LEGO vonatok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Lego vonatok szócikkből átirányítva)
LEGO vonatok
A Lego vonatok 9 V-os villanymotorja

A LEGO vonatok téma a Lego játékok között először 1966-ban jelentek meg. Napjainkra már több mint száz különböző készlet jelent meg a vasúti közlekedés témában. Vásárolhatók személyszállító és teherszállító vonatok, további vagonok. Bár az évek során a sín sokszor változott, a vonatok nyomtáva változatlan maradt, így többé-kevésbé a legelső készlet is kompatibilis a jelenlegi legújabb készlettel.

Története[szerkesztés]

Elemes készletek[szerkesztés]

A legelső vonatos készlet a 080-as volt.[1] Ezt még csak kézzel lehetett tolni. A következő készlet a 115-ös volt, mely már 4,5 V-os elemmel működött.[2] A sínek műanyagból készültek, színük fehér volt. Már a kezdetektől kapható volt kitérő és kereszteződés is. A kocsikat kampós megoldással lehetett összekapcsolni.

9 V-os készletek[szerkesztés]

1991-ben volt az első jelentősebb átalakulás. Új sínrendszert kapott, mely már 9 V-os elemet használt. A sínek fémből voltak, a keresztaljak szürke Lego elemekből. A vonat motorja a fémkerekeken át kapott áramot.

RC vonatok[szerkesztés]

2006-ban jelent meg az infravörös-távirányítás. A vonatok újra elemmel mennek, így a sínek teljesen műanyagból készülnek. Ezzel olcsóbbá váltak a sínelemek. Új sínelem is megjelent 2007-ben, mely két párhuzamos vágányt kapcsol össze négy kitérővel.[3] Az elemes megoldás hátránya, hogy az elemet cserélni, az akkumulátorokat tölteni kell. Viszont pályaépítés során nem kell figyelni a vágányok polaritására, és egyszerre több vonat is közlekedhet egymás zavarása nélkül.

Képek[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

  • Getting Started with Lego Trains. By Jacob H. McKee. No Starch Press, 2004. ISBN 1593270062.

Források[szerkesztés]

  1. LEGO Set Database. guide.lugnet.com. (Hozzáférés: 2010. november 12.)
  2. 115 Starter Train Set with Motor. guide.lugnet.com. (Hozzáférés: 2010. november 12.)
  3. Peeron: Train Rail Crossing for RC Trains (#7996-1). peeron.com. (Hozzáférés: 2010. november 12.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz LEGO vonatok témájú médiaállományokat.