Leon Szamojlovics Bakszt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Leon Szamoljovics Bakszt szócikkből átirányítva)
Leon Szamojlovics Bakszt
Önarcképe
Önarcképe

Született1866 május 10.
Hrodna
Meghalt1924. december 27.
Rueil-Malmaison (58 évesen)
SírhelyBatignolles-i temető
Nemzetiségezsidó, orosz
Stílusaszecesszió
A Wikimédia Commons tartalmaz Leon Szamojlovics Bakszt témájú médiaállományokat.

Leon Szamojlovics Bakszt (eredeti neve: Lev Schmule Rozenberg; Hrodna /ma Fehéroroszország/, 1866. május 10.Rueil-Malmaison, 1924. december 27.) zsidó származású orosz festő, grafikus, díszlettervező és könyvillusztrátor.

Életútja, munkássága[szerkesztés]

Szegény zsidó családban született. Önként járt a képzőművészeti főiskolára, közben képezte magát, az iskolát nem találta jónak. Folyóiratokat, könyveket illusztrált. 1889-ben lett kiállító művész, az 1890-es években akvarelleket állított ki, ugyanebben az időszakban felváltva tartózkodott Párizsban és Szentpéterváron. Ez az utazás a két főváros közt nemcsak a művészetek miatt volt, hanem azért is, mert ő mint zsidó származású ember ideiglenes tartózkodási engedélyeket kapott az Orosz Birodalomban.

1898-ban csatlakozott a Művészetek világa munkacsoporthoz, amelynek alapítói és vezetői Alekszandr Nyikolajevics Benois művészettörténész, Szergej Pavlovics Gyagilev balettigazgató és Valentyin Alekszandrovics Szerov festő voltak.

Bakszt kiváló volt portréfestőnek is, de legismertebbek kecses, szecessziós ízlésű zsánerképei és dekoratív grafikái, valamint Gyagilev balettigazgató Cári Orosz Balettszínháza számára készített díszletei és kosztümjei. Végül munkássága a 20. század elejétől világhíressé váló orosz baletthez kötődött, dekoratív alkotásaival az orosz balett sikerre vitelét segítette.

Leghíresebb tanítványa Marc Chagall volt.

Balettfigurák[szerkesztés]

Portrék[szerkesztés]

Források[szerkesztés]