Lichen ruber planus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A lichen ruber planus ismeretlen eredetű, nem fertőző, gyulladásos jellegű autoimmun betegség, amely a bőrön és/vagy a nyálkahártya egyes részein jelentkezik. Másfélszer gyakoribb nőkben mint férfiakban, és általában a 30-60 éves korosztályra jellemző. BNO kódja L43.

Elnevezése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A betegségnek magyar neve nincs. A lichen latin szó, szó szerint zuzmót jelent, a bőrgyógyászatban sömört. A ruber, rubra, rubrum magyarul vörös, piros. A planus annyit tesz, mint sík, sima. Több nyelven Lichen planus a hivatalos neve.

Tünetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Előfordulhat hogy a Lichen ruber planus tünetei csak a bőrön jelentkeznek, de az is, hogy a bőr teljesen tünetmentes marad, csak a szájban, vagy a genitáliákon figyelhetők meg a jellegzetes elváltozások.

Tünetek a bőrön[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A bőrön jellemzően a csuklóhajlatban és a bokák környékén gyakori, de a bőrfelületen másfelé is előfordulhat. Apró, lapos, fényes felületú, vöröses kiütések jellemzik, melyek nagyobb csomókká, vagy kiterjedt plakkokká állhatnak össze. Ezek színe sötétlilára, barnásra válthat. Az érintett bőrfelületek időnként erősen viszkethetnek.

Tünetek a nyálkahártyán[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A nyálkahártyán jellemzően a szájban, szürkésfehér csíkok formájában jelentkezik, de a betegség kiterjedhet a makkra és a vaginára is.

Terápia[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Bár a tünetei enyhíthetők, jelenleg nem gyógyítható. A betegség lefolyása változatos, általában hosszú, eltarthat évekig is, és hullámzó periódusokat is mutathat. Az esetek 20 százalákában gyógyulás után újra visszatér.

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

http://www.tankonyvtar.hu/main.php?objectID=5820688

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

http://www.euromedica.hu/index.php?id=16&keres=lichen

Skin Disease Image Atlas : Lichen planus

BNO kódok