Lenz Klára

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Lenz Klára
Lenz Klára
Lenz Klára
Született 1924. június 30.
Flag of Hungary (1915-1918, 1919-1946).svg Budapest
Elhunyt2013. február 16. (88 évesen)
Flag of Spain.svg Madrid, Spanyolország
Állampolgársága magyar
Nemzetisége Flag of Hungary.svg magyar
Házastársa boldogfai Farkas Endre (1908-1994) v.k. őrnagy
SzüleiLenz József
Foglalkozása gobelin- és textil művész

Lenz Klára Mária Hermina (Budapest, 1924. június 30.Madrid, 2013. február 16.) magyar gobelinművész, világutazó, műgyűjtő, boldogfai Farkas Endre (1908-1994) v.k. őrnagy felesége.

Élete[szerkesztés]

Fiatalkora[szerkesztés]

Lenz Klára fiatal korában

Lenz Klára Budapesten 1924. június 30-án, a jómódú földbirtokos és nagykereskedő nagypolgári Lenz család második gyermekeként született. Apja, Lenz József (1897–1965), kereskedelmi tanácsos, tartalékos huszárszázados, bérpalota tulajdonos, birtokos, műgyűjtő, anyja, Topits Klára (1901–1993) volt. Lenz Klára nagyapja, Lenz Gyula (1838-1910), pozsonyi kereskedő, Budapestre költözött át testvéreivel együtt és 1877-ben a "Lenz Testvérek" déligyümölcs és fűszer kereskedő céget alapították meg.[1] A Lenz család, habár a Magyar Királyságban polgári származású, családi címerrel bírt, amely már a 16. században használatban volt német ajkú területeken, ahol a nemesi ranggal bíró felmenői éltek. A családi legendárium szerint a svájci Lenzburgból vándorolt ki a középkor végén és a 18. század elején ez az ága jutott át Pozsonyba.

Lenz Klára anyai nagyszülei, a római katolikus Topits Alajos József (1855–1926), az Első Magyar Gőztésztagyár tulajdonosa, az Országos Ipar Tanács tagja, Budapest főváros törvényhatósági bizottsága tagja, és az evangélikus vallású Eckstein Franciska Ottília (1870–1945) voltak.[2] Keresztanyja, özvegy Gömöry Gottliebné Stranszky Hermina (18471939), az apai dédanyja volt, akivel gyerekkorában szoros kapcsolatot ápolt. A jómodú Lenz József felnőtt korára édesapjától és nagybátyjaitól három budapesti bérpalotát, valamint a városmajori családi villát és a "Lenz testvérek" déli-gyümölcskereskedő céget örökölte. A két világháború között Lenz József a családi vagyont meglehetősen gyarapította több bérpalota, vidéki kastély és több ezer hold vásárlásával. Lenz Klárának négy fivére született. Iskoláit Budapesten, az Isteni Megváltó Lányai Szent Margit Gimnáziumában, és Svájcban végezte. A fényűzést kedvelő Lenz Klára, ahogy apja, idősebb Lenz József és bátyja, vitéz Lenz József (1922-1942) is, szenvedélyes vadász volt, sport, amelyet gyerekkora óta gyakorolt, ahogy a lovaglást és a zongora játszást is.

Lenz Klára, Vattay Antal altábornagy lánya, Vattay Eleonóra, egyik régi jó barátnője volt. A Vattay lány 15 éves szülinapján természetesen jelen volt Lenz Klára, és a magas rangú katonatiszt kérésére, az egyik alárendeltje, a zalai nemesi származású boldogfai Farkas család sarja Boldogfai Farkas Endre, is ott volt az összejövetelen ahol Klárát mutatták be neki. Hamarosan meg is történt az eljegyzésük: 1942. május 21-én Budapesten boldogfai Farkas Endre (1908–1994) vezérkari századoshoz ment férjhez. Édesapja, boldogfai dr. Farkas István (18751921), jogász, Sümeg egykori főszolgabirája, és édesanyja, persai Persay Erzsébet Julianna (18851913) volt. Farkas Endre és Klára házasságából két gyermek: egy fiú (Ákos, 1944) és egy lány (Teodóra, 1946) született aki elérte a felnőttkort. Esküvője alkalmából édesapja, Lenz József, hozományként adta Klárának az 1000 kataszteri holdas Kocsordos földbirtokot és a kis kúriáját Tiszadob környékén, amelyben egy kis villa, több gazdasági épület és modern gépezet volt található.[3] E mellett Lenz Klára tulajdonát képezték a Szabolcs vármegyei 302 kh-as újlétai szőlők és borpincéi, valamint a 17 kh-as vámospércsi birtok is. A háború alatt született az első gyermeke 1943. május 27-én a budai katonai kórházban, de még fél óráig sem élt, akit Botondnak kereszteltek volna meg. A háború végén a kocsordosi tanyára vonult vissza, ahol 1944. júniusában megszületett a második gyermeke: Ákos.

