Lanchester Mark I

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lanchester Mark I

TípusGéppisztoly
Ország Egyesült Királyság
TervezőGeorge Lanchester
GyártóSterling Armament Company
Alkalmazás
Alkalmazás ideje1941-1960
Használó ország Egyesült Királyság
 Hollandia
Műszaki adatok
Űrméret9 mm
Lőszer9 mm Parabellum
Tárkapacitás50 db
Működési elvNyitott tömegzáras reteszelésű
Tömeg4,38 kg
Csőhossz200 mm
Elméleti tűzgyorsaság600 lövés/perc
A Wikimédia Commons tartalmaz Lanchester Mark I témájú médiaállományokat.

A Lanchester Mark I főként a Királyi Haditengerészetnél alkalmazott, 1941-1945 között gyártott géppisztoly. A világháború után még 1960-ig alkalmazták. A német MP28 angol megfelelője, mert időszűkében lemásolták angol mintára.

Története[szerkesztés]

A britek a dunkerque-i evakuáció után 1940-ben - mivel teljesen új fegyver kifejlesztésére nem volt idő - a megbízhatónak ismert német Bergmann MP28 géppisztoly lemásolása mellett döntöttek, bár a tüzelt lőszer eltér az eredetitől. A brit változat gyártásának megtervezése a Sterling Armament Companynál dolgozó George Lanchester nevéhez köthető. Az új fegyvert a Királyi Légierőnek és a Királyi Haditengerészetnek szánták, de főként utóbbihoz került. A Lanchester robusztus és megbízható fegyver volt, megjelenésekor a brit ipart még nem állították át teljesen a haditermelésre, így a fegyver felületkezelése igényes, ágyazása pedig diófából készült sárgaréz tusatalppal, amit később acélra cseréltek. Ebből az anyagból készült a tárfészek is. A Lanchester nem nagyon látott harci bevetést néhány kisebb tengerészeti partraszállási manőveren kívül, de szolgálatban maradt a Királyi Haditengerészetnél jóval a háború után is. Őfelsége hadihajóinak fegyverraktáraiban hosszú évekig lehetett még Lanchestereket látni, bevetésre készen.

Tudnivalók[szerkesztés]

A csőköpenyre fel lehet szerelni a standard Lee-Enfield bajonettet. A fegyver szabad hátrasiklású nyitott tömegzáras reteszelésű. Elsütőszerkezete egyes- és sorozatlövés leadására is alkalmas, lőszere a 9 mm-es Parabellum pisztolytöltény. Egy későbbi változata már csak sorozatlövésre volt képes. Tárkapacitása 50 darab, de 32 darabos tár is volt hozzá.

Működése[szerkesztés]

A fegyver nyitott zárból tüzelő szabad hátrasiklású tömegzáras (korábbi szóhasználat szerint súlyzáras) fegyver az elsütőbillentyű előtt elhelyezett tűzváltóval. A fa ágyazás a Lee–Enfield puska mintájára készült. A bal oldalról behelyezett egyenes szekrénytár 50 vagy 30 darab 9×19 mm Parabellum lőszer befogadására alkalmas. A hüvelyeket jobb oldalon veti ki.

Mk.1 irányzéka 100 és 600 yard között állítható. Mk.1* egyszerűsített irányzéka 100 és 200 yard között váltható.

Szolgálat[szerkesztés]

A fegyver szolgált a a Királyi haditengerészetnél a Kanadai Királyi haditengerészetnél, valamint a Nemzetközösség országainak haditengerészeteinél az 1970-es évekig. Manapság a gyűjtemények megbecsült darabja. A fegyver folyamatosan adták el különböző hadseregeknek. Ezeket a fegyvereket speciális jelzéssel látták el.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Lanchester submachine gun című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Hivatkozások[szerkesztés]