Lanka (kép)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lanka (Bliss)
(Bucolic Green Hills)
MűvészCharles O'Rear (1996)
Műfajtájképfestészet
TelepülésSonoma megye, Kalifornia
A Wikimédia Commons tartalmaz Lanka témájú médiaállományokat.

A Lanka (eredeti címén Bliss, „Öröm”) a Microsoft Windows XP operációs rendszerének alapértelmezett háttérképe, egy szerkesztés nélküli fénykép, amely zöld dombot és fehér felhős kék eget ábrázol. A képet Charles O'Rear készítette a kaliforniai Los Carneros borvidéken 1996-ban; a Microsoft 2000-ben vásárolta meg a jogokat.

Keletkezése[szerkesztés]

Charles O'Rear 2007-ben

Charles O'Rear, a National Geographic korábbi fotósa, aki a San Franciscótól délre fekvő Napa-völgyben, St. Helena városában élt, középformátumú Mamiya RZ67 fényképezőgéppel készítette a képet 1996 januárjában, mikor úton volt a barátnőjéhez, későbbi feleségéhez, Daphne Irwinhez. O'Rear és Irwin épp egy, a borvidékről szóló könyvön dolgoztak. Aznap kifejezetten figyelte a fényképezésre adódó lehetőségeket, mivel épp elvonult a vihar, és a nemrégiben történt esőzéseknek köszönhetően különösen zöld volt a vidék.[1] A sonomai főúton (kaliforniai 12-es és 121-es út) vezetett, mikor meglátta a dombot, melyet akkoriban nem borított a környéken szokásos szőlőültetvény, ugyanis pár évvel korábban egy filoxérajárvány miatt eltávolították a szőlőt.[2] „Istenem, ez az, a fű tökéletes! Zöld! Süt a nap, van pár felhő” – gondolta O'Rear, megállt és az út mellett készített pár képet egy fotóállvány segítségével, a Fujifilm Velvia filmjére, melyet gyakran használtak természetfotósok, és tudvalevőleg hajlamos volt egyes színeket szaturálni.[3][4] O'Rear szerint a fényképezőgép és a film típusának köszönhető a kép sikere; úgy véli, 35 mm-es filmmel nem érte volna el ugyanezt a hatást.[5] Mivel az ég gyorsan változott, elképzelhetőnek tartja, hogy a felhők nagy része az alatt jelent meg, hogy felállította az állványt. Négy képet készített, majd visszaült a kocsijába.[1][6] Bár később sokan hitték, hogy digitális utómunkával feljavított vagy Photoshoppal készült képről van szó, O'Rear ezt cáfolta.[3][7][8]

Mivel a könyvükhöz nem volt rá szükség, O'Rear eladta a képet a Westlightnak stockfotóként, Bukolikus zöld dombok néven.[3][9] 1998-ban a Westlightot felvásárolta a Corbis. A Windows XP fejlesztési csapata 2000-ben vette fel a kapcsolatot O'Rearrel a Corbison keresztül, melyet O'Rear szerint azért választottak a nagyobb versenytárs, a szintén seattle-i Getty Images helyett, mert a Corbis szintén Bill Gates tulajdona.[10] „Fogalmam sincs, mit kerestek. Talán olyan képet, ami békés? Ami nem kelt feszültséget?”[11]

A Microsoft nem csak licenszelni akarta a képet, hanem minden jogot meg akart vásárolni hozzá. Az összeg, amelyet ajánlottak érte, O'Rear szerint a második legnagyobb összeg volt, amit egyetlen képért valaha is kifizettek, de titoktartási egyezséget írattak alá vele, így nem mondhatja el a pontos összeget.[12] Feltételezések szerint dollárban hatszámjegyű összegről van szó.[13] A Microsoft az eredeti filmet és a szükséges aláírt papírokat futárszolgálattal szállíttatta volna seattle-i irodájába, mikor azonban a futárszolgálatok megtudták, mekkora értékű szállítmányról van szó, nem voltak hajlandóak elvinni, mert a biztosításuk nem fedezte volna. Így a Microsoft repülőjegyet foglalt O'Rearnek Seattle-be, hogy személyesen vigye el a filmet.[13] A Microsoft O'Rear egy másik képét, a Telihold a vörös dűnék felett-et is licenszelte, bár nem vásárolta meg a jogokat hozzá.

A Lankának a Microsoft adta jelenlegi nevét, és nagy szerepet kapott az XP marketingkampányában. Bár sokan azt állítják, a Microsoft kicsit megvágta a képet és erősebbé tette a zöld színt, a Corbistól vásárolt változat már eleve így volt vágva.[14]

A Windows XP sikerének köszönhetően[15][16][17] az ezt követő évtizedben a képet az abban az időben legtöbb ember által látott fényképnek tartották.[13] A fotós becslése szerint világszerte több mint egymilliárd gépen láthatták, annak alapján, hány példányban kelt el az XP.[12]

Kísérletek a kép újraalkotására[szerkesztés]

A Goldin+Senneby képe 2006 novemberében, nagyjából ugyanazon a helyen; a területet szőlő borítja
A domb képe 2017 júliusában

2006 novemberében a Goldin+Senneby ellátogatott oda, ahol a fénykép készült, és újrafényképezte az immár szőlővel benőtt helyet. Képük, a Microsoft után[2] először a „Tegnap volt Párizs” kiállításon volt megtekinthető 2007 áprilisában, a La Vitrine galériában,[18] majd Göteborgban, a 300m³-ban.[19]

Fogadtatása[szerkesztés]

