Landscape Arch

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Landscape Arch
Landscape  Arch
Landscape Arch
Ország  USA
Elhelyezkedése Devis’s Garden
Legközelebbi város Moab
Felügyelő szervezet The Natural Arch and Bridge Society (NABS)
Elhelyezkedése
Landscape  Arch (USA)
Landscape  Arch
Landscape Arch
Pozíció az USA térképén
é. sz. 38° 47′ 26″, ny. h. 109° 36′ 26″Koordináták: é. sz. 38° 47′ 26″, ny. h. 109° 36′ 26″
Landscape Arch weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Landscape Arch témájú médiaállományokat.

A Landscape Arch a leghosszabb természetes kőhíd vagy sziklakapu az Arches Nemzeti Parkban, Utah államban, az Amerikai Egyesült Államokban.

Ez a kőhíd az egyike azoknak a természetes kőhidaknak, amelyek a Devil's Garden (Az ördög kertje) néven ismert területen, a park északi részén találhatók. Az Arches National Monument Scientific Expedition (Nemzeti Emlékmű Kőhidak Tudományos Expediciója)[1] fedezte fel 1933-34 telén, és annak vezetője, vezetője, Franck Beckwith nevezte el ‘Landscape Arch’-nak (tájkép-boltív)[2]

A The Natural Arch and Bridge Society (NABS) a 2004-ben történt mérései alapján úgy véli, hogy ez a képződmény a leghosszabb a világon, 88,4 méter fesztávolságával,[3] ami kicsivel hosszabb a Zion Nemzeti Parkban található Kolob Arch nevű képződménynél.[4] Mivel 1991-ben több homokkőlemez is levált a Landscape Arch-ról,[5] a Parkfelügyelőség lezárta a boltív alatt áthaladó utat.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Landscape Arch című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Képgaléria[szerkesztés]