Lazy Town

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(LazyTown szócikkből átirányítva)
Lazy Town
(LazyTown)
Műfajvígjáték, ismeretterjesztő, életmód, sport

AlkotóEl wey que se doblaba todo en Sportacus
RendezőEl wey que se doblaba todo en Sportacus
FőszereplőMagnús Scheving
Julianna Rose Mauriello
Stefán Karl Stefánsson

OrszágIzland
Nyelvangol
Évadok4
Epizódok79
Gyártás
Részenkénti játékidő24 perc
Forgalmazó
  • Paramount Networks International
  • Warner Bros. Television
Sugárzás
Eredeti adó
Eredeti sugárzás2004. augusztus 16. – 2014. október 13.
Első magyar adóJetix
Disney Channel
Cartoonito (blokk)
Boomerang
HBO Max
Magyar sugárzás kezdete2008. május[1]-2014. november 11.
Státuszbefejezett
KorhatárKorhatár nélkül megtekinthető
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Lazy Town témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Lazy Town (eredeti címe: Latibær) izlandi gyermekműsor, melynek szereplői és maga a stáb is izlandi, de kaptak segítséget az elkészítéshez az Amerikai Egyesült Államokból és az Egyesült Királyságból is. A műsort sugározta a Nick Jr., YTV, CBeebies, ABC1 és a Sjónvarpið televízió is. A sorozat kiötlője Magnús Scheving, tornászbajnok volt. A sorozat nagy sikerrel került bemutatásra több mint 10 országban, több tucat nyelven. A sorozat második szezonja az USA-ban került bemutatásra 2006. szeptember 25-én.

2011-ben a Turner Broadcasting System megvásárolta a sorozat jogait,[2] így 2013. február 1-je óta Magyarországon is látható a Boomerang csatornán[3], a Cartoonito blokkban. Ebben az évben a Turner több nemzetközi szervezettel rendezi meg a Sportcsemegézz! című kampányt, amely a gyerekeket egészségesebb életmódra hivatott nevelni.[3]

Eredete[szerkesztés]

A sorozat eredeti bemutatója 1996-ban volt és kezdetben egy élő személyes, interaktív színdarabnak indult. Áfram Latibaer Irány Lazy Town címmel. Ennek sikere után a második darab már Glanni Glæpur í Latabæ Rosszvér Robi Lazy Townban címmel került bemutatásra. Ebben a darabban mutatkozott be Rosszvér Robi karaktere, mint cselszövő. A darabokban bábok helyett az összes szereplőt élő személy játszotta, kivételt csak a madár bábok képeztek a második darabban. A tévés verzióhoz képest rengeteg változtatás lett végrehajtva. Például: Pixel az első színpadi darabban fehér fiú volt, aki teljesen kopasz volt és mindig szemüveget viselt (mint Sportacus) A második részre a stílusa nagy változásokon ment keresztül és sokkal általánosabbá vált. Zöld haja lett és ezüstös pólót viselt. Rengeteg olyan szereplő lett a színpadi változatban kitalálva, akik a TV-s verzióba soha nem kerültek be, vagy drasztikus változásokon mentek keresztül.

Bevezetés[szerkesztés]

A főszereplő Stephanie (izlandiul Solla), aki a városba érkezve ösztönzi az új barátait, Ziggyt, Trixie-t, Stingyt és Pixelt, hogy menjenek ki a szabadba és legyenek aktívak, ahelyett, hogy bent maradnak és videojátékokat játszanak egész nap. Az ő nagybátyja Milford Meanswell (Bæjarstjórinn), aki Lazy Town polgármestere, aki segítségül hívja 10. Sportacust (Íþróttaálfurinn). Sportacus egy olyan hős, akinek az a munkája, hogy inspirálja a gyerekeket arra, hogy a szabadban játszanak. Emellett időről időre kisebb problémákat is meg kell oldania.

