Landsat 8

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Landsat 8
Landsat Data Continuity Mission Observatory testing.jpg
Űrügynökség NASA
Típus Földfigyelő műhold
Indítás dátuma 2013. február 11.
Indítás helye Vandenberg légitámaszpont SLC-3
Hordozórakéta Atlas–5
COSPAR azonosító2013-008A
SCN39084

A Landsat 8 amerikai földfigyelő műhold, melyet 2013. február 11-én indítottak. Ez a Landsat program nyolcadik indított és a hetedik sikeresen pályára állított műholdja.

Küldetés[szerkesztés]

Célja, hogy a mezőgazdaság terméshozamát segítve jelezze az ásványi helyeket, az időjárási (vihar, hó, árvíz, tűz), a növényi betegségi, a vízben, tápanyagban szegény területeket.

Története[szerkesztés]

A műholdat mint fővállalkozó az Orbital Sciences tervezte és építette. Érzékelőit és műszereit a NASA Goddard Space Flight Center és Ball Aerospace készítette. Az üzemeltetést, adattovábbítást 1983. január 31-től átvette a NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration). Az üzemeltetésben részt vett a Belügyminisztérium (DOI) valamint US Geological Survey (USGS).

2013. február 11-jén a Vandenberg légitámaszpontból, az LC–3E (LC–Launch Complex) jelű indítóállványról egy Atlas V (401 AV-035) hordozórakétával állították alacsony Föld körüli pályára (LEO = Low-Earth Orbit). Az orbitális pályája 98,83 perces, 98,18 fokos hajlásszögű, elliptikus pálya perigeuma 708 kilométer, az apogeuma 710 kilométer volt.

Jellemzői[szerkesztés]

Tervezett szolgálati idő (a stabilitást segítő, pályaelemeket javító hajtóanyag mennyiség bőségesen elegendő, mintegy 10 évre) 5–10 év. Napi 250 felvételt képes értékelhetően biztosítani.

Tudományos célok

  1. A Föld átfogó fényképezése, nem látható helyzetben adatrögzítés, földi parancsra lejátszás.
  2. Ismétlő fényképezéssel, adatgyűjtéssel segítse elő a program előző űreszközei által készített képek, adatok összehasonlítását, elemzését.
  3. Fényképeinek, adatainak költségmentes biztosítása a nagyközönség (tudományos élet) számára.

Tömege 2623, hasznos tömege 1512 kilogramm. A kamerákat összefogó test egy keskeny henger, felette helyezték el a működést biztosító berendezéseket, üzemanyagtartályt, TDKR antennát, a telemetria (azonnali, illetve mágnesszalagról biztosított képtovábbítás) berendezést – széles sávú modult (WBM), a helyzetstabilizáló egységet, a globális helymeghatározó rendszert (GPS). A stabilizálást, pályakorrekciók lehetőségét gázfúvókák biztosították.

Szenzorok[szerkesztés]

Operational Land Imager[szerkesztés]

Thermal InfraRed Sensor[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Landsat–8. nasa.gov. (Hozzáférés: 2014. március 21.)
  • Landsat–8. n2yo.com. (Hozzáférés: 2014. március 21.)