Laikus Házi Missziós Mozgalom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Laikus Házi Missziós Mozgalom (Layman's Home Missionary Movement; LHMM) felekezetek feletti szervezet, melyet Paul Samuel Levitsky Johnson alapított 1920-ban. A Watch Tower Bible and Tract Society of Pennsylvania társulattól független leágazásként alakult meg Charles Taze Russell halála után. Gyakran összetévesztik őket Jehova Tanúival. Lengyelországban, Egyesült Királyságban, Franciaországban, Németországban, Afrika egyes területein a legaktívabbak.

A Laikus Házi Missziós Mozgalom kialakulása

Korai története[szerkesztés]

1917-ben a Watch Tower szerkesztő bizottságának tagjai között vita támadt Russell végrendeletének értelmezését illetően. Ez és más a Társulat rendelkezéseivel kapcsolatos elégedetlenségek oda vezettek, hogy a tagok 4000 elhagyta a Watch Tower gyülekezeteit. Sok kis társaság alakult, hogy Russell tanait helyreállítsák, ezek közül volt egy a LHMM.

Szkizma[szerkesztés]

1950-ben Johnson halála után egyházszakadás következett be, mivel a Fort Meyers-i gyülekezetből John Krewson és a Mount Dora gyülekezetből John Hoefle (1928-ban közösítették ki a Watch Towerből, csatlakozott LHMM-hez) is vezető szerepre törtek, de kiközösíttették őket és saját mozgalmakat hoztak létre (1955Laodicean Home Missionary Movement, ill. 1956Epiphany Bible Students Association).

Az LHMM vezetői[szerkesztés]

Kiadványaik[szerkesztés]

Harminc perces rádióműsorukat rendszeresen sugározzák szerte Amerikában.

Külső hivatkozások[szerkesztés]