Külföldön[szerkesztés]

Lenz Klára kenotáfiuma Kolumbiában, a Lenz család magántemetőjében, Sotaquirában.

A második világháborút követően családjával és szüleivel emigrációba kényszerült. Németországon és Svájcon át először Venezuelába mentek, majd Kolumbiában telepedtek le. Több hónapig éltek Zürichben, a Leonhard strasse 1-es szám alatti Leoneck szállóban. 1946. szeptember 20-án elindult Lenz Klára az MS Bolívia nevű hajóval Dél-Amerika felé a svédországi Göteborg kikötőjéből férje, édesapja, János öccse és kisfia Ákos társaságában (édesanyja és a másik két öccse, valamint a kislánya Teodóra később, 1948 júniusában, utaztak el hozzájuk Svájcból a Katoomba nevű hajóval). Október 6.-án érkeztek a venezuelai La Guaira kikötőbe. Letelepedése kezdetén édesapja újonnan létrehozott óra-ékszer kereskedő cég venezuelai központját vezette Farkas Endre férjével, azonban később az 1950-es évek elején Kolumbiába, Bogotába költözött két gyerekével szüleihez. Légiutas-kísérőnőként dolgozott több éven keresztül a kolumbiai "Avianca" légitársaságnál, valamint a bogotai repülőtéren a magas rangú diplomatákat fogadta és tolmácsolt nekik.

Magyarországhoz való ragaszkodása az emigráció egész ideje alatt megmaradt benne és családjában, ezt számos alkotásával, azok motívumaival szemléletesen igazolta.[4] Élete végéig, körülbelül 200 gobelint készített, 83 országot járt be és hat nyelven beszélt (magyarul, németül, spanyolul, angolul, franciául és olaszul).

Az 1960-as évek közepén az akkori dél-amerikai orvosai már néhány hetet adtak életének, az általuk nem egyértelműen diagnosztizálható hirtelen kialakult betegsége miatt. Munkahelyéről szabadságra ment, és elutazott Münchenbe gyógykezelést remélve. ott egy magyar orvosprofesszort ajánlottak neki, aki teljesen véletlenül egy Lenz August nevű alapítványból létesített klinikán dolgozott. A müncheni hideg – állítása szerint – jól esett neki, és minden kezelés és gyógyszer nélkül annyira megjavult, hogy másnap operába is járt. Az újabb vizsgálatok után megállapították, hogy teljesen egészséges. Az igen hálás Lenz Klára ezután, huszonnégy hímzett madárképből álló alkotását adta át München városának, a német követségnek szánta, de végül a St. Martin Öregek otthonába került.

1975. április 21-én Bogotában, Kolumbiában Lenz Klára, özvegy Lenz Józsefné Topits Klára édesanyjával, valamint két öccsével, Lenz Jánossal és Lenz Ferenccel, fogadta Mindszenty József hercegprímást a kolumbiai magyar közösség nevében, hiszen férje, boldogfai Farkas Endre családja ismerte a hercegprímást a zalaegerszegi plébános évei óta.[5] Még Magyarországon személyes látogatásokat tett Mindszenty a háború alatt a Lenz családnál a Városmajor u. 22-es szám alatti villájában, akiktől majd szeretetcsomagokat kapott 1946-ban a háború után.