O'Rear elismeri, hogy bármennyi képet készített is, míg a National Geographicnek dolgozott, leginkább valószínűleg a Lankáról fognak emlékezni rá.[12] „Aki most tizenöt évesnél idősebb, az egész életében emlékezni fog erre a képre”, mondta.[20] Mivel a kép eredete csak több évvel az XP megjelenése után vált széles körben ismertté, addig számos feltételezés született arról, hol készülhetett: a tippek közt felmerült Franciaország, Anglia, Svájc, Új-Zéland Észak-Otago régiója, valamint Washington állam délkeleti része.[12] Mivel az XP holland változatában Írország néven szerepel a kép, a holland felhasználók körében elterjedt, hogy az ír Kerry megyében készült; a portugál változatban Alentejo a neve egy portugál régió után, ezért sok portugál anyanyelvű felhasználó azt hitte, ott készült.[8] Többen feltételezték, hogy a kép nem valós helyszínen készült, az ég eredetileg külön kép volt, és összemontírozták a dombbal. O'Rear kitart amellett, hogy a Microsoft kisebb módosításait leszámítva semmilyen digitális utómunka nem zajlott a képen, ellentétben Adams Monolit nevű képével. „Nem »alkottam« a képet, csak a megfelelő pillanatban ott voltam és dokumentáltam. Ha Ansel Adams vagy, készítesz egy bizonyos képet a Half Dome-ról [a Yosemite Nemzeti Park jellegzetes alakú sziklája], és szeretnéd, hogy egy bizonyos módon essen rá a fény, akkor manipulálod a fényt. Ő híres volt arról, hogy a sötétkamrában dodge and burn technikával módosít a képen. Ezen itt semmi ilyesmi nincs.”[12]

2001 decemberében a Microsoft egy Lanka nevű képernyőkímélőt is megjelentetett, hasonló tájképpel, animált effektusokkal.[21]

2012-ben David Clark, a brit Amateur Photographer magazin munkatársa azt írta a Lanka esztétikai minőségéről, hogy „Kritikusok szerint a kép lehet, hogy unalmas és nincs témája, támogatói szerint azonban az, hogy felidéz egy tiszta, napfényes napot egy gyönyörű tájon, az maga a téma.” Clark szerint a kép megkülönböztető jellegzetessége az álomszerűség, melyet a domboldalra eső megszűrt napfény okoz. „Hogy miért esett a Microsoft választása erre a képre mind közül?” – tette fel a kérdést. Bár a cég sem O'Rearnek, sem másnak nem mondta el soha, Clark szerint rá lehet jönni. „Hozzájárulhatott az, hogy vonzó, kellemes látvány, és nem vonja el a figyelmet más, esetleg a képernyőn lévő elemektől. Lehet, hogy azért is választották, mert egy zöldellő táj szokatlanul hívogató képe, ami jó érzéssel tölti el az asztalhoz kötött számítógép-felhasználókat.”[22]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Bliss (image) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b  (2014). The story behind the wallpaper we'll never forget [Internet video]. Microsoft NL. A jelenet helye a filmen: 1:10. (Hozzáférés ideje: April 17, 2014.)
  2. a b After Microsoft. Goldin+Senneby, 2007. április 5. [2014. február 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. február 15.)
  3. a b c Taylor, Victoria: The story behind the famous Windows XP ‘Bliss’ wallpaper. New York Daily News, 2014. április 12. (Hozzáférés: 2014. április 12.)
  4. Story, at 2:30.
  5. Story, at 2:50.
  6. Freedman, Wayne: Windows XP background is photo of Sonoma hillside. ABC7, 2014. április 7. [2014. április 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. április 12.)
  7. Heisler, Yoni. „The most viewed photo in the history of the world”, BGR, 2015. július 23. (Hozzáférés ideje: 2018. július 15.) (amerikai angol nyelvű) 
  8. a b Messieh, Nancy: Ever wonder where the Windows XP default wallpaper came from?. thenextweb.com, 2011. augusztus 28. (Hozzáférés: 2012. szeptember 19.)
  9. Metadata of Bliss, Windows XP Beta 2
  10. Popa, Bogdan. „Microsoft Creates Short Documentary About Windows XP 'Bliss' Wallpaper”, Softpedia , 2014. április 11. (Hozzáférés ideje: 2014. április 17.) 
  11. Story, at 3:20.
  12. a b c d e Younger, Carolyn: Windows XP desktop screen is a Napa image. Napa Valley Register, 2010. január 18. (Hozzáférés: 2010. január 18.)
  13. a b c Sweeney, Cynthia. „Say goodbye to 'Bliss'”, St. Helena Star , 2014. március 26. (Hozzáférés ideje: 2014. április 12.) 
  14.  Corbis Westlight Creative Freedom [CD-ROM]. Corbis.
  15. Clark, David: Bliss by Charles O'Rear: Iconic Photograph. Amateur Photographer. (Hozzáférés: 2013. május 12.)
  16. Charles O'Rear's 'Bliss' one of the most viewed photo of all time”, Yahoo! News, 2012. július 18. (Hozzáférés ideje: 2013. május 12.) 
  17. Messieh, Nancy: Ever wonder where the Windows XP default wallpaper came from?. The Next Web, 2011. augusztus 28. (Hozzáférés: 2013. május 12.)
  18. Paris was Yesterday. Hanne's Art and Culture Blog. Hanne Mugaas, 2007. április 2. [2011. december 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. február 15.)
  19. 300m3 Art Space – History. 300m3.com, 2010. [2012. június 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. augusztus 30.)
  20. Story, 5:30.
  21. Windows XP Bliss Screen Saver. Microsoft, 2001. december 12. [2001. december 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. augusztus 24.)
  22. Clark, David: Bliss by Charles O'Rear-Iconic Photograph. Amateur Photographer, 2012. május 28. [2014. június 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. április 20.)