A sorozat gonosztevője, Rosszvér Robi (Glanni Glæpur) egy lusta bűnöző, aki egy földalatti odúban él a város szélén. Rosszvér Robi rengeteg epizódban ölt álruhát és próbálja megfúrni a gyerekek szórakozását, vagy megpróbálja Sportacust eltávolítani Lazy Townból.

A film[szerkesztés]

Lazy Town egyes szereplői élő emberek míg más szereplők bábok. Az ún. CGI animáció is helyett kapott a műsorban és ennek segítségével vetítik ki a hátteret. Stephanie, Sportacus és Rosszvér Robi az egyedüli emberek, egészen a 32. epizódig. (Tánc párbaj »Danceing duel«) A műsor bábjait a Neal Scanal Studio és a Wit Puppets készítette.

Maga a show stúdiója 5067 m²-es, amit az izlandi Garðabærban rendeztek be, ami tartalmazta a legfejlettebb HDTV lehetőségeket Európában. Minden egyes rész költségvetése megközelítőleg USD 1 000 000. Az eredeti cím (Latibær) erről a városról (Garðabær) kapta a nevét.

Szereplők[szerkesztés]

Magnús Scheving mint Sportacus a 2009-es angliai Toy Fair-en.

Sportacus[szerkesztés]

Magnús Scheving

Magnús Scheving játssza a szerepét. Magyar hangja Varga Gábor. Ő a szuper-egészséges hős a showban. Egy Izland melletti szigetről származik az Északi-tengerből. Igyekszik rávenni a gyerekeket, hogy egyenek „sportos édességeket”, „sportcsemegét” (ez az ő szavaival a gyümölcsöket és zöldségeket jelenti) és játsszanak a szabadban, ahelyett, hogy bent ülnek és videojátékokat játszanak és gyors kaját egyenek. Biztos akar lenni abban, hogy Lazy Town boldog és szeretné, ha mindenki egészséges, fitt lenne. Sportacus állandóan az erőnlétét használja és tornagyakorlatokat végez, hogy eljusson egyik helyről a másikra. Nála a fogmosás is akrobatikus mutatványokba megy át. A kristálya csipogással jelzi neki, ha valakinek segítségre van szüksége. Türelmes és megértő. Sportacus nem gondolja magát szuperhősnek, csak szeret segíteni másoknak.

Stephanie[szerkesztés]

Az 1. és 2. évadban Julianna Rose Mauriello játssza, magyar hangja Csifó Dorina (3. szeriában már énekhangja Kovács Dóri). A fiatal hölgy szerepelt még a Fix című filmben 2008-ban. A 3. és a 4. évadban pedig Chloe Lang személyesíti meg a karaktert. A szereplő, aki inspirálja a Lazy Town lakosait, (és legfőképpen a gyerekeket) hogy keljenek fel és mozogjanak. Ő egy 8 éves kislány, akinek ismertető jele a rózsaszín haja és a rózsaszín ruhái. Sportos, tele élettel. Bármit meg tud csinálni. Az ugrálástól kezdve, a cigánykeréken át a spárgáig mindent. Azért jött a városba, hogy meglátogassa a nagybátyját, Lazy Town polgármesterét, Jótét urat. Lételeme a játék és a tánc. Mikor először megkísérli, hogy kimenjen és játsszon a kölykökkel, Rosszvér Robi meghiúsítja és megpróbálja lusta dolgokra csábítani. De amikor Sportacus segítségét kéri az egész város együtt dolgozik, hogy Lazy Town-t a világ legjobb helyévé tegyék, ahol élni lehet. Stephanie szeret táncolni. Az az álma, hogy egy népszerű tánciskolában tanuljon. Trixie a legjobb barátnője, aki néha „Rózsaszínkének” nevezi. Nagyon kedveli Sportacust, aki ha baj van mindig a segítségére siet és táncol vele. A minden évben megrendezett Lazy Town táncversenyt is megnyerte. Mosolygós, kedves néha szeleburdi kislány. Mindig kész mindenféle feladat megoldására és a sportolásra! Nem nagyon sértődős de nem is kőkemény érzelmileg. Rózsaszínű hajáról már messziről megismerhető.

