Latimeria menadoensis

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Latimeria menadoensis
Múzeumi példány
Múzeumi példány
Természetvédelmi státusz
Sebezhető
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Csontos halak (Osteichthyes)
Osztály: Izmosúszójú halak (Sarcopterygii)
Alosztály: Actinistia
Rend: Bojtosúszójúhal-alakúak (Coelacanthiformes)
Alrend: Latimerioidei
Család: Latimeriidae
Nem: Latimeria
Smith, 1939
Faj: L. menadoensis
Tudományos név
Latimeria menadoensis
Pouyaud, Wirjoatmodjo, Rachmatika, Tjakrawidjaja, Hadiaty & Hadie, 1999
Elterjedés
Elterjedési területe lila színnel jelölve
Elterjedési területe lila színnel jelölve
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Latimeria menadoensis témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Latimeria menadoensis témájú médiaállományokat és Latimeria menadoensis témájú kategóriát.

A Latimeria menadoensis az izmosúszójú halak (Sarcopterygii) osztályának bojtosúszójúhal-alakúak (Coelacanthiformes) rendjébe, ezen belül a Latimeriidae családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

A Latimeria menadoensis előfordulási területe a Csendes-óceán nyugati felének a középső részén van. Az indonéziai Celebesz szigettől északra található meg.

Megjelenése[szerkesztés]

Egy kifogott példánya 1,2 méter hosszú és 29 kilogramm tömegű volt.[1] Morfológiai különbség nincs közte és rokona közt, de színük eltérő. Az eddig kifogott legnagyobb példány 140 centiméteres volt.

Életmódja[szerkesztés]

Mélytengeri hal, amely az eddigi ismeretek szerint nem vándorol és körülbelül 150-200 méteres mélységek között tartózkodik; nem ismert a legmélyebb merülési pontja. A 17-20 Celsius-fokos hőmérsékletű vizekben él. Feltehetőleg a vízalatti sziklaszirtek oldalain él. Egy 155 méter mélyen található vízalatti barlangban két példányát figyelték meg; azonban erről nem lehet megállapítani, hogy párban él-e vagy nem.

Védelme[szerkesztés]

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös listáján sebezhető faji státusszal szerepel, míg rokona a bojtosúszós maradványhal (Latimeria chalumnae) súlyosan veszélyeztetett fajként van számontartva. A 2005-ös évben végzett DNS-vizsgálat szerint a két bojtosúszójúhal-faj fejlődése körülbelül 40-30 millió éve vált el egymástól.[2] Genomjaik között 4,1%-nyi különbség van.[3] A washingtoni egyezmény (CITES) 1. listáján is szerepel.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Nelson, Joseph S. (2006). Fishes of the World. John Wiley & Sons, Inc. ISBN 0-471-25031-7
  2. Inoue J. G., M. Miya, B. Venkatesh, and M. Nishida (2005). „The mitochondrial genome of Indonesian coelacanth Latimeria menadoensis (Sarcopterygii: Coelacanthiformes) and divergence time estimation between the two coelacanths”. Gene 349, 227–235. o. DOI:10.1016/j.gene.2005.01.008. PMID 15777665.  
  3. Hans-Peter Schultze: Sarcopterygii, Fleischflosser in Wilfried Westheide & Reinhard Rieger: Spezielle Zoologie Teil 2: Wirbel und Schädeltiere, 1. Auflage, Spektrum Akademischer Verlag Heidelberg • Berlin, 2004, ISBN 3-8274-0307-3

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Indonesian coelacanth című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]