Leiosporoceros

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Leiosporoceros
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Becősmohák (Anthocerotophyta)
Osztály: Leiosporocerotopsida
Stotler & Crand.-Stotl. emend Duff[1]
Rend: Leiosporocerotales
Hässel[2]
Család: Leiosporocerotaceae
Hässel
Nemzetség: Leiosporoceros
Hässel
Típusfaj
''Leiosporoceros dussii''
(Steph.) Hässel
Tudományos név
Leiosporoceros
Hässel
Fajok

Leiosporoceros dussii

Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Leiosporoceros témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Leiosporoceros témájú médiaállományokat.

A Leiosporoceros egy nemzetség a Becősmohák törzséből. A nemzetségbe egyetlen faj, a Leiosporoceros dussii tartozik. Ezt a fajt teljesen külön álló családba, rendbe és osztályba sorolták, mert "mind genetikailag, mind morfológiailag különbözik az összes többi becősmoha csoporttól, taxontól".[3] A genetikai adatok kladisztikai elemzése is alátámasztja ezt a rendszertani helyzetet, azaz, hogy a becősmohák kládján belül alapi pozícióban van ez a nemzetség. A taxont a többi becősmohától megkülönböztető fizikai jellemzők között szerepelnek a szokatlanul kicsi spórák, amelyek monolete-ek (csak egy hosszanti nyílás található rajtuk) és nem látható rajtuk mintázat. Ezenkívül a telep belsejében fejlődnek speciális Nostoc (cianobaktérium) fajok; a baktériumok növekedése párhuzamos a telep fejlődési irányával. Hím növényeket eddig csak Panamában találtak.[1]

Leiosporoceros dussii[szerkesztés]

Megjelenése[szerkesztés]

Kétlaki növény. A telepe tipikusan tömör, nincsenek benne nagy nyálkával telt kerek üregek. A Nostoc kolóniák a teleppel hosszanti irányba rendeződve helyezkednek el fonálszerűen a nyálkával telt csatornákban. Sejtenként egy kloroplasztisz van, pyrenoid nincs benne. Sok antheridiuma (hímivarszerv) van egy felszíni telepüregben (70 vagy több). A sporofitonon vannak gázcserenyílások. A spóratermelő réteg vastag (6-9 sejtréteg). A spórák sárgák, kicsik, sima felszínűek, ovoid alakúak. A pszeudoelatérák hosszúak, egy sejt szélesek, vastag sejtfalúak.[4][5]

Elterjedése, élőhelye[szerkesztés]

Neotropikus elterjedésű. A Közép-Amerikában és az Antillákon élő faj (Panama, Mexico, Ecuador).

Patak parton, vulkanikus köveken és talajon él.[5]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Leiosporoceros című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Hässel de Menéndez, Gabriela G. (1988). „A proposal for a new classification of the genera within the Anthocerotophyta”. Journal of the Hattori Botanical Laboratory 64, 71–86. o.  
  2. Hässel de Menéndez, Gabriela G. (1986). „Leiosporoceros Hässel n. gen. and Leiosporocerotaceae n. fam. of Anthocerotopsida”. Journal of Bryology 14, 255–259. o. DOI:10.1179/jbr.1986.14.2.255.  
  3. Duff (2007). „Progress and challenges toward a phylogeny and classification of the hornworts”. The Bryologist 110 (2), 214–243. o. DOI:[214:PACTDA2.0.CO;2 10.1639/0007-2745(2007)110[214:PACTDA]2.0.CO;2].  
  4. JUAN CARLOS VILLARREAL, D. CHRISTINE CARGILL, ANDERS HAGBORG, LARS SÖDERSTRÖM & KAREN SUE RENZAGLIA (2010) A synthesis of hornwort diversity: Patterns, causes and future work. Phytotaxa 9:150–166
  5. a b JUAN CARLOS VILLARREAL A. AND KAREN SUE RENZAGLIA (2006) STRUCTURE AND DEVELOPMENT OF NOSTOC STRANDS IN LEIOSPOROCEROS DUSSII (ANTHOCEROTOPHYTA): A NOVEL SYMBIOSIS IN LAND PLANTS. American Journal of Botany 93(5):693–705.