Rosszvér Robi[szerkesztés]

Stefán Karl Stefánsson személyesíti meg. Magyar hangja Csankó Zoltán. A főgonosz a műsorban. Mindig próbálja rávenni a gyerekeket, hogy egyenek gyorskaját és próbálja elűzni Sportacust Lazy Townból. Azt akarja elérni, hogy Lazy Town ugyanolyan unalmas és csendes város legyen, mint mielőtt Sportacus és Stephanie a városba érkezett volna. Robi mindennap megpróbálja meghiúsítani a gyerekek szórakozását, de Sportacus Stephanie-val együtt mindig megoldják a problémát. Robi mindig terveket sző és sokszor nagyon közel jár azok megvalósításához, de Sportacus s Stephanie az utolsó pillanatban mindig meghiúsítja a barátaik segítségével.

Bábok[szerkesztés]

  • Ziggy: Magyar hangja: Bolba Tamás. A tipikus szereplő, aki imád édességet falni, különösképpen a karamellt. Stephanie érkezése után jobb dolgot is talál a gyermekkorban, mint a cukros édességek evése. Ő most aktív és részt vesz a legtöbb sportban, de még mindig szereti a cukrot. Gyakran láthatjuk őt nyalókát tartva.
  • Pixel: Magyar hangja: Hamvas Dániel. Ő egy számítógépzseni, nem szívesen mozdul el a gépe elől. A sportokat is inkább számítógépen keresztül szereti „űzni”.
  • Stingy: Magyar hangja: Dányi Krisztián. Ő egy irigy fiú (nevének jelentése is irigy, zsugori). Kedvenc szava az „enyém”. Mindent ki akar sajátítani. Ez a többieket zavarja, ennek ellenére szeretik. Egy rózsaszín malaca van. Stingy is a negatív szereplők közé tartozik.
  • Trixie: Magyar hangja: Csuha Bori. Heves természetű lány, aki mindig kimondja, amit gondol.
  • Milford bácsi: Magyar hangja: Kassai Károly. A város polgármestere, Stephanie bácsikája. Csak akkor sportol, ha muszáj. Általában ügyetlen, ha valamit csinálni kell a ház körül, de ennek ellenére nagyon jó polgármester.
  • Zsufi Zsuzsi: Magyar hangja: Bókai Mária. Ő a város „titkárnője”, egyetlen erőssége a telefonálás és a sütikészítés. Milford mindig próbál a kedvére tenni, de nincs könnyű dolga. Zsuzsi nagyon ad a külsőségekre és nem szereti ha a gyerekek hangosan játszanak, vagy megzavarják a pihenését. rajongója a csúcstechnológiának, a modern gépezetek híve.

Évados áttekintés[szerkesztés]

Évad Epizódok Eredeti sugárzás Magyar sugárzás Magyar sugárzás

(Jetix)

Magyar sugárzás

(HBO Max)

Évadpremier Évadfinálé Évadpremier Évadfinálé Évadpremier Évadfinálé Évadpremier Évadfinálé
1 35 2004. augusztus 16. 2006. május 18. 2013. február 1.[4] 2013. május 1.[5] 2008 május[1] 2022. március 15.[6]
2 18 2006. szeptember 25. 2007. október 15. 2013. május 24.[5] 2013 július[7]
3 13 2013. március 13. 2013. december 12. 2013. szeptember 2.[8] 2013. december 25.[9] Nem került adásba a csatorna megszűnése miatt
4 13 2014. január 10. 2014. október 13. 2014. október 20.[10] 2014 november 11.[11]

Epizódok[szerkesztés]

1. évad[szerkesztés]

# # Angol cím Magyar cím

(Boomerang)

Magyar cím

(HBO Max)