1994-ben Dr. Matits Ferenc művészettörténész könyvet szerkesztett Lenz Kláráról Budapesten, ahol gobelinjei találhatók. Számos művét a nyékládházi kultúrházban és a müncheni múzeumban állandó kiállításban tartanak. A Rendszerváltás után, boldogfai Farkasné Lenz Klára, a kérelmét nyújtotta be, hogy a kommunizmus alatti elkobzott birtokait és házait visszaszerezze, vagy egy esetleges méltó kárpótlást. Kérelmét elutasították, és ezek után egyre jobban zárkozott el a világtól, depresszióba esett.

A halálát várva elrendelte saját mauzóleum építését Kolumbiában, a "Nueva Debrecen" nevű családi birtokban, egy kisebbik telken, ami temetőként szolgált, miután apja, Lenz József pápai engedélyt kapott hozzá. A saját koporsóját is elkészítette, és a bogotai lakás pincéjében tartotta. Az egészsége fokozatos romlása után a családja eladta a kolumbiai házát, 2007-től Madridban, Spanyolországban tartózkodott Teodóra lányánál egészen a haláláig 2013-ig. A "Cementerio de la Ermita" nevezetű temetőben, a Soto de la Moraleja nevű lakónegyedben, Alcobendasban, Madrid mellett nyugszik.

"Skrupulus nélküli emberek, sajnos igen sokan élnek a világban. Felhasználták édesapám idős korában bekövetkezett betegségét, jóhiszeműségét. Enyhén szólva eltulajdonították nagy értékű keleti, perzsa, stb. szőnyegeit, híres festőktől származó festményeit. E festők képei mind a Louvre-ban és Pradóban, mind pedig más múzeumokban is féltve őrzött kincsek. E nagy veszteségének illetve ezekkel kapcsolatos műélvezet hiányának "pótlására", e kettőnek - a szőnyegek és a festmények - kombinálásával kezdődött meg ez irányú alkotó tevékenységem" - Lenz Klára, 1994.[6]

Fontosabb művei[szerkesztés]

 • Azték Isten (56 × 44 cm)
 • Safari (tigris -zebrák -oroszlánok -elefánt - leopárd - teve) (125 × 56 cm)
 • Inka űrhajósok (58 × 53 cm)
 • Ezeregy éjszaka (156 × 75 cm)
 • Tűzmadár(56 × 43 cm)
 • Kékpáva broméliákkal (108-84,5 cm)
 • Vitézség (38 × 30 cm)
 • A Fáraó vadászata(146 × 71 cm)
 • Dáma és az énekes (143-100 cm)
 • Egyszarvú (49 × 36 cm)
 • Sziam (57 × 45 cm)
 • Tulipánok (56 × 43 cm)
 • Farkas (58 × 38 cm)
 • Tairona isten (53 × 35 cm)
 • Pegazus (51 × 30cm)
 • Paradicsommadár (34 × 16 cm)
 • Indián Madonna (54 × 46 cm)
GALÉRIA

Kiállítások[szerkesztés]

 • München falikárpitok állandó kiállítás (vegyes).
 • Nyékládháza - 1990. szeptember 30-ig a nyékládházi római katolikus templomban szerveztek egy gobelinkiállítást Lenz Klára által adományozott műveivel, amelyet 2 hétig lehetett látogatni.[7]
 • Budaörs - 2012. november 30-án a Heimatmuseumban Lenz Klára és édesapja Lenz József emléknapja zajlott. A nyékládházi falikárpit gyűjteményéből egy hetes kiállítás nyílt a Budaörsi dr. Luntz Ottokár Kertbarát Egyesület szervezésével. A kiállításon Lenz Klára lánya, özv. Mayoralné Farkas Teódora asszony és unokája, ifj. boldogfai Farkas Ákos András, nemzetközi politológus, vettek részt mint díszvendégek.[8]
 • Budaörs - 2014. január 8-án egyhetes kiállítás nyílt a Városházán, amelyen a magángyűjteménye egy részét gyermekei, id. Boldogfai Farkas Ákos és özv. Mayoralné Boldogfai Farkas Teódora asszony egy magánmúzeum létrehozása érdekében adományozták. Klára unokája ifj. Boldogfai Farkas Ákos András, nemzetközi politológus, képviselte a családot az adományozás aláírásakor. A kiállítást a Budaörsi dr. Luntz Ottokár Kertbarát Egyesület szervezte az önkormányzat közreműködésével.[9][10]
 • Nyékládháza - falikárpitok állandó kiállítás (vegyes). A Nyékládházai Művelődési Házból áthelyezték az 1989-ben Lenz Klára által adományozott műveket a Egry-Szepessy kastélyba. A hivatalos megnyitó 2014. június 28-án zajlott. özv. Mayoralné Boldogfai Farkas Teódora asszony, Lenz Klára lánya és ifjabb Boldogfai Farkas Ákos unokája három darab nagy méretű arannyal beborított fakeretű tükröt adományoztak a városnak az elhunyt művész magángyűjteményéből.[11]
 • Budaörs - 2015. március 17.-én a Budaörsi Kert Barátok egyesülete szervezésével zajlott a budaörsi templom téri régi posta épületében a Lenz József halála 50. évfordulója megemlékezése és Lenz Klára gobelin kiállítása, amelyen a nyékládházi gyűjteményt is kiállították. Boldogfai Farkas Ákos, nemzetközi politológus, történész, Lenz Klára unokája, előadást tartott a Lenz Testvérek cég és Lenz József történetéről, majd a gyűjteményhez adományoztak egy portré másolatot Lenz Klára nagyapjáról, Lenz Gyuláról.[12]

