Lev Andrejevics Arcimovics

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Lev Andrejevics Arcimovics
(Лев Андреевич Арцимович)
1974 CPA 4316.jpg
Született

Moszkva[2]
Elhunyt 1973. március 1. (64 évesen)[3]
Moszkva
Állampolgársága
Foglalkozása
  • fizikus
  • feltaláló
  • egyetemi oktató
Kitüntetései
Sírhely Novogyevicsi temető
A Wikimédia Commons tartalmaz Lev Andrejevics Arcimovics témájú médiaállományokat.

Lev Andrejevics Arcimovics (oroszul Лев Андреевич Арцимович) (Moszkva, 1909. február 12. – Moszkva, 1973. március 1.) szovjet atomfizikus, plazmafizikus, az Orosz Tudományos Akadémia tagja, a Svéd Királyi Tudományos Akadémia, az American Academy of Arts and Sciences külföldi tiszteleti tagja.

Pályafutása[szerkesztés]

Elszegényedett nemesi családban született, apja statisztikát tanított az egyetemen. 1924-ben kezdte meg tanulmányait Minszkben az egyetem matematika és fizika karán. 1929-ben értekezést írt a karakterisztikus röntgensugárzás spektrumáról.

1930-ban indult tudományos pályája Leningrádban, a Fizikai és Technikai Intézetben, a későbbi Ioffe Intézetben. Témája a röntgensugárzás fizikája volt, vékony fémlapokon tanulmányozta a kis szögű röntgenszórást. 1933-ban a Magfizikai Kutatóintézet részecskegyorsító laboratóriumában vizsgálta a felgyorsított elektronok és az atommag kölcsönhatását. A következő években a gyors elektronok lelassulását és szétáramlását, a fékezési sugárzást, a lelassuló elektronok energiaveszteségét, valamint a gyors neutronok tulajdonságait vizsgálta.

A második világháború alatt infravörös sugárzást felhasználó elektronikus optikus (éjjellátó) eszközök fejlesztésén, és egyéb katonai védelmi feladatok megoldásán dolgozott. 1944-től a szovjet atomfegyver programban vett részt a Kurcsatov Intézetben. 1950-ben ő vezette a magfúziós kísérleteket az intézetben. 1952-ben kollégáival felfedezte a rendkívül magas hőmérsékletű plazma neutronsugárzását. 1956-ban ő irányította a tokamak magfúziós berendezés megépítését a Kurcsatov Intézetben. Holdkrátert neveztek el róla 1973-ban.[4][5]

Kitüntetései[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. NUKAT
  2. Nagy szovjet enciklopédia (1969–1978), Арцимович Лев Андреевич, 2015. szeptember 28.
  3. Brockhaus (német nyelven)
  4. Artsimovich crater (angol nyelven). lpi.usra.edu. (Hozzáférés: 2019. március 27.)
  5. Artsimovich (angol nyelven). Gazetteer of Planetary Nomenclature. (Hozzáférés: 2019. március 27.)
  6. Members of the American Academy of Arts and Sciences (angol nyelven) (pdf). amacad.org. (Hozzáférés: 2019. március 27.)

Források[szerkesztés]