Landsat–8

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Landsat–8
Landsat Data Continuity Mission Observatory testing.jpg
Űrügynökség NASA
Típus Földfigyelő műhold
Indítás dátuma 2013. február 11.
Indítás helye Vandenberg AFB Space Launch Complex 3
Hordozórakéta Atlas–5
COSPAR azonosító 2013-008A
SCN 39084

Landsat–8 amerikai ERTS (Earth Resources Technology Satellite) földmegfigyelő és erőforrás-kutató műholdcsalád.

Küldetés[szerkesztés]

Célja, hogy a mezőgazdaság terméshozamát segítve jelezze az ásványi helyeket, az időjárási (vihar, hó, árvíz, tűz), a növényi betegségi, a vízben- tápanyagban szegény területeket.

Jellemzői[szerkesztés]

Tervezője a NASA Goddard Space Flight Center, kivitelezője a Orbital Sciences Corporation/Ball Aerospace. Az üzemeltetést, adattovábbítást 1983. január 31-től átvette a NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration). Az üzemeltetésben részt vett a Belügyminisztérium (DOI) valamint US Geological Survey (USGS).

Megnevezései: Landsat–8; Landsat 8; COSPAR: 2013-008A; Kódszáma: 39084.

2013. február 11-jén a Vandenberg légitámaszpontból, az LC–3E (LC–Launch Complex) jelű indítóállványról egy Atlas V (401 AV-035) hordozórakétával állították alacsony Föld körüli pályára (LEO = Low-Earth Orbit). Az orbitális pályája 98,83 perces, 98,18 fokos hajlásszögű, elliptikus pálya perigeuma 708 kilométer, az apogeuma 710 kilométer volt.

Tervezett szolgálati idő (a stabilitást segítő, pályaelemeket javító hajtóanyag mennyiség bőségesen elegendő, mintegy 10 évre) 5–10 év. Napi 250 felvételt képes értékelhetően biztosítani. A Landsat–5 befejezte kiemelkedően eredményes szolgálatát, helyére állították az új űreszközt.

Tudományos célok

  1. A Föld átfogó fényképezése, nem látható helyzetben adatrögzítés, földi parancsra lejátszás.
  2. Ismétlő fényképezéssel, adatgyűjtéssel segítse elő a program előző űreszközei által készített képek, adatok összehasonlítását, elemzését.
  3. Fényképeinek, adatainak költségmentes biztosítása a nagyközönség (tudományos élet) számára.

Tömege 2623, hasznos tömege 1512 kilogramm. A kamerákat összefogó test egy keskeny henger, felette helyezték el a működést biztosító berendezéseket, üzemanyagtartályt, TDKR antennát, a telemetria (azonnali, illetve mágnesszalagról biztosított képtovábbítás) berendezést – széles sávú modult (WBM), a helyzetstabilizáló egységet, a globális helymeghatározó rendszert (GPS). A stabilizálást, pályakorrekciók lehetőségét gázfúvókák biztosították. Az űreszköz két kamerával, három RBV (Return Beam Vidicon) és egy négysávos MSS (Multi Spectral Scanning) kamerával fényképezte a pályasíkjába eső amerikai területeket. Pályasíkja alapján 18 naponként készített ismétlődő felvételeket. Fényképeit összehasonlították a NASA egyéb műholdjainak felvételeivel, valamint repülőgépes felvételeivel. Az űreszközhöz, csuklós felfüggesztéssel napelemeket rögzítettek, biztosítva a Nap felé fordulást, éjszakai (földárnyék) energia ellátását nikkel-hidrogén akkumulátorok biztosították.

Források[szerkesztés]

  • Landsat–8. nasa.gov. (Hozzáférés: 2014. március 21.)
  • Landsat–8. n2yo.com. (Hozzáférés: 2014. március 21.)

Elődje:
Landsat–7

Landsat-program
1972–2013

Utódja:
Ismeretlen