Lemhényi római katolikus templom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Szent Mihály tiszteletére szentelt római katolikus templomvár Felső-Háromszék legtávolabbi részén, Kézdialmás és Lemhény között, a Szent Mihály-domb tetején áll.

A templom története[szerkesztés]

A települést először 1332-ben említették a korabeli okiratokban. Az 1567-es regestrumban Vencze néven jegyezték be, 1616-ban Lemhény néven jelent meg.

A falu első templomának létét a pápai tizedjegyzék Lemhényre vonatkozó bejegyzése igazolja. A román stílusú épületet kismérete és rossz állapota miatt a 15. században lebontották. A helyette emelt gótikus templom építésének ideje a 15. század végére, vagy a 16. század első felére tehető. A középkorból maradtak fenn a várfal támpilléreit borító gótikus esővetőkövek, valamint az alapzati rész faragott párkánya.

A templom késő gótikus átépítését bizonyára 1510-ben fejezték be, a harangtorony alsó, régebbi része is abban az időben készült. Ugyanazt a korszakot idézi a diadalív felirata is:

„Olimu erat Scriptum 1510.”

Háromszék Vármegye Emlékkönyve szerint 1607-ben, Rákóczi Zsigmond erdélyi fejedelem idején a templomvárat megerősítették.

A templom várfalának és a védőtornyainak építési ideje a 17. századra tehető, a kaputorony viszont a 16. században készülhetett.

1777-ben az erődtemplomot barokk stílusban átalakították, ugyanakkor húzták fel az addig egyszerű, háromszögben záródó, nyugati oromfal helyére a hullámos csigavonal vezetésű szoborfülkés oromfalat.

1907-ben a tornyot javították, 2000-ben a templom restaurálására került sor.

A templom leírása[szerkesztés]

A templomvárba a keleti oldalon álló kaputornyon keresztül lehet bejutni, amely egyben harangtoronyként is szolgált.

Az egyhajós, torony nélküli templom ovális, magas várfallal övezett udvar közepén áll. A barokk stílusú, gótikus elemeket őrző műemlék várfalának keleti oldalán lévő magas harangtornya barokk hagymakupolával fedett.

Az övpárkány alatt a keleti és nyugati oldalon ellipszis alakú stukkódísszel közrefogott 1907-es évszám olvasható, amely valószínűleg a torony utolsó nagyobb javítását jelzi.

A nyugati és déli oldalon barokk stílusú portikuszok láthatók. A nyugati portikuszt és az oromfalat szoborfülkés oromzattal látták el.

A hajón Szent György, Szent Mihály és Szentháromság ábrázolásokkal fiókos dongaboltozatú, gazdag stukkódíszítés látható.

A templom egyik legrégebbi emléke a homokkőből faragott, kehely alakú középkori keresztelőmedence.

Berendezéséből figyelemreméltó a Szent Mihály arkangyalt ábrázoló késő barokk főoltára, valamint Jézus és Szűz Mária szíve tiszteletére felszentelt Copt stílusú mellékoltárai. Az orgonakarzat mellvédjén Szent Cecília kartusba foglalt stukkó figurája van elhelyezve.

A 8 regiszteres, mechanikus rendszerű orgona Angster József és Fia hangszergyárában készült Pécsett, de jelenleg nem működik, mivel fémsípjai a világháború idején megsemmisültek.

A templom régi harangját 1848-ban ágyúöntés céljából eltávolították. A harangtoronyban lévő kisharangot, mely ma is szépen cseng, 1697-ben öntötték.

A templom várfala[szerkesztés]

A gótikus elrendezésű, barokk stílusban átépített templomot egy magas, ovális várfal övezi, amelynek keleti oldalán barokk hagymakupolával fedett magas harangtorony látható.

Az erődítmény magassága az udvar felől 3-3,50 méter, a külső részen pedig 4 méter, vastagsága 80 centiméter.

A védőfalat támpillérek erősítik, amelyeket feltehetően később építettek a várhoz. Északi és déli oldalán egy-egy félkör alakú, többszintes torony áll.

Az udvar felőli részről szabályos közönként, alacsonyan elhelyezett lőrések nyílnak, szemöldökköves fülkéjük 60 x 55 centiméter. Az alsó részen lévő kissé szélesebb nyílású, 5 x 50 centiméteres rések fordított kulcslyuk formájúak. A lőrések nagyobbrészt egyenes irányúak, de van közöttük néhány oldalirányú is.

A templom búcsúja[szerkesztés]

A lemhényi római katolikus templom és egyházközség búcsúját minden évben szeptember 29-én, Szent Mihály napján tartják.

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]