Leonard Slatkin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Leonard Slatkin
Életrajzi adatok
Született 1944. szeptember 1. (79 éves)
Los Angeles
Szülei Eleanor Aller
Felix Slatkin
Iskolái
Pályafutás
Műfajok komolyzene
Hangszer hegedű
Díjak
Tevékenység zeneművész, karmester
Kiadók RCA Records

Leonard Slatkin weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Leonard Slatkin témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Leonard Slatkin (Los Angeles, 1944. szeptember 1. –) amerikai karmester.

Élete[szerkesztés]

Los Angelesben született, szülei is muzsikusok voltak, alapító tagjai a hollywoodi vonósnégyesnek (Hollywood String Quartet). Korán, már fiatalon hegedülni, zongorázni, brácsázni tanult, valamint zenekari vezénylést, zeneszerzést tanult Castelnuovo-Tedesco-nál.

1962-ben az indianai egyetemen, 1963-ban pedig a Los Angelesi Kollégiumban folytatta tanulmányait.

Az első karmesteri leckéket apjától vette, később azonban komolyabb tanulmányokat a coloradoi Aspen Music School-ban Walter Susskind-nál folytatta 1964-től.

Munkássága[szerkesztés]

1968-tól New Yorkban, a Juilliard School of Music-ban Jean Morel tanítványa lett, még ebben az évben a St. Louis Szimfonikus Zenekar karmesterének, Walter Susskindnek a helyettese lett, 1971-ben társkarmestere, 1974-ben társ-vezető karmestere, 1975-ben pedig vezető vendégkarmestere.

Európában Londonban mutatkozott be először a Royal Filharmonikus Zenekar vendégkarmestereként 1974-ben. Vendégkarmesterként több neves komolyzenei zenekarral ezután több helyen, Észak-Amerikában és Európában, Távol-Keleten és Ausztráliában szerepelt, előadásaiban magas szinten közvetített, klasszikus, romantikus és a 20. századi zenedarabok szerepeltek.

1977-től zenei tanácsadója lett a New Orleans-i Filharmonikusoknak, ezt a beosztást 1980-ig töltötte be. Közben 1979-től a minnesotai Szimfonikus Zenekar zenei direktora volt a nyári koncerten. Még ugyanebben az évben szintén zenei igazgatója lett a St. Louis-i Szimfonikusoknak, 1985-ben velük turnézott Európában.

1990-ben a massachusettsi Mansfieldben a Great Woods Performing Arts, nyáron a Pittsburghi Szimfonikusoknak is zenei igazgatója lett. 1991-ben bemutatkozott a Metropolitan Opera-ban, 1992-ben kitüntetették őt Elgar Medalt díjjal.

1994-ben kinevezett zenei igazgatója lett Washingtonban a Nemzeti Szimfonikusoknak, 1996-ban, megkapta a „Conductor Laureate” címet. Ebben az évben Nemzeti Szimfonikusoknál végzett tevékenysége, a zenei igazgatóság és karmesterkedés mellett a New York-i Filharmonikusok karmestere is volt, időszakonként pedig Japánban a NHK Szimfonikusokkal lépett fel. 1997 szeptemberében a szoros kapcsolata megszűnt a New York-i Filharmonikusokkal, de megmaradt vezető vendégkarmesternek három évre. Ez alatt az idő alatt a Filharmonikusokkal fellépett az edinburghi fesztiválon, a birminghami Symphony Hallban, és számos koncertet adott a Royal Festival Hall-ban.

Előadásokat tartott a Royal Concertgebouw Orchestra-val és 1999-ben ő vezényletével a zenekar két hétig az Amerikai Fesztiválon vett részt, a Concertgebouw Hallban. Az Orange Fesztiválon a Francia Nemzeti Zenekart vezénylete, a Nabucco előadásán. Vezényelte a Német Szimfonikusokat Berlinben, a drezdai Staatskapellében és a római Santa Caecilia-ban.

Karmesterkedett a Berlini Filharmonikusok, a Párizsi Zenekar, a Párizsi Rádiózenekar, valamint a bécsi, és cseh Szimfonikusoknál is.

2004-ben karmestere volt a Dán Rádiózenekarnak, az NDR-nek, a WDR-nek, BBC Filharmonikusoknak, a Holland Rádiózenekarnak, a Royal Stockholm Filharmonikusoknak, a spanyol Nemzeti Zenekarnak, és a Lyoni Zenekarnak.

Leonard Slatkin bemutatkozó koncertje, mint vezető karmester a BBC Szimfonikus Zenekarban 2000-ben, Autumnban volt, a zenekar 70. születésnapjára rendezett jubileumi koncerten. Ezután zenekarával több koncertet is adtak Európában, Amerikában, nagy sikerrel bemutatták John Corigliano II. szimfóniáját Washingtonban és New Yorkban.

2004-ben a fő fellépései Európához kötötte, Amszterdam, Drezda, Prága, Bécs, Barcelona és Madrid a fő állomáshelyei.

Leonard Slatkin eddig több mint száz lemezfelvételt készített, melyre 4 Grammy-díjat kapott, és 15 Grammy-díj jelölést. Lemezfelvételei Haydntól Sosztakovicsig átölte a zeneszerzők főbb műveit, a lemezek a St Louis Symphony, Philharmonia, London Philharmonic, Londoni Szimfonikus Zenekar és a Bayerischer Rundfunk Orchestra közreműködésével készültek. Operaelőadásokon is karmesterként részt vett, Bavaria Radi Rómeó és Júlia, valamint Plácido Domingo szerepléseinél is karmesterkedett a washingtoni Operában és a Metropolitan-ben. 2005-ben a washingtoni Nemzeti Szimfonikusoknál Fischer Iván vezető vendégkarmesteri beosztást kapott, és komoly esélye lehet 2006-ban a zeneigazgatói posztról távozó Slatkin posztjának betöltésére.

Slatkin négyszer nősült meg.