Lichtenfeld Imre

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Lichtenfeld Imre (Budapest, 1910. május 26.Netánja, 1998. január 9.) birkózó, a krav maga önvédelmi rendszer kifejlesztője. Neve (angolul: Imrich Lichtenfeld), birkózóként Imi Sdeór (héberül: אימי שדאור) néven ismert.

Élete[szerkesztés]

Lichtenfeld Imre (balra) kedvenc tanítványával: Eyal Yanilovval

1910-ben született Budapesten. Apja nyomozó és közelharcoktató volt. Pozsonyban nőtt fel. Sikeres ökölvívó és birkózó volt. Az 1930-as évek végén antiszemita túlkapások fenyegették a pozsonyi zsidóságot. A többi zsidó ökölvívóval és birkózóval együtt megpróbált segíteni a társainak. Ebben az időben tanulta meg, hogy a sportnak semmi köze a valódi küzdelemhez. Elkezdett egyszerű önvédelmi technikákat kifejleszteni.

1940-ben Szlovákiából Palesztinába menekült, ahova 1942-ben érkezett meg. Itt zsidó földalatti szervezetek tagjait tanította (Hagana és Palmah). Izrael megalapítása után, 1948-ban a Védelmi Erőknél a testnevelés- és közelharcoktatás vezetője lett.

Később módosította a krav magát a rendőrség és a civilek igényei szerint. Az 1990-es évek elején egy közeli tanítványával és asszisztensével, Eyal Yanilovval életre hívta a Nemzetközi Krav Maga Szövetséget (IKMF), melynek 1996-tól a legmagasabb oktatói fokozattal rendelkező Eyal Yanilov az elnöke.

1998 januárjában hunyt el az izraeli Netánjában.

További információk[szerkesztés]