Lego vonatok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lego vonatok
A Lego vonatok 9 V-os villanymotorja

A Lego vonatok téma a Lego játékok között először 1966-ban jelentek meg. Napjainkra már több mint száz különböző készlet jelent meg a vasúti közlekedés témában. Vásárolhatók személyszállító és teherszállító vonatok, további vagonok, mozdonyok, útátjárók, állomásépületek, rakodó daruk és különböző sínek. Bár az évek során a sín többször változott, a vonatok nyomtáva változatlan maradt, így többé-kevésbé a legelső készlet is kompatibilis a jelenlegi legújabb készlettel.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Elemes készletek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A legelső vonatos készlet a 080-as volt.[1] Ezt még csak kézzel lehetett tolni. A következő készlet a 115-ös volt, mely már 4,5 V-os szárazelemmel működött.[2] A sínek műanyagból készültek, színük kék-fehér volt. Már a kezdetektől kapható volt kitérő és kereszteződés is. A kocsikat kampós megoldással lehetett összekapcsolni.

9 V-os készletek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1991-ben volt az első jelentősebb átalakulás. Új sínrendszert kapott, mely már 9 V-os feszültséget használt. A sínek fémből voltak, a keresztaljak szürke színű Lego elemekből. A vonat motorja a fémkerekeken át kapott áramot.

RC vonatok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2006-ban jelent meg az infravörös-távirányítás. A vonatok újra elemmel mennek, így a sínek teljesen műanyagból készülnek. Ezzel jóval olcsóbbá váltak a sínelemek. Új sínelem is megjelent 2007-ben, mely két párhuzamos vágányt kapcsol össze négy kitérővel.[3] Az elemes megoldás hátránya, hogy az elemeket cserélni, az akkumulátorokat tölteni kell. Viszont pályaépítés során nem kell figyelni a vágányok polaritására, és egyszerre több vonat is közlekedhet egymás zavarása nélkül.

Irodalom[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Getting Started with Lego Trains. By Jacob H. McKee. No Starch Press, 2004. ISBN 1593270062.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. LEGO Set Database. guide.lugnet.com. (Hozzáférés: 2010. november 12.)
  2. 115 Starter Train Set with Motor. guide.lugnet.com. (Hozzáférés: 2010. november 12.)
  3. Peeron: Train Rail Crossing for RC Trains (#7996-1). peeron.com. (Hozzáférés: 2010. november 12.)

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Lego vonatok témájú médiaállományokat.