Lidköping

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lidköping
Közigazgatás
Ország Svédország
Népesség
Teljes népesség23 656 fő (2020. dec. 31.)[1]
Földrajzi adatok
Terület13,07 km²
IdőzónaCET, UTC+1
Térkép
é. sz. 58° 29′ 53″, k. h. 13° 08′ 60″Koordináták: é. sz. 58° 29′ 53″, k. h. 13° 08′ 60″
A Wikimédia Commons tartalmaz Lidköping témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Lidköping egy város és Lidköping önkormányzatának székhelye Västra Götaland megyében, Svédországban. 2021-ben körülbelül 40 000 lakosa volt.

A Vänern-tó déli partján található, és néha "Lidköping vid Vänern"-nek nevezik, hogy megkülönböztesse magát Linköpingtől, Svédország keleti partjainál. Kísérletek történtek a hivatalos név "Lidköping vid Vänern"-re történő megváltoztatására, de ezek a kísérletek nem jártak sikerrel. [2]

Földrajz[szerkesztés]

Lidköping városát a központon átfolyó Lidan folyó választja ketté. Keleti oldalát óvárosnak, nyugati oldalát újvárosnak nevezik.

Lidköping település keleti szomszédjával, Götenével együtt a Läckö-Kinnekulle-félszigeten található. Több nagy helyi céggel karöltve van egy köznyelvi turisztikai cégük, „Götene-Lidköping Vänern Turist AB” néven.

Történelem[szerkesztés]

Lidköping 1446. július 21-én kapta meg oklevelét, így Svédország egyik mára megszűnt városának minősül. A városi fegyverek majdnem olyan régiek. A design az évszázadok során változott, de mindig egy ülő püspököt ábrázolt. Vitatott, hogy tényleges püspököt ábrázol-e, de a 20. században úgy döntöttek, hogy Szent Miklós püspök ábrázolása legyen.

1650 körül a várost beépítették Jakob De la Gardie grófságába. 1655-ben azonban a király úgy döntött, hogy visszaszerzi a város igazgatását. A veszteség pótlására De la Gardie megkapta a jogot, hogy 1670-től új várost alapítson a folyó nyugati oldalán. 1672-ben letették az alapokat, és az új város gyorsan növekedett. 1683-ban Lidköping város mindkét oldalát egységessé nyilvánította a király, és vissza is szerezte mindkettőt.

Az óváros 1849-ben leégett, és az újváros jelentős része is megsérült. A tűz után mindkét várost az ellenőrzési minta szerint újjáépítették.

Szimbólum[szerkesztés]

A Lidköping keményen dolgozik azon, hogy "Lidköping by Vänern" néven reklámozza magát. Ezzel a küldetéssel összhangban profiltervet dolgoznak ki, amelyben megállapították, hogy Vänern egy szimbólumot használ, amely a helyét ábrázolja. A szimbólumot minden hivatalos kontextusban használják, és Lidköpingbe való behajtáskor az útjelző táblán is.

Sport[szerkesztés]

A Villa Lidköping BK Svédország egyik legjobb jáglabdacsapata. Ötször jutottak be az Elitserien döntőjébe. A Sparbanken Lidköping Arena a hazai helyszín. 2019-ben nyertek először aranyérmet Johan Sixtensson vezetésével.

Híres emberek[szerkesztés]

Sport[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Statistiska tätorter 2020, befolkning, landareal, befolkningstäthet per tätort. Svéd Statisztikai Hivatal, 2021. november 24.
  2. Lid för likt Lin - nu vill staden byta sitt namn. aftonbladet.se. [2017. június 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. április 27.)