Lamarckdromia beagle

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Szivacsrák
Lamarckdromia beagle-novataxa 2022-McLay et Hosie.jpg
Természetvédelmi státusz
Nem szerepel a Vörös listán
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Altörzs: Rákok (Crustacea)
Főosztály: Multicrustacea
Osztály: Felsőbbrendű rákok (Malacostraca)
Alosztály: Eumalacostraca
Öregrend: Eucarida
Rend: Tízlábú rákok (Decapoda)
Alrend: Úszórákok (Pleocyemata)
Alrendág: Rövidfarkú rákok (Brachyura)
Tagozat: Dromiacea
Öregcsalád: Dromioidea
Család: Dromiidae
Nem: Lamarckromia
Hosie és Colin McLay, 2022
Faj: L. beagle
Tudományos név
Lamarckdromia beagle
Elterjedés
Elterjedési területe
Elterjedési területe

A szivacsrák (Lamarckdromia beagle) az ízeltlábúak (Arthropoda) törzsébe, a felsőbbrendű rákok (Malacostraca) osztályába, a tízlábú rákok (Decapoda) rendjébe, a Dromiidae családjába és a Lamarckdromia nemébe tartozó rákfaj.

Előfordulása[szerkesztés]

A rákok az Indiai-óceánban és Nyugat-Ausztrália vizes partvidékein találhatóak meg. A sekély vizekben, és néhány száz méter mély vízben is megélhetnek. Közvetlenül szivacsok mellett, a sziklás partok alján élnek a védelem és álcázás szempontjából.

Megjelenése[szerkesztés]

A szivacsrák 4-9 centiméter széles, testét és végtagjait hosszú aranysárga szőrprém fedi. Ollóslábai kicsivel nagyobbak a járólábaknál. Az ötödik pár járólába a többinél kisebb és a potroh oldalára tolódott. A rák álcázás céljából szivacsokat vagy aszcídiákat vág le az ollóival és beburkolja magát vele, amit a hátsó járólábaival tart. Idővel a szivacs odapenészedik a rák potrohához, így a szivacs a rákkal együtt tud élni. A szivacs csak növekszik, és a rák hátának alakjához idomul. A tengeri szivacs vegyszereket termel, és emiatt a vízi ragadozókat elrettenti, elijeszti. A rák a szorosan illeszkedő szivaccsal a tetején úgy néz ki mintha ”kalapot” viselne, így nyerte el a szivacsrák nevet.

Felfedezése[szerkesztés]

Egy Nyugat-Ausztráliai család talált rá egy szivacsrákra a partra mosva, és elküldte a Nyugat-Ausztráliai Múzeumba azonosításra. Andrew Hosie, a Nyugat-Ausztráliai Múzeum rák- és féregkurátora és Colin McLay, az új-zélandi Canterbury Egyetemmel kapcsolatban álló tengerbiológus ezután új fajként írta le a rákot- a Lamarckdromia nem három szivacsrákjának egyikeként. Az új rákot összehasonlítva a múzeum gyűjteményében található más példányokkal, több olyan Lamarckdromia beagle példányt fedeztek fel, amelyeket korábban tévesen azonosítottak. Az általuk talált legkorábbi példány 1925 decemberéből származik. A szivacsrákot arról a hajóról nevezték el amely Charles Darwint a világ körül szállította (HMS Beagle).