Legendás állatok: Dumbledore titkai

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legendás állatok: Dumbledore titkai
(Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore)
2022-es amerikai–brit film
RendezőDavid Yates
Producer
AlapműFantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore — The Original Screenplay
Műfajfantasyfilm, kalandfilm
Forgatókönyvíró
  • J. K. Rowling
  • Steve Kloves
Főszerepben
ZeneJames Newton Howard
OperatőrGeorge Richmond
VágóMark Day
Gyártás
Gyártó
Ország
Nyelvangol
Forgatási helyszínWarner Bros. Studios, Leavesden
Játékidő144 perc
Költségvetés200 000 000 $
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Korhatár12 III. kategória (NFT/26193/2022)
Bevétel203 816 750 $
Kronológia
ElőzőLegendás állatok: Grindelwald bűntettei
Kapcsolódó filmHarry Potter (filmsorozat)
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Legendás állatok: Dumbledore titkai témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Legendás állatok: Dumbledore titkai (eredeti cím: Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore) 2022-ben bemutatott brit–amerikai fantasy-kalandfilm, amelyet J. K. Rowling és Steve Kloves forgatókönyvéből David Yates rendezett. A film a 2018-as Legendás állatok: Grindelwald bűntettei című film folytatása és a Legendás állatok-filmsorozat harmadik része. A főszerepben Eddie Redmayne, Jude Law, Ezra Miller, Dan Fogler, Alison Sudol, Callum Turner, Jessica Williams, Katherine Waterston és Mads Mikkelsen látható.

A film bemutatójára az Egyesült Királyságban 2022. április 8-adikán került sor, míg az Egyesült Államokban 2022. április 15-én. A film vegyes véleményeket kapott a kritikusoktól, akik az első részhez képest előrelépésnek tartották, valamint Mikkelsen alakítása is dicsértet kapott.

Cselekmény[szerkesztés]

A történet Grindelwald és Dumbledore beszélgetésével nyit egy étteremben. Láthatólag régóta nem látták egymást és most Gellért eljött, hogy meggyőződjön arról, hogy a vérszerződés még mindig köti-e Albust. Dumbledore elmondja, korábban amiatt támogatta Grindelwaldot, mert szerette. Grindelwald kijelenti, hogy régi tervüket mindenképp végrehajtja: felgyújtja a világot, kiirtja a muglikat és ebben Albus nem tudja megakadályozni. Majd otthagyja Dumbledore-t az égő helyiségben.

Göthe az erdőben tanúja lesz egy csilin szülésének, kikelésének és a fióka erőszakos elrablásának. Azonban az anyaállat két utódot hozott a világra.

A fiókát Gellert raboltatta el, hogy megölje és zombiként feltámassza. Így a vezetőválasztáskor a csilin majd az ő akaratának megfelelően fog választani. Köztudott, hogy a szándékot olvasni tudó lény kikeresi a jellemében magához legjobban hasonlító varázslót a jelenlévők közül, akit a többiek elfogadnak új vezetőként.

Albus hiába kéri a varázslóvilág jelenlegi vezetőjét: az a könnyebbik utat választja és az éppen letartóztatásban lévő Gellertet szabadlábra helyezi és még a választáson való részvételét is engedélyezi. Sőt, gyakorlatilag azonnal át is adja neki a hatalmat.

A mentőcsapat megalakul, Berlinben megakadályoznak egy merényletet és igyekeznek az élő csilinnel időben odaérni a választás helyszínére, ami Bhutánban, egy hegy tetején lévő kolostorban van. A szervezkedést nehezíti, hogy Gellert jövőbelátó képessége révén minden lépésüket előre tudja, így állandóan rögtönöznek, hogy a cselekvésük ne legyen kiszámítható. A választásról elkésnek, Gellértet hirdetik ki győztesnek. Ezután egy óvás jellegű közjáték következik, ahol végre megjelennek a csapat tagjai.

