Legjobb európai teljesítmény játékfilmsorozatban

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legjobb európai teljesítmény játékfilmsorozatban
(Best European Achievement in Fiction Series)
Szervezet neveEurópai Filmakadémia
OrszágEurópa [1]
SzékhelyBerlin
Alapítás éve2019
Díjátadók
Első díjátadó2019. december 7.
Németország Berlin
Legutóbbi díjátadó2019. december 7.
Németország Berlin
Hivatalos weboldal
http://www.europeanfilmawards.eu/

A legjobb európai teljesítmény játékfilmsorozatban (angolul: Best European Achievement in Fiction Series) elismerés az Európai Filmdíjak egyike, amelyet az Európai Filmakadémia (EFA) ítél oda 2019 óta alkalmi jelleggel azon alkotóinak, akik valamely európai filmsorozat elkészítésével kimagasló teljesítményt nyújtottak és alkotásuk méltóan képviselte a földrész filmművészetét a világ élvonalában.[1][2] A díjátadóra felváltva Berlinben, illetve egy-egy európai városban megrendezett gála keretében kerül sor minden év végén.

Az Európai Filmakadémia - felhagyva az addig csak a filmszínházakban forgalmazott filmek elismerésének gyakorlatával - 2019-ben döntött a már 3. évadban világszerte nagy sikert arató, Babilon Berlin című német televíziós sorozat díjazásáról. Agnieszka Holland, az EFA elnöke indoklása szerint „a fiatalabb generációk számára a sorozatok sokkal népszerűbb formátumok, mint a vetítőtermi filmek, és ha mérvadók akarunk maradni közönségünk számára, az EFA-nak tekintettel kell lennie erre.”[3]

A díjazott személyéről az Európai Filmakadémia Igazgatótanácsa dönt.

A díjra csak olyan művészek jöhetnek számításba, akik Európában születtek, illetve európai állampolgárok (európai állam útlevelével rendelkeznek).[4]

Díjazottak[szerkesztés]

Év Díjazott Foglalkozás Magyar címe Eredeti címe Ország Megjegyzés
2019 Németország Achim von Borries
Németország Henk Handloegten
Németország Tom Tykwer
forgatókönyvíró, filmrendező
forgatókönyvíró, filmrendező
forgatókönyvíró, filmrendező, producer, zeneszerző
Babilon Berlin Babylon Berlin Németország [* 1]

Jegyzetek[szerkesztés]

Megjegyzések
  1. a b Európai” alatt az Európai Filmakadémia a földrész földrajzi értelemben vett államainak összességét érti, függetlenül attól, hogy az Európai Unió tagjai vagy sem, kiegészítve Izraellel és Palesztinával.
  2. Az EFA szabályzata szerint „európai filmalkotásnak” az számít, amelyik megfelel az Európai Filmkoprodukciós Egyezményt (European Convention on Cinematographic Co-production) II. függelékébe foglalt, az alkotói, előadói, valamint műszaki és szakértői csoportok tagjainak összetételére vonatkozó feltételeknek és a rendező európai születésű vagy európai állampolgár.
  3. Babilon Berlin.
  4. A 32. Európai Filmdíj előírásai.
Hivatkozások
  1. Sheena Scott: ‘Babylon Berlin’: The Brilliant And Captivating German Series Celebrated At The European Film Awards 2019 (angol nyelven). Forbes, 2019. december 11. [2019. szeptember 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. december 16.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]