet megváltoztatását. Az időutazás előtt összegyűjtött tárgyak a játékosnál maradnak, emiatt lehet "csalni", sőt sokszor csak így kaphatjuk meg az elvárt kifejlettet. A játékos különböző helyszíneket fedezhet fel az Arcadia-öböl kitalált környezetében, és kommunikálhat nem játszható karakterekkel. Az esemény visszaállítása után a korábban megadott részletek felhasználhatók lesznek a jövőben. Bizonyos esetekben a párbeszéd választása rövid vagy hosszú távú következmények révén megváltoztatja és befolyásolja a történetet.Mindegyik választásnál rövid távon valami jó is rosszabbul alakulhat.

Fejlesztése[szerkesztés]

A Life Is Strange fejlesztése 2013 áprilisában kezdődött. Epizodikus formátumot szem előtt tartva alakították ki, pénzügyi és kreatív okokból egyaránt. A fejlesztők a terep kialakításánál a valóságot vették alapul. A játékosok visszajelzései befolyásolták az epizódok módosításait és frissítéseit. A történet és a karakter íve szolgál a játék központjaként.

Ez a Dontnod Entertainment második nagy címe női főszereplővel. A Dontnod fejlesztői naplót tett közzé, amely szerint a legtöbb leendő kiadó nem hajlandó kiadni egy játékot, hacsak nincs benne férfi főszereplő. A legtöbb kiadó ugyanezt kifogásolta Dontnod első projektje, a Remember Me ellen. A Dontnod vezérigazgatója, Oskar Guilbert is támadta az elején ezt az ötletet. A Square Enix volt az egyetlen kiadó, aki nem szándékozott ezen változtatni.

Fogadtatás[szerkesztés]

Megjelenése után a Life Is Strange általában pozitív kritikákat kapott. Gyakran szerepelt a negatív vélemények között a használt szleng, a rossz ajak-szinkronizálás, és a hangszínbeli következetlenségek a történetben. A játék több mint 75 Az Év Játékja (Game Of The Year) díjat kapott és több ranglistán szerepelt előkelő helyen. 2017 májusáig több mint hárommillió példány kelt el belőle. Az előzmény, a Life Is Strange: Before the Storm 2017 augusztusában jelent meg, a folytatás, a Life Is Strange 2 2018 szeptemberében.

85/100 Metacritic pontszámmal végzett a PlayStation 4 és az Xbox One készülékeken. Általános véleménnyé vált, hogy több hasonló játéknak kellene lennie. Az Eurogamer szerint ez "ennek a generációnak az egyik legjobb interaktív sztori-játéka". Jokoo Taró a fejlesztők közül az egyik legelismertebb személy, aki itt Game Director-ként vett részt kedvenc PlayStation 4-játékai közé sorolta.