Magyar premier (Boomerang)
1. 1. Welcome to LazyTown Isten hozott Lazy Town-ban! Isten hozott Restefalván 2013. február 1.[4]
2. 2. Defeeted Lábvereség
3. 3. Sports Day Sportnap
4. 4. Crystal Caper Kristály ugrás
5. 5. Sleepless in LazyTown Álmatlanság
6. 6. Swiped Sweets Elcsent csemegék
7. 7. Hero for a Day A nap hőse
8. 8. Sportafake Álsport
9. 9 Happy Brush Day Fogkefés nap
10. 10. Lazy Scouts Cserkész mese
11. 11. Dr. Rottenstein Dr. Rosszvérszkíj Dr. Rosszvérszky
12. 12. Rottenbeard Rosszvérszakáll
13. 13. Cry Dinosaur Dínó bánat
14. 15. My Treehouse Élet a fán
15. 15. The Laziest Town A leglazább város
16. 16. Dear Diary Kedves naplóm
17. 17. Zap It! Rend! Mindent bele!
18. 18. Record's Day Rekordok napja Siker nap
19. 19. Prince Stingy Stingy herceg Hercegusz
20. 20. Pixelspix Pixel pont
21. 21. Play Day Játéknap
22. 22. Remote Control Távirányító Távirányítva
23. 23. Sportacus Who? Milyen Sportacus?
24. 24. Soccer Sucker Foci drukker Foci boci
25. 25. Miss Roberta Roberta kisasszony
26. 26. LazyTown's New Superhero LazyTown új szuperhőse Az új szuperhős 1.rész 2013. május 1.[5]
27. 27. Az új szuperhős 2.rész
28. 28. Secret Agent Zero Nulla titkosügynök
29. 29. LazyTown's Greatest Hits LazyTown-i sikerlista Sikerlista
30. 30. LazyTown's Surprise Santa Lazy Town meglepetés Mikulása Meglepetés Mikulás
31. 31. Robbie's Greatest Misses A legnagyobb kihagyások
32. 32. Sports Candy Festival Sportcsemege fesztivál
33. 33. Dancing Duel Táncpárbaj
34. 34. Ziggy's Alien Ziggy és az idegen
35. 35. Sportacus on the Move! Sportakusz akcióban!

2. évad[szerkesztés]

# Angol cím Magyar cím Magyar premier
1. Rockin' Robbie Az álsztár 2013. május 24.[5]
2. Little Sportacus A kis Sportakusz 2013. május 27.[5]
3. Trash Trouble Szemétgond 2013. május 28.[5]
4. Double Trouble Dupla Hoppla 2013. május 29.[5]
5. Haunted Castle Kísértetkastély 2013. május 30.[5]
6. Snow Monster LazyTown hószörnye 2013. május 31.[5]
7. The LazyTown Circus A LazyTown cirkusz 2013 július[7]
8. School Scam Sulibuli
9. Pixel TV Pixel TV
10. Friends Forever Örök barátok
11. Energy Book Az energia könyv
12. Birthday Surprise! Szülinapi meglepetés
13. LazyTown Goes Digital LazyTown digitális lesz
14. The Lazy Genie A Lazy Dzsin
15. Once Upon a Time Hol volt hol nem volt
16. The Lazy Rockets A Lazy rakéták
17. Dancing Dreams Táncoló álmok
18. Sportacus Saves the Toys Sportacus megmenti a játékokat

3. évad[szerkesztés]

# Angol cím Magyar cím Magyar premier
1. Roboticus Robotikusz 2013. szeptember 2.[12]
2. The Greatest Gift A legnagyobb ajándék 2013. szeptember 3.[12]
3. Little Pink Riding Hood Rózsaszín Piroska 2013. szeptember 4.[12]
4. Scavenger Hunt Nyomkeresés 2013. szeptember 5.[12]
5. Who's Who? Ki, kicsoda? 2013. szeptember 6.[12]
6. Purple Panther Part 1 A lila párduc 1. 2013. szeptember 9.[12]
7. Purple Panther Part 2 A lila párduc 2. 2013. szeptember 10.[12]
8. The Blue Knight A kék lovag 2013. szeptember 11.[12]
9. The First Day of Summer A nyár első napja 2013. szeptember 12.[12]
10. The Lazy Cup A Lazy kupa 2013. szeptember 13.[12]
11. Chef Rottenfood Rosszrántás főszakács 2013. szeptember 14.[12]
12. Breakfast at Stephanie's Reggeli Stephaninál 2013. szeptember 16.[12]
13. The Holiday Spirit Az ünnep szelleme 2013. december 25.[9]

