Leptictidium auderiense

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Leptictidium auderiense
Evolúciós időszak: Középső eocén[1]
Leptictidium auderiense csontváz
Leptictidium auderiense csontváz
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Rend: Leptictida
Család: Pseudorhyncocyonidae
Nem: Leptictidium
Tobien, 1962
Faj: L. auderiense
Tudományos név
Leptictidium auderiense
Tobien, 1962
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Leptictidium auderiense témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Leptictidium auderiense témájú kategóriát.

A Leptictidium auderiense az emlősök (Mammalia) osztályának fosszilis Leptictida rendjébe, ezen belül a Pseudorhyncocyonidae családjába tartozó faj.

Tudnivalók[szerkesztés]

A Leptictidium auderienset Heinz Tobien írta le először 1962-ben. Ő néhány alsó állkapocs alapján írta le az állatot. Ezek a maradványok az eocénhez tartozó lutetiai korszakból származnak. Tobien az állat leirásához egy kisebb csontvázat is bele foglalt, de 1985-ben Storch és Lister bebizonyították, hogy ez a csontváz nem is tartozik a Leptictidium nemhez.[2] A nyolc Leptictidium faj közül ez volt a legkisebb, csak 60 centiméter hosszú volt. A Messel lelőhelynél már több csontvázat is megtaláltak.[3] Christian Mathis észrevételezi az alsó P4-es előzápfog meziobukkális különleges fejlődését.[4] Az előzápfogak és a zápfogak meglehetősen aprók volta az egész fogazat méretéhez képest. A faj az egykori római településről, Auderiáról kapta a nevét. A település mai neve, Dieburg, és Németországban helyezkedik el.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. McKenna, M. C, and S. K. Bell. Classification of Mammals Above the Species Level. Columbia University Press (1997). ISBN 023111012X 
  2. Wighart von Koenigswald, Gerhard Storch (1987. március 16.). „Leptictidium tobieni n sp., ein dritter Pseudorhyncocyonide (Proteutheria, Mammalia) aus dem Eozän von Messel” (német nyelven). Cour. Forsch.-Inst. Senckenberg 91, 107–116, 9 Abb.. o.  
  3. (2004. december 9.) „An annotated taxonomic list of the Middle Eocene (MP 11)” (PDF). Cour. Forsch.-Inst. Senckenberg.  
  4. Mathis, C. (1989. április 8.). „Quelques insectivores primitifs nouveaux de l'Eocène supérieur du sud de la France”. Bulletin du Muséum national d'histoire naturelle de Paris 11, 33–64. o.