Leshani óriás Buddha

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Az Emei-hegy környezete és a leshani óriás Buddha szobor
Világörökség
A leshani óriás Buddha
A leshani óriás Buddha
Adatok
OrszágKína
Világörökség-azonosító779-002
TípusTermészeti és kulturális helyszín
KritériumokIV, VI, X
Felvétel éve1996
Elhelyezkedése
Leshani óriás Buddha (Kína)
Leshani óriás Buddha
Leshani óriás Buddha
Pozíció Kína térképén
é. sz. 29° 32′, k. h. 103° 46′Koordináták: é. sz. 29° 32′, k. h. 103° 46′
A Wikimédia Commons tartalmaz Leshani óriás Buddha témájú médiaállományokat.

A leshani óriás Buddha-szobor (kínaiul: 乐山大佛, pinjin: Lèshān Dàfó) a Tang-dinasztia idején (i.sz. 618–907) épült. Kína Szecsuan tartományában, a Minjiang, a Dadu és a Qingyi folyók összefolyásánál található, Leshan város közelében. A kőszobor az Emei-hegyre néz, a folyók a lábainál futnak. Ez a világ legnagyobb faragott Buddha-szobra. Az Emei-hegy környéke, beleértve a leshani óriás Buddhát is, az UNESCO Világörökség része, és építésének idején a világ legmagasabb szobra volt.

Az Emei-hegy környéke, a leshani óriás Buddhával 1996 óta része az UNESCO Világörökségnek. A 2008-as szecsuani földrengés nem tett kárt benne[1]

Története[szerkesztés]

A szobor feje, fent egy turista látható világoskék ingben

Építése 713-ban kezdődött, egy kínai szerzetes, Haithong vezetésével. Azt remélte, hogy a Buddha lecsendesíti az örvénylő vizet, amely akadályozta a folyón közlekedő hajókat. Amikor az építkezés finanszírozása veszélybe került, a legenda szerint kitolta a saját szemét, hogy ezzel is bizonyítsa odaadását és őszinteségét. Ennek ellenére halála után az építkezés pénz hiányában leállt. Körülbelül 70 évvel később egy katonai kormányzó úgy döntött, hogy támogatja az építkezést, így azt Haitong tanítványai be tudták fejezni 803-ban.

Úgy tűnik, hogy a gigantikus építkezés során végül is annyi követ vágtak ki a hegyből és hordtak a folyóba, hogy az tényleg biztonságosabbá vált az arra haladó hajók számára.

Romlása[szerkesztés]

A leshani Buddha a környéken zajló korlátlan ipari fejlődés miatt keletkező légszennyezés áldozatává vált. A Xinhua hírügynökség szerint: "A leshani Buddha mint annyi más kínai természeti és kulturális örökségi hely, az időjárás, a légszennyezés, a nem megfelelő védelem és a turistaáradat okozta káros hatások áldozatává vált." A helyi önkormányzat már bezárta a szobor közvetlen közelében található gyárakat és erőműveket. Ennek ellenére a szobor orra elfeketedett és az arcon is több helyen találhatók koszfoltok. A kormány megígérte, hogy helyreállítja a szobor környékét.[2]

Méretei[szerkesztés]

A 71 méter magas szobor az ülő Maitréja buddhát, az eljövendő korszak buddháját ábrázolja, kezét a térdén tartja. Vállszélessége 28 méter, és a legkisebb lábujjkörmén is simán elfér egy ember. A helyi mondás úgy tartja: "A hegy Buddha és Buddha a hegy". Ez részben azért alakult így, mert a hegységnek az a része, ahol a leshani óriás Buddha található, maga is hasonlít egy fekvő Buddhára, ha a folyó felől nézzük, és a leshani óriás Buddha éppen a szívénél van.

Galéria[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Leshani óriás Buddha
A Wikimédia Commons tartalmaz Leshani óriás Buddha témájú médiaállományokat.