Lesula-cerkóf

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Lesula-cerkóf
Cercopithecus lomamiensis MaleP.jpg
Természetvédelmi státusz
Sebezhető
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülők (Theria)
Alosztályág: Méhlepényesek (Eutheria)
Öregrend: Euarchontoglires
Rend: Főemlősök (Primates)
Alrend: Orrtükör nélküliek (Haplorrhini)
Alrendág: Majomalkatúak (Simiiformes)
Részalrend: Keskenyorrú majmok (Catarrhini)
Család: Cerkóffélék (Cercopithecidae)
Alcsalád: Cerkófmajomformák
(Cercopithecinae)
Nem: Cercopithecus
Faj: C. lomamiensis
Tudományos név
Cercopithecus lomamiensis
Hart et al., 2012
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Lesula-cerkóf témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Lesula-cerkóf témájú kategóriát.

Lesula-cerkóf kölykök

A lesula-cerkóf (Cercopithecus lomamiensis) az emlősök (Mammalia) osztályának a főemlősök (Primates) rendjéhez, ezen belül a cerkóffélék (Cercopithecidae) családjához és a cerkófmajomformák (Cercopithecinae) alcsaládjához tartozó faj.

A Cercopithecus nemen belül a róla elnevezett Lomamiensis csoportba tartozik, legközelebbi rokon faja a Hamlyn-cerkóf (Cercopithecus hamlyni).

A legutolsóként felfedezett cerkóffaj, csak 2007-ben fedezték fel. Az első ismert példány egy faluban fogságban tartott egyed volt. Ezt követték többéves megfigyelések a vadonban, ahol feltérképezték a majmok viselkedését, dokumentálták a környezeti viszonyokat, majd végül elvégezték az anatómiai és genetika vizsgálatokat, bizonyítván, hogy valóban egy új fajról van szó. Végül 2012-ben írták le hivatalosan.[1][2]

Megjelenése[szerkesztés]

A cerkófmajmok között közepes testméretűnek számít, a hímek testhossza 47–65 cm, a nőstényeké 40–42 cm, a hímek testtömege 4-7 kg, a nőstényeké 3,5–4 kg. Arca csupasz, viszont szőke sörénnyel rendelkezik, ahogy szőkés a mellkasát borító szőrzet is. Deréktájékon nagy rőt folt vöröslik, viszont a hímek farpofái és heregolyói azúrkékek.

Megjelenése hasonlít a Hamlyn-cerkófra, ám attól a Kongó-folyó földrajzilag izolálja.

Elterjedése, élőhelye[szerkesztés]

A Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén fordul elő, egy viszonylag kis területen, a Lomami és Tshuapa folyók közötti elhagyatott, mindössze 17 ezer négyzetkilométeres területen, az erdőségekben él.[3]

Elsődleges esőerdők fáinak csúcsán él.

Életmódja[szerkesztés]

Ez a nappal aktív faj kis – általában egy öreg hím által vezetett – csoportban él. Egyaránt jól előfordul a fákon és a földön is. Táplálékát gyümölcsök és rovarok alkotják, de a leveleket, virágokat, hajtásokat, rügyeket, ritkán pedig fák nedveit is fogyasztja.

Természetvédelmi helyzete[szerkesztés]

A faj csak viszonylag kis területen honos, az erdőirtások és a húscélú vadászat fenyegeti. A Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján a „sérülékeny” kategóriába sorolja. A faj előfordul a Lomami Nemzeti Parkban, ahol talán van esélye a túlélésre.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. John A. Hart, Kate M. Detwiler, Christopher C. Gilbert, Andrew S. Burrell, James L. Fuller, Maurice Emetshu, Terese B. Hart, Ashley Vosper, Eric J. Sargis & Anthony J. Tosi (2012). „Lesula: A new species of Cercopithecus monkey endemic to the Democratic Republic of Congo and implications for conservation of Congo's central basin”. PLoS ONE 7 (9), e44271. o. DOI:10.1371/journal.pone.0044271.  
  2. Ella Davies. „New monkey identified in Africa”, BBC News, 2012. szeptember 13.. [2017. augusztus 14-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2012. szeptember 13.) 
  3. David Braun. „New Monkey Discovered in the Congo”, National Geographic, 2012. szeptember 13. (Hozzáférés ideje: 2012. szeptember 13.) 

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Lesula című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]