Lamastu

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Lamastu elleni védőtábla

Lamastu (akkád: DLa-maš-tu(m), sumer: Dimme 𒀭𒊐𒈨, azaz dDIM8.ME) a mezopotámiai mitológia démonnője, Anu égisten leánya.

Az alvilágból feljőve betegségekkel árasztotta el az embereket és elragadta a gyermekeket. Főképpen a gyermekbetegségek démona, fenyegette a szülő nőket és szoptatós anyákat. A csecsemők csontjait rágta, vérüket szívta.

Oroszlánfejű, madárlábú, szőrös testű, szamárfülű nőként ábrázolták, legtöbbször éppen disznót és kutyát szoptat szamáron állva vagy térdelve. Motívumai között gyakran szerepel még a fésű és az orsó. Hasonló Lílítuhoz (Līlīṯu), a Gilgames-eposz újasszír változatában feltűnő ki-sikil-lil-la-ke egyaránt lehet Lílítu vagy Lamastu is. Mindenesetre Lílítu örökölte a Lamastu-mítoszok nagy részét.

A Lamastuval szembeni védekezést szolgálták a feliratos és reliefekkel díszített védőtáblák, valamint a Lamastu-ráolvasások.

Források[szerkesztés]

  • Mitológiai enciklopédia I–II. Főszerk. Szergej Alekszandrovics Tokarjev. A magyar kiadást szerk. Hoppál Mihály. Budapest: Gondolat. 1988. ISBN 963-282-026-6

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Lamashtu című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.