Származása[szerkesztés]

Lenz Klára családfája
Lenz Klára
(Budapest, 1924. június 30.
Madrid, 2013. február 16.)
gobelinművész
Apja:
Lenz József János
(Budapest, 1897. március 18.
Bogotá, 1965. március 14.)

nagykereskedő, kereskedelmi tanácsos, tartalékos huszárszázados, földbirtokos, bérpalota tulajdonos

Apai nagyapja:
Lenz Gyula
(Pozsony, 1848. március 17.
Budapest, 1910. december 15.)

pozsonyi polgár, nagykereskedő, bérpalota tulajdonos

Apai nagyapai dédapja:
Lenz József
(Pozsony, 1819. február 12.-
Pozsony, 1863. március 3.)

pozsonyi polgár, kőfaragó mester

Apai nagyapai dédanyja:
Skoff Jozefa (Pozsony, 1824. március 5.-
Budapest, 1898. november 4.)
Apai nagyanyja:
Gömöry Anna Mária Etelka
(Budapest, 1874. november 26.
Budapest, 1946. november 19.)
kereskedőasszony, bérpalota tulajdonos
Apai nagyanyai dédapja:
Gömöry Gottlieb
(Dobsina, 1838. szeptember 4.
Budapest, 1908. november 18.)
dobsinai polgár, cserzővarga, vadász, pesti szatócs
Apai nagyanyai dédanyja:
Stranszky Hermina
(Pest, 1847. április 15. -
Budapest, 1939. március 23.)
Anyja:
Topits Klára Mária
(Budapest, 1901. november 21.
Bogotá, 1993. június 17.)
Anyai nagyapja:
Topits Alajos József
(Pest, 1855. március 31.
Budapest, 1926. október 8.)
gőztésztagyár tulajdonos, az országos ipar tanácsnak a tagja, a Ferenc József-rend lovagja, Budapest főváros törvényhatósági bizottsága tagja
Anyai nagyapai dédapja:
Topits József András
(Gödöllő, 1824. február 25.
Budapest, 1876. szeptember 27.)
gőztésztagyár tulajdonos, pesti polgár, Budapest fővárosi képviselő tag
Anyai nagyapai dédanyja:
Prückler Klára Eleonóra Julianna
(Pest, 1833. február 16.
Budapest, 1907. február 26)
Anyai nagyanyja:
Eckstein Franciska Otilia
(Pest, 1870. június 15.
Budapest, 1945. január 26.)
Anyai nagyanyai dédapja:
Eckstein János Károly
(Pozsony, 1836. január 24. - †?)
pesti aranyverő
Anyai nagyanyai dédanyja:
Kroll Jozefa
(Pest, 1842. szeptember 16. -
Budapest, 1889. január 15.)[13]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

 • Matits, F. (1994). Lenz Klára művei. Budapest, Magyarország. Országos Széchényi Könyvtár.

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]