Lichtenstein György

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lichtenstein György
Született1827
Szigetvár
Elhunyt1893. február 13. (65-66 évesen)
Edinburgh
Állampolgárságamagyar
Foglalkozása
  • zenepedagógus
  • zongorista
SírhelyeMorningside Cemetery
A Wikimédia Commons tartalmaz Lichtenstein György témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Lichtenstein György (Szigetvár, 1827Edinburgh, 1893. február 13.)[1] magyar mnemotechnikus, zongoraművész. Lichtenstein Ferenc Lajos újságíró, lapszerkesztő bátyja.

Élete[szerkesztés]

Lichtenstein György sírja az Edinburgh-i Morningside temetőben.

Lichtenstein Simon kereskedő fia. Gyermekkorában Georg Vierling tanítványa volt, aki zongorázni és hegedülni tanította. Bölcseleti tanulmányait Pécsett és Zágrábban végezte, majd jogi pályára lépett. Ő volt az első zsidó származású jurátus Magyarországon, de ügyvédi oklevelet nem szerezhetett. Ebben az időben kezdett foglalkozni mnemotechnikával.

1845-ben több magyar és erdélyi városban tartott erről előadásokat. 1846–1847-ben beutazta Horvátországot és Ausztriát, mindenütt nagy sikerrel népszerűsítette a mnemotechnikát. A külföldi lapok különösen kiemelték latin nyelven tartott előadásait. Kapcsolatba került Közel-Keleten, Törökországban és Görögországban élőkkel, akik között számos tanítványa akadt. Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc alatt a magyar kormány megbízásából öccséhez hasonlóan diplomáciai feladatokat végzett Berlinben (Kossuth magántitkára volt). 1850-ben visszatért Berlinbe, ahol a királyi udvar előtt is tartott felolvasást.

Később Angliába ment, ahol egy ideig Kossuth Lajos gyermekeit tanította zongorázni, de előadóművészként is dolgozott. 1856 körül Edinburgh-ban telepedett le, ahol zenetanárként működött, s jelentős befolyással bírt a város zenei életére. Egyik alapítója és elnöke volt az Edinburgh-i Zenészek Társaságának (Edinburgh Society of Musicians), illetve évekig vezette az Edinburgh-i Filozófiai Intézetet (Edinburgh Philosophical Institution). A város egyik leánynevelő intézetének (Charlotte Square Institution for Young Ladies) igazgatója is volt.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Elhunyt Lichtenstein György (1893. február 15.) Budapesti Hírlap, 13. évfolyam, 46. szám, 7. o.

Források[szerkesztés]