Ugrás a tartalomhoz

Leninade

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A lap korábbi változatát látod, amilyen Turokaci (vitalap | szerkesztései) 2019. május 13., 19:11-kor történt szerkesztése után volt. Ez a változat jelentősen eltérhet az aktuális változattól.
Leninade
Egy palack elölről és hátulról
Egy palack elölről és hátulról

Származási helyAmerikai Egyesült Államok
Alkoholtartalom%
A gyártó weboldala

A Leninade (oroszul: Ленинад) egy szódavíz-alapú, limonádé ízű üdítőital, amit a Real Soda In Real Bottles Kft. talált ki és forgalmazott először. A nevét az egykori szovjet-orosz forradalmár, Vlagyimir Iljics Lenin, és a limonádé szó keresztezéséből kapták. Az üvegen lévő szlogen a szovjet kifejezésmódot gúnyolja.[1] A limonádé-szódavíz keveréket – a kommunizmust jelképező – vörösre színezik, ebből áll össze a Leninade.[2]

Története

A szóda már körülbelül 2000-es évek elején létezett, a legkorábbi jelek szerint 2002 körül. Limonádé szódának írja le, ami világos piros vagy rózsaszín. Nem tartalmaz koffeint, összetevői közé tartozik a szénszavas víz, nádcukor, citromsav, gumiarábikum, természetes és mesterséges aroma, glicerin-észter, és nátrium-karbonát.

Fordítás

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Leninade című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források

  1. Shilcutt, Katharine: A Cooler Coke: Leninade. The Houston Press. Village Voice Publishing, 2010. június 17. (Hozzáférés: 2011. október 23.)
  2. Leninade: the soft drink of communistic nostalgia (london nyelven). Brand Magazine Online. PopSop, 2008. július 24. [2011. július 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. október 23.)

További információk