Labdarúgás a 2010-es ifjúsági olimpiai játékokon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A 2010-es ifjúsági olimpia megrendezésének jogát Szingapúr nyerte el, 9 város közül. Az első Ifjúsági Olimpiára 2010. augusztus 14. és augusztus 26. között kerül sor.

Labdarúgás az ifjúsági olimpián[szerkesztés]

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntése alapján a labdarúgó tornákat U-15-ös korosztályú nemzeti válogatottak vívják, a fiúk és a lányok számára kiírt versengésben egyaránt 6 csapat vehet részt. Szingapúr mindkét nem tornájára automatikusan kijutott azzal, hogy elnyerte a rendezési jogot.

Kvalifikációs rendszer[szerkesztés]

A kvalifikációs rendszer az első olimpián nem a versenyjellegre fekteti a hangsúlyt, a FIFA arra szólította fel a konföderációkat, hogy nevezzenek meg 1-1 csapatot, amely képviseli őket Szingapúrban. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség kikötötte azt, hogy az olimpiai részvétel komoly gyakorlati előnnyel járjon a megnevezett országnak, továbbá olyan csapatok kerüljenek nevezésre, amelyeknek egyébként nincs komoly esélyük világversenyeken való részvételre. Ezen szempontok figyelembevételével először a CONCACAF végrehajtó bizottsága jelölte ki az általa delegált csapatokat 2009. május 11-ei New York-i ülésén. Ennek értelmében a fiúk versenyében Kuba, a lányokéban Trinidad és Tobago fogja képviselni a konföderációt. Utóbbi számára a jelölés azért is különösen fontos, mert az ország ad otthont a 2010-es női U-17-es Labdarúgó Világbajnokságnak néhány hónappal az olimpiát követően, így fokozottan érdekelt női utánpótlásának bővítésében. A OFC 2009. május 20-án jelölte ki az általa küldött két csapatot. A fiúk versenyében Vanuatu nyerte el a jogot a versengésre. Vanuatu a térség egyik erős futballnemzetének számít, 2008-ban az ország nyerte az OFC u-12-es bajnokságát, és igen jól szerepelt a korosztály nem hivatalos világbajnokságaként funkcionáló Danon Kupán, melynek fő védnöke Zinédine Zidane. A lányok tornájára az OFC Pápua Új-Guineát nevezte. Az ország női vonalon igen sikeresnek számít, 2007-ben megnyerte a Dél-Csendes-Óceáni Játékok női labdarúgó tornáját, és az olimpiai selejtezőn megszorongatta Új-Zélandot is. A FIFA a konföderációkkal történő végső egyeztetéseket követően a 2009-es FIFA Kongresszus alatt hagyta jóvá a résztvevők teljes listáját a Bahama-szigeteken 2009 júniusának elején. E szerint a UEFA helyéért 4 fiú csapat (Albánia, Montenegró, Liechtenstein és San Marino), valamint 4 lánycsapat (Bulgária, Örményország, Moldova és Grúzia) küzd meg jövő tavasszal Nyonban, a UEFA székhelyén. Az AFC a fiúk tornájára Zimbabwe csapatát nevezte. Az ország még soha nem szerepelt sem felnőtt, sem utánpótlás világ-bajnokságokon vagy más tornákon, így számára nagy lehetőség a szingapúri esemény. A lányok tornáján Afrikát Egyenlítői-Guinea fogja reprezentálni. Az ország válogatottja nyerte a 2008-as női Afrika-kupát, ám világ-bajnokságra még soha nem kvalifikálta magát. a CONMEBOL tagországai közül Bolívia vesz részt a fiúk tornáján, amely a térség leggyengébb futballnemzetének számít. A lányoknál Chile lesz a résztvevő, amely szintén ritkán jut el világeseményekre, bár 2008-ban itt rendezték a női U-20-as világbajnokságot. A fiúk között Ázsiát Szingapúr képviselheti a rendező jogán, még a lányoknál a csekély női labdarúgó kultúrával rendelkező Irán nyerte el a részvétel jogát.

Lebonyolítás[szerkesztés]

A jelenlegi tervek szerint a 6 részt vevő csapat körmérkőzéseket játszik 5 fordulóban, majd ezt követik a helyosztók.