Letícia spanyol királyné

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Letícia asztúriai hercegné szócikkből átirányítva)
Letícia
Letícia asztúriai hercegné 2010-ben,Viktória svéd királyi hercegnő esküvőjén
Letícia asztúriai hercegné 2010-ben,
Viktória svéd királyi hercegnő esküvőjén

Spanyol Királyság királynéja
Letizia
Uralkodási ideje
2014. június 19. – hivatalban
Koronázása nem koronázták meg
Elődje Oldenburgi Zsófia
Utódja hivatalban
Életrajzi adatok
Uralkodóház Bourbon-ház (Capeting-dinasztia)
Teljes neve Letizia Ortiz Rocasolano
Született 1972. szeptember 15. (43 éves)
Oviedo, Spanyolország
Házastársa 1. Alonso Guerrero Pérez (1962– ), elváltak
Házastársa 2. VI. Fülöp spanyol király (1968– )
Gyermekei 2. férjétől:
1. Eleonóra (2005– )
2. Zsófia (2007– )
Édesapja Jesús Ortiz Álvarez újságíró (1949– )
Édesanyja Paloma Rocasolano kórházi nővér (1952– )
Letícia aláírása
Letícia aláírása
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Letícia témájú médiaállományokat.

Letícia (Oviedo, 1972. szeptember 15. – ), született Letizia Ortiz Rocasolano, VI. Fülöp spanyol király felesége, az első nem nemesi származású és 1879 óta az első spanyol földön született spanyol királyné.

Családja[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A királyné Jesús Ortiz Álvarez újságíró és Paloma Rocasolano ápolónő legidősebb lánya. Oviedóban, Asztúria fővárosában született 1972. szeptember 15-én. A hercegné szülei 1999-ben elváltak, apja újra házasodott. Lánytestvére, Erika 2007-ben öngyilkosságot követett el. A hercegné gyermekkorát egy, a Vizcayai-öbölben található faluban töltötte. Katolikus vallású, és már gyermekkorában is az újságírás iránt érdeklődött leginkább.

Karrier[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A királyné Fülöp királlyal kötött házassága előtt újságíróként dolgozott, valamint bemondó volt a spanyol televízió hírműsorában. A Madridi Egyetemen tanult kommunikációt. PhD tanulmányait Mexikóban elkezdte, de doktori címet nem szerzett. Dolgozott a CNN+-nál, illetve a TVE-nél. 2001-ben ő tudósította a spanyolokat a washingtoni eseményekről, majd 2003-ban Irakban is jelen volt, mint haditudósító. A trónörökössel is újságírói munkája során ismerkedett meg.

Házasság[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Coat of Arms of Letizia Ortiz, Queen of Spain.svg

1998. augusztus 7-én feleségül ment irodalomprofesszorához, de a házasság alig egy évig tartott. 2003. november 1-jén Letiziát eljegyezte a spanyol trónörökös. 2004. május 22-éig a jövendő királyné a spanyol királyi palotában élt, ahol Zsófia királyné segítségével készült fel jövendő szerepének betöltésére, mint Asztúria hercegének neje.

Az esküvőre Madridban, a La Almudena katedrálisban került sor. A hercegné Pertegaz spanyol divattervező ruháját viselte. A diadémot Zsófia királynétól kapta meg személyes használatra, élete végéig. A jeles eseményen Európa valamennyi királyi háza képviseltette magát.

Gyermekei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2005. október 31-én született Eleonóra spanyol infánsnő, aki apját, VI. Fülöpöt követheti a trónon (a spanyol királyság elfogadja a női öröklődést). 2007. április 29-én jött világra a hercegi pár második gyermeke, Zsófia hercegnő.

A királyné munkássága[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A spanyol királyné számtalan hivatalos eseményen képviseli férjével a spanyol koronát méltó módon. A hercegnének sikerült megszerettetnie magát a spanyol néppel. A királyné még trónörökösnéként felkereste már férjével hivatalos útjai során: Jordániát, Magyarországot, az USA-t, Portugáliát, Brazíliát, Svédországot, Kínát és Japánt.

A királyné szabadidős tevékenységei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Letizia szívesen jár moziba, színházba, amióta beházasodott a királyi családba, szívesen síel. Szeret irodalmi műveket olvasni. Jól beszél a spanyolon kívül angolul. A hercegné öltözködési stílusát jellemzi, hogy támogatja a spanyol divattervezők munkáját. Legemlékezetesebb ruháját az orosz elnök, a Vlagyimir Putyin tiszteletére rendezett vacsorán viselte, am a jelenlévőket a magyar Erzsébet királynéra emlékeztette. A nemzetközi divat nagyjai közül nagyon kedveli Jimmy Choo, Manolo Blahniko, Giorgio Armani, illetve Yves Saint Laurent termékeit. Házassága előtt szívesen hordott nadrágkosztümöket, de most inkább a királyi család nőtagjai számára előírásos kosztümöket viseli. Spanyolországban valóságos divatikonná vált. Hivatalos eseményeken gyakran látni hagyományos spanyol viseletben is.

Megszólítása és hivatalos címei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Letizia Ortiz Rocasolano (1972 – 2004. május)
  • Su Alteza Real la Princesa de Asturias (2004 – 2014)
  • Su Majestad la Reina de España (2014. június 19. – )

Hivatalos címe: „Ő királyi felsége Letizia, Spanyolország királynéja”. A királyné rendelkezik címerrel, de kizárólag személyes használatra, tekintve, hogy Spanyolországban csak a királynak és a korona örökösének lehet saját címere.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Andrea Bachstein, Claudia Fromme: Die neuen Royals, wenn Liebe adelt
Előző
Oldenburgi Zsófia
Spanyolország királynéja File-Arms of Spain (corrections of heraldist requests).svg
2014 – hivatalban
Következő
hivatalban