4. évad[szerkesztés]

# Angol cím Magyar cím Magyar premier
1. Let's Go to the Moon Nyomás a Holdra 2014. október 20.[10]
2. The Last SportsCandy Az utolsó sportcsemege 2014. október 21.[10]
3. Secret Friend Day Titkos barátnap 2014. október 22.[10]
4. New Kid in Town Új kölyök a városban 2014. október 23.[10]
5. Time to Learn Ideje tanulni 2014. október 24.[10]
6. Princess Stephanie Stephanie hercegnő 2014. október 27.[10]
7. Ziggy's Talking Teddy Ziggy beszélő macija 2014. október 28.[10]
8. The Wizard of LazyTown LazyTown varázslója 2014. október 29.[10]
9. The Baby Troll A babatörpe 2014. október 30.[10]
10. The Fortune Teller A jós 2014. október 31.[10]
11. Ghost Stoppers Szellemekkel szemben 2014 november 1.[11]
12. Robbie's Dream Team Robi álomcsapata 2014 november 2.[11]
13. Mystery of the Pyramid A piramis rejtélye 2014 november 11.[11]
  • A Sportacus akcióban az egyetlen rész, amelyben nem éneklik a Bing Banget.

Magyar változat[szerkesztés]

A szinkront a Jetix (1-2. évad), majd a Turner Broadcasting System (3-4. évad) megbízásából a Digital Media Services készítette.

Magyar szöveg: Csányi Zita, Katona László

Hangmérnök: Sallai Róbert

Vágó: Baja Gábor

Gyártásvezető: Jávor Barbara

Szinkronrendező: Zentai Mária

Felolvasó: Bozai József

Magyar hangok:

Források[szerkesztés]

  1. a b PORT.hu - Heti TV műsor. web.archive.org, 2008. május 27. [2023. december 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. december 29.)
  2. A Turner Broadcasting megvásárolta a világhírű LazyTown-sorozat jogait. Observer.hu, 2011. szeptember 9. [2011. október 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. november 24.)
  3. a b Aktív életmód kicsiknek és nagyoknak - Toonsphere. web.archive.org, 2013. augusztus 27. [2017. október 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. július 22.)
  4. a b A Boomerang 2013. februári újdonságai - Toonsphere. web.archive.org, 2017. október 5. [2017. október 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. július 10.)
  5. a b c d e f g h i A Boomerang 2013. májusi újdonságai – Toonsphere. web.archive.org, 2021. április 12. [2021. április 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. július 10.)
  6. 2022-es hazai sorozatos premiernaptár - Sorozatjunkie (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2023. július 25.)
  7. a b A Boomerang 2013. júliusi újdonságai – Toonsphere. web.archive.org, 2020. szeptember 30. [2020. szeptember 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. július 10.)
  8. A Boomerang 2013-as őszi tervei. Mentrum, 2013. augusztus 1. (Hozzáférés: 2023. július 11.)
  9. a b A Boomerang decemberi újdonságai. Mentrum. (Hozzáférés: 2024. március 11.)
  10. a b c d e f g h i j k A Boomerang októberi újdonságai. Mentrum, 2013. szeptember 1. (Hozzáférés: 2023. augusztus 8.)
  11. a b c d A Boomerang novemberi újdonságai. Mentrum, 2014. november 1. (Hozzáférés: 2023. július 9.)
  12. a b c d e f g h i j k l A Boomerang 2013. szeptemberi újdonságai – Toonsphere. web.archive.org, 2019. augusztus 12. [2019. augusztus 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. július 10.)

További információk[szerkesztés]