II. Leótükhidasz spártai király

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Leótükhidasz szócikkből átirányítva)
II. Leótükhidasz
Spárta királya
Uralkodási ideje
Kr. e. 491 Kr. e. 469
ElődjeDémaratosz
UtódjaII. Arkhidamosz
Életrajzi adatok
SzületettKr. e. 545 körül
Spárta
ElhunytKr. e. 469
Tegea
ÉdesapjaMenarész
Gyermekei
  • Zeuxidamus
  • Lampito
SablonWikidataSegítség

Leótükhidasz (görög betűkkel Λεωτυχίδας), (i. e. 545? – i. e. 469?) Spárta Eurüpóntida királya volt (Kr. e. 491Kr. e. 469), az Iszthmoszi Szövetség flottájának vezetője a mükaléi csata idején.

Leóthükidasz Kr. e. 491-ben lett király, amikor az Agiada társkirálynak nézeteltérése támadt Démaratosz Eurüpóntida társkirállyal, és az annak származásáról terjedő mendemondákat kihasználva lemondatta őt.

A Kr. e. 480-as szalamiszi csata és a Kr. e. 479-es plataiai csata után a görög–perzsa háborúk hadszíntere áttevődött a perzsa területekre. A mükaléi csata – ahol az Iszthmoszi Szövetség flottáját Leóthükidasz, az athéni kontingenst pedig Xanthipposz vezette - után a görög flotta északra hajózott, hogy lerombolja Xerxész hídját, de azt már lerombolva találta. Ezért Leóthükidasz és a Peloponnészoszi Szövetség tagjai hazatértek, mert nem akartak a perzsákkal anatóliai harcokba bonyolódni.

Kr. e. 478-ban a spártaiak mégis újra beszálltak a küzdelembe, felcserélve az addigi vezéri szerepeket. Leóthükidasz került a görög szárazföldi haderő, Pauszaniasz – a plataiai csata vezére - pedig a flotta élére. Leóthükidasz Thesszáliába indult, hogy megbüntesse a thesszáliaiakat és főleg uralkodóikat, az Aleuadákat, amiért azok Xerxészt támogatták. A hadjárat kezdeti sikerek után döcögni kezdett, valószínűleg áthúzódott a következő évre is, majd megfeneklett. Nem lehet tudni, vajon katonai nehézségek, vagy Leóthükidasz megvesztegetése okozta-e a problémát, kortársai mindenesetre ezzel vádolták – a színes hagyomány szerint rajtakapták, amint pénzeszsákján üldögél – és ezért otthon elítélték, száműzték, és a hagyományt követve spártai házát lerombolták.

A sikertelen hadjárat miatt megnövekedett a feszültség Spárta és Athén között is, s az utóbbi Kr. e. 477-ben megalakította a Déloszi Szövetséget.

Források[szerkesztés]


Előző uralkodó:
Démaratosz
Spárta eurüpóntida királya
Kr. e. 491Kr. e. 469
Az Istár-kapu részlete
Következő uralkodó:
II. Arkhidamosz
  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap