Letchworth Garden City

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Letchworth Garden City
Az első Garden City múzeum
Az első Garden City múzeum
Közigazgatási adatok
Ország Egyesült Királyság
Országrész Anglia
RégióHertfordshire
IrányítószámSG6
Körzethívószám01462
Testvérvárosok
Lista
Népességi adatok
Teljes népesség
  • 33 249 fő (2011)
  • 33 986 fő (2021)
Népsűrűség1 652,83 fő/km²
Terület20,116437 km²
IdőzónaGMT (UTC+0)
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 51° 58′ 41″, ny. h. 0° 13′ 48″Koordináták: é. sz. 51° 58′ 41″, ny. h. 0° 13′ 48″
Letchworth Garden City weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Letchworth Garden City témájú médiaállományokat.

Letchworth Garden City (röviden Letchworth) város az Egyesült Királyságban, Angliában, Hertfordshire megyében. Stevenagetől északra, az A505-ös út mentén. Az első Garden City.

A város neve egy a Domesday Bookban is megemlített középkori falu nevéből ered. 1903-ban itt hozta létre Ebenezer Howard az első Garden Cityt. Ma a városnak 33600 lakosa van.

Története[szerkesztés]

Ebenezer Howard Garden City-koncepciója szerint a jövő városainak egyesíteniük kell a vidéki és a városi lét előnyeit, és ki kell küszöbölniük ugyanezek hátrányait. Városainak felépítését ezért úgy képzelte el, hogy a várost körülveszi a vidék, ahol a város élelmiszer termelése is zajlik, az ipar pedig ezektől külön városrészbe települ. A Garden City-koncepció azonban nem csak várostervezésileg új, hanem egy újfajta közösség-menedzsment rendszert is jelent, így például a vizet, áramot, üzemanyagot helyi szolgáltatóktól vásárolták volna meg. A létrejött Garden Cityk ezeket a menedzselési formákat ma csak részben alkalmazzák. 1903-ban alakult meg a First Garden City Ltd., aminek az volt a feladata, hogy Howard elképzeléseit megvalósítsa. Egy 16 km²-es területet vásároltak Hitchin környékén, ahol elkezdték az építkezést. 1903-ban épült meg a vasútállomás, az első iparvállalat, ami betelepült, egy fűzőgyártó cég volt.

1903-tól 1963-ig a település a First Garden City Ltd. tulajdona volt. 1963 és 1995 között egy törvénymódosítás következtében a Letchworth Garden City Corporation vette át a várost, majd 1995 után a Letchworth Garden City Heritage Foundation vette át a feladatokat.

A First Garden City Heritage Museum mutatja be a város kialakulását és fejlődését, és láthatóak a város eredeti tervei is. A Letchworth Museum and Art Gallery a helyi természeti és régészeti emlékeket mutatja be.[1]

Testvérvárosok[szerkesztés]

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Guide to Rural Guide, 11. oldal

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Letchworth című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • David Gerrard: Guide to Rural England: The South of England, Travel Publishing Ltd., 2004, ISBN 1-904-43413-4 (angolul)