Credence fellázad addigi ura, Gellert ellen és elmondja hogy amelyik csilin Grindelwaldot választotta a varázsvilág vezetőjének, az valójában már nem él, amit Grindelwald irányít. A másik csilin először Albust választja, aki visszariad a feladattól, ekkor a csilin egy varázslónőt választ helyette, aki az egyik jelölt volt a posztra.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang[1]
Göthe Salmander Eddie Redmayne Szatory Dávid
Albus Dumbledore Jude Law Stohl András
Credence Barebone/Aurelius Dumbledore Ezra Miller Tasnádi Bence
Jacob Kowalski Dan Fogler Fekete Ernő
Queenie Goldstein Alison Sudol Bozó Andrea
Theseus Salmander Callum Turner Czető Roland
Eulalie Hicks Jessica Williams Bogdányi Titanilla
Porpentina Goldstein Katherine Waterston Sipos Eszter Anna
Gellert Grindelwald Mads Mikkelsen[* 1] Rátóti Zoltán
Yusuf Kama William Nadylam Rajkai Zoltán
Vinda Rosier Poppy Corby-Tuech Fodor Annamária
Bunty Victoria Yeates Bognár Anna
Aberforth Dumbledore Richard Coyle Dévai Balázs
Frank Doyle Wilf Scolding Medveczky Balázs
Helmut Aleksandr Kuznetsov Böröndi Bence
Anton Vogel Oliver Masucci Rába Roland

A film készítése[szerkesztés]

Szereplőválogatás[szerkesztés]

Mads Mikkelsen kapta meg Johnny Depp helyett Gellert Grindelwald szerepét.

2020 márciusában kiderült, hogy Jude Law, Johnny Depp, Ezra Miller, Alison Sudol, Dan Fogler, Callum Turner, Katherine Waterston, Claudia Kim[2] és Jessica Williams Eddie Redmayne mellett újra eljátsszák korábbi filmekből ismert szerepüket. Kevin Guthrie, aki az első két részben Abernathyt játszotta, eredetileg visszatért volna, de még a forgatás megkezdése előtt kirúgták, mivel egy szexuális zaklatási ügyben indult tárgyalása és végül elítélték.[3][4][5] 2020 novemberében Depp bejelentette, hogy nem fogja újra eljátszani Grindelwald szerepét, miután a Warner Bros. felkérte, hogy a Depp v News Group Newspapers Ltd. rágalmazási ügyből adódó negatív publicitás miatt távozzon.[6] Depp csak egy jelenetet forgatott Londonban, miután a forgatás 2020 szeptemberében elkezdődött, és a szerződésében kikötötték, hogy attól függetlenül megkapja a fizetését, hogy a film elkészült-e vagy sem.[7] Depp fizetése a hírek szerint valahol 10-16 millió dollár között volt.[8] November 25-én a Warner Bros. bejelentette, hogy Mads Mikkelsen váltja Deppet Grindelwald szerepében.[9][10] Mikkelsen úgy döntött, hogy nem követi Depp alakítását, és egy interjúban azt mondta, hogy ez „kreatív jellegű öngyilkosság” lenne, de elismerte, mégis szükség lesz „valamiféle áthidalásra a korábbi filmek között”.[11]

Forgatás[szerkesztés]

A forgatás 2020. március 16-án kezdődött volna, de a COVID-19 világjárvány miatt még aznap elhalasztották.[12] A forgatás hivatalosan szeptember 20-án kezdődött, és biztonsági óvintézkedéseket tettek annak érdekében, hogy a szereplők és a stáb tagjai biztonságban legyenek a COVID-19-től.[13] 2021. február 3-án az Egyesült Királyságban, a Warner Bros. Studios Leavesdenben leállították a forgatást, miután a stáb egyik tagjának tesztje pozitív lett.[14][15][16] James Newton Howard zeneszerző még abban a hónapban megerősítette, hogy a forgatás befejeződött.[17] Bár a film Berlinben és Bhutánban játszódik, a forgatás azonban nem valós helyszíneken zajlott. A díszleteket és helyszíneket a Warner Bros. Studios, Leavesden nagyszabású területein és hangszínpadain alakították ki és rekonstruálták.[18]

Megjelenés[szerkesztés]

