Lichen ruber planus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lichen ruber planus

DiseasesDB7452
MedlinePlus000867
A Wikimédia Commons tartalmaz Lichen ruber planus témájú médiaállományokat.

A lichen ruber planus ismeretlen eredetű, nem fertőző, gyulladásos jellegű autoimmun betegség, amely a bőrön és/vagy a nyálkahártya egyes részein jelentkezik. Másfélszer gyakoribb nőkben mint férfiakban, és általában a 30-60 éves korosztályra jellemző. BNO kódja L43.

Elnevezése[szerkesztés]

A betegségnek magyar neve nincs. A lichen latin szó, szó szerint zuzmót jelent, a bőrgyógyászatban sömört. A ruber, rubra, rubrum magyarul vörös, piros. A planus annyit tesz, mint sík, sima. Több nyelven Lichen planus a hivatalos neve.

Tünetek[szerkesztés]

Előfordulhat hogy a Lichen ruber planus tünetei csak a bőrön jelentkeznek, de az is, hogy a bőr teljesen tünetmentes marad, csak a szájban, vagy a genitáliákon figyelhetők meg a jellegzetes elváltozások.

Tünetek a bőrön[szerkesztés]

A bőrön jellemzően a csuklóhajlatban és a bokák környékén gyakori, de a bőrfelületen másfelé is előfordulhat. Apró, lapos, fényes felületű, vöröses kiütések jellemzik, melyek nagyobb csomókká, vagy kiterjedt plakkokká állhatnak össze. Ezek színe sötétlilára, barnásra válthat. Az érintett bőrfelületek időnként erősen viszkethetnek.

Tünetek a nyálkahártyán[szerkesztés]

A nyálkahártyán jellemzően a szájban, szürkésfehér csíkok formájában jelentkezik, de a betegség kiterjedhet a makkra és a vaginára is.

Terápia[szerkesztés]

Bár tünetei enyhíthetők, jelenleg nem gyógyítható. A betegség lefolyása változatos, általában hosszú, eltarthat évekig is, és hullámzó periódusokat is mutathat. Az esetek 20 százalékában gyógyulás után újra visszatér.

Források[szerkesztés]

http://www.tankonyvtar.hu/main.php?objectID=5820688

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Angol nyelvű ismeretterjesztő videó a betegségről

Skin Disease Image Atlas : Lichen planus Archiválva 2019. október 29-i dátummal a Wayback Machine-ben

BNO kódok