Langjökull

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Langjökull
Ezen a műholdképen jól kivehető a Langjökull (a sziget belsejében látható fehér foltok közül a legnyugatabbra eső).
Ezen a műholdképen jól kivehető a Langjökull (a sziget belsejében látható fehér foltok közül a legnyugatabbra eső).
Ország Izland
Tengerszint feletti magasság1450 m
Terület1021 km²
Elhelyezkedése
Langjökull (Izland)
Langjökull
Langjökull
Pozíció Izland térképén
é. sz. 64° 45′, ny. h. 19° 59′Koordináták: é. sz. 64° 45′, ny. h. 19° 59′
A Wikimédia Commons tartalmaz Langjökull témájú médiaállományokat.

A Langjökull ('hosszú gleccser') Izland második legnagyobb gleccsere (a Vatnajökull után). Területe mintegy ezer négyzetkilométer; hossza 64 km, szélessége 24 km. Legmagasabb pontja 1450 méterrel van a tengerszint felett.

Elhelyezkedése[szerkesztés]

A gleccser az ország középső felföldjének nyugati részén helyezkedik el. Több folyót is táplál; ezek közül a legfontosabbak a Hvítá és az Ölfusá. A Hagavatn nevű tó a gleccser lábánál, attól dél-délnyugati irányban helyezkedik el. A gleccserből kiolvadó víz táplálja a Hvitá folyón lévő, 32 méter magas Gullfoss nevű vízesést, ami a környék jelentős turistalátványossága.

Langjökull tűzhányó[szerkesztés]

A Langjökull északkeleti felén található a hasonnevű Langjökull vulkán. A hegy magassága 1360 méter. A tetőn jéggel fedett kaldera van. A tűzhányó utoljára a 920-as években tört ki.

A népszerű kultúrában[szerkesztés]

Az 1999-es Szuper haver (The Iron Giant) című animációs filmben az egyik főszereplő, egy robot, darabjai a Langjökull jegére hullanak, miután a robot elhárított egy nukleáris töltetű rakétát.

Itt forgatták David Guetta She Wolf (Falling to Pieces) című dalának videóklipjét is. A forgatás további helyszínei Reykjanes, Krýsuvík és Reykjanesviti közelében voltak.[1]

Források[szerkesztés]

  1. David guetta shot video on Iceland. [2013. január 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. november 20.)