A film világpremierjét 2022. március 29-én tartották a londoni Royal Festival Hallban.[19][20] Lengyelországban és Ausztráliában 2022. április 7-én,[21][22] az Egyesült Királyságban és Japánban 2022. április 8-án, Magyarországon 2022. április 14-én, az Amerikai Egyesült Államokban és Argentínában 2022. április 15-én, a Fülöp-szigeteken pedig 2022. április 16-án mutatták be. Az Egyesült Arab Emírségekben, Egyiptomban, Szaúd-Arábiában és Katarban 2022. április 28-án jelent meg. A film 45 nappal a mozibemutató után volt elérhető az HBO Max streaming-szolgáltatónál.[23] A filmet 2D, IMAX, Dolby Cinema, 4DX és ScreenX formátumokban is bemutatták.[24]

A film eredetileg 2021. november 12-én került volna a mozikba,[25] de Depp távozása, Mikkelsen szerepének átdolgozása, valamint a COVID-19 világjárvány miatt a Warner Bros. 2022. július 15-re halasztotta a bemutatót.[26][27] 2021 szeptemberében a film bemutatóját három hónappal előbbre, 2022. április 15-re helyezték. Később bejelentették, hogy a filmet egy héttel korábban, 2022. április 8-án mutatják be az Egyesült Királyságban és Írországban.[28]

Folytatás[szerkesztés]

A Legendás állatok-filmsorozatot eredetileg trilógiának tervezték, de 2016 októberében Rowling bejelentette, hogy a sorozat öt filmből fog állni,[29] később pedig megerősítette, hogy a sorozat története az 1926 és 1945 között történt események történetéből fog állni.[30] 2022 februárjában David Heyman producer elárulta, hogy a Legendás Állatok 4. részének forgatókönyvén még nem kezdtek el dolgozni.[31][32] 2022 áprilisában a Variety arról számolt be, hogy az utolsó két rész megjelenése a Dumbledore titkai kritikai és kereskedelmi eredményeitől függ.[33]

Megjegyzések[szerkesztés]

