Larmor-precesszió

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Elektronspin-precesszió

A klasszikus fizikában Larmor-precessziónak nevezik az elektronok, atommagok és atomok mágneses momentumának precesszióját (egy forgó tárgy forgástengelyének megváltozását) külső mágneses térben. A Larmor-precessziót az ír Joseph Larmor fizikusról nevezték el.

Leírása[szerkesztés]

A mágneses tér nyomatékot fejt ki a mágneses momentumra:

ahol a nyomaték, az impulzusmomentum vektor, a külső mágneses mező, a vektoriális szorzat, és a giromágneses arány, mely az arányossági tényezőt adja meg a mágneses momentum és az impulzusnyomaték között. A impulzusnyomaték vektor a mágneses tér tengelye körül precesszál a Larmor-frekvenciaként ismert szögsebességgel:

ahol a szögsebesség és B a mágneses mező nagysága (mágneses indukció).

Egy Lev Landau és Jevgenyij Lifsic által publikált tanulmány már 1935-ben megjósolta a Larmor-precesszió ferromágneses rezonanciájának létezését, melyet egymástól függetlenül J. H. E. Griffiths (Nagy-Britannia) és E. K. Zavojszkij (Szovjetunió) igazolt kísérletileg 1946-ban.

A Larmor-precesszió a mágneses magrezonanciában fontos alaptétel.

Kémiai eltolódás[szerkesztés]

Ha az atom kémiai kötésben van, akkor az atom közelében található maradék elektronfelhőben egy kiegészítő mágneses mező jön létre, mely a Larmor-frekvenciát jellegzetesen eltolja. Ez a jelenséget hívják kémiai eltolódásnak. A kémiában a mágneses magrezonancia ezeket a kémiai eltolódásokat vizsgálja. Ilyen módon információ nyerhető a vizsgált atomok kapcsolódásáról és térbeli szerkezetükről. Ezek a jelek olykor még a finomszerkezetről is információt adnak (csatolások). A csatolások kiegészítő információt nyújtanak a vizsgált atomok kémiai környezetéről.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Larmor precession című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]