  1. Johnny Depp nem térhetett vissza Grindelwald szerepére, az Amber Heard-del kapcsolatos botrány miatt.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Legendás állatok: Dumbledore titkai (Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore) - a magyar hangok. DVDNews. (Hozzáférés: 2022. április 13.)
  2. SPOILER: This "Fantastic Beasts" Character Isn't in "Secrets of Dumbledore" at All!, 2021. október 19.
  3. Kevin Guthrie is officially returning as Abernathy in the third Fantastic Beasts film Here's what he had to say. Reddit , 2020. február 28.
  4. Kevin Guthrie is officially returning as Abernathy in the third Fantastic Beasts film Here's what he had to say. FantasticBeastsMovies.com , 2020. február 28. [2020. március 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. március 28.)
  5. Noble, Alex. „"Fantastic Beasts", "Dunkirk" Actor Kevin Guthrie Receives 3-Year Jail Sentence for Sexual Assault”, The Wrap, 2021. május 15. 
  6. Rubin, Rebecca: Johnny Depp Forced to Exit 'Fantastic Beasts' Franchise. Variety , 2020. november 6. [2020. november 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. november 6.)
  7. Tatiana Siegel: Behind Warner Bros.' Decision to Sever Ties With Johnny Depp. The Hollywood Reporter , 2020. november 9. [2020. november 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. november 10.)
  8. Tatiana Siegel: "He's Radioactive": Inside Johnny Depp's Self-Made Implosion. The Hollywood Reporter , 2020. december 9. [2020. december 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. december 11.)
  9. Rubin, Rebecca: Johnny Depp Forced to Exit 'Fantastic Beasts' Franchise. Variety , 2020. november 6. [2020. november 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. november 26.)
  10. Palacios, Iñigo López: Mads Mikkelsen, al rescate de 'Harry Potter': "Tomé el relevo de Johnny Depp porque era una emergencia, pero dudé" (spanyol nyelven). El País, 2022. április 2. [2022. április 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. április 11.)
  11. Hibberd, James: Mads Mikkelsen on 'Fantastic Beasts' Casting Chaos, Johnny Depp, JK Rowling and 'Indy 5'. The Hollywood Reporter , 2022. április 14. (Hozzáférés: 2022. április 16.)
  12. D'Alessandro, Anthony: 'Fantastic Beasts 3' & 'King Richard' Warner Bros. Productions Are Also On Hiatus: Coronavirus, 2020. március 15. [2020. június 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. március 16.)
  13. Siegel, Tatiana. „Behind Warner Bros.' Decision to Sever Ties With Johnny Depp”, The Hollywood Reporter, 2020. november 9.. [2020. november 11-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2020. november 9.) 
  14. Grater, Tom: 'Fantastic Beasts 3' Pauses UK Production After Positive Covid Test. Deadline Hollywood , 2021. február 4. [2021. február 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. február 4.)
  15. Ritman, Alex: 'Fantastic Beasts 3' Stops Shoot After Positive COVID Test. The Hollywood Reporter , 2021. február 4. [2021. február 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. február 4.)
  16. Ramachandran, Naman: Warner Bros. Suspends 'Fantastic Beasts 3' Shoot After Crew Member Tests Positive For COVID-19. Variety , 2021. február 4. [2021. február 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. február 4.)
  17. Grober, Matt: Composer James Newton Howard on Penning 'News of the World's "Broken" Western Score & Returning to Disney Animation with 'Raya and the Last Dragon. Deadline Hollywood , 2021. február 26. [2021. március 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. április 6.)
  18. Sharma, Dhruv: Where Was Fantastic Beasts 3 Filmed? All Wizarding World Locations. Screenrant , 2022. április 15. (Hozzáférés: 2022. április 23.)
  19. Fantastic Beasts UK [@BeastsMovieUK]: #WizardingWednesdays returns to celebrate the release of Fantastic Beasts: The #SecretsofDumbledore! Enter now for the chance to win once-in-a-lifetime prizes & magical experiences, 2022. március 2. (Hozzáférés: 2022. március 23.)
  20. Magic at the "Secrets of Dumbledore" World Premiere”, Mugglenet, 2022. március 30. (Hozzáférés: 2022. március 30.) 
  21. "Fantastyczne Zwierzęta: Tajemnice Dumbledore'a": jest nowy zwiastun (wideo) (lengyel nyelven)
  22. "Fantastyczne zwięrzęta: Tajemnice Dumbledore'a / dubbing (lengyel nyelven)
  23. Seddon, Gem: Warner Bros. movies heading to HBO Max after 45-day theatrical window in 2022. GamesRadar , 2021. augusztus 10. [2021. augusztus 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. október 31.)
  24. Dominguez, Noah: Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore Debuts Magical 4DX, ScreenX Posters (Exclusive). CBR.com , 2022. március 21. (Hozzáférés: 2022. április 12.)
  25. Welk, Brian. „Third 'Fantastic Beasts' Movie to Open November 2021”, The Wrap, 2019. április 29.. [2019. április 29-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2019. július 23.) 
  26. Rubin, Rebecca: 'Fantastic Beasts 3' Release Date Delayed to 2022. [[Variety (magazin)|]] , 2020. november 6. [2020. november 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. november 6.)
  27. Rubin, Rebecca: 'Fantastic Beasts 3' Sets New Release Date. [[Variety (magazin)|]] , 2020. november 9. [2020. november 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. november 9.)
  28. Fantastic Beasts UK [@BeastsMovieUK]: #FantasticBeasts: The Secrets of Dumbledore would release in cinemas across the UK & Ireland on April 8, 2022, 2021. szeptember 29. (Hozzáférés: 2021. szeptember 30.)
  29. 'Fantastic Beasts and Where to Find Them' to Be Five-Film Franchise”, [[Variety (magazin)|]], 2016. október 13.. [2016. október 29-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2016. november 2.) 
  30. Logan, Megan. „J.K. Rowling Just Confirmed 'Fantastic Beasts' Will End in WWII”, 2016. november 21.. [2016. november 9-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2017. október 20.) 
  31. Labonte, Rachel. „Fantastic Beasts 4 Doesn't Have A Script Yet, Says Producer”, Screen Rant, 2022. február 15.. [2022. február 21-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2022. február 21.) 
  32. Bone, Christian: Fantastic Beasts 3 Will Reportedly Have A Definitive Ending In Case It Bombs. We Got This Covered, 2021. április 11.
  33. Rubin, Rebecca: 'Fantastic Beasts': How Scandal and Controversy Have Derailed the Wizarding Franchise. Variety, 2022. április 12.

További információk[szerkesztés]