La Vie en rose

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
La Vie en rose
sanzon
Fotó: Studio Harcourt, 1950
Fotó: Studio Harcourt, 1950

ZeneszerzőLouis Guglielmi (Louiguy)
DalszövegíróÉdith Piaf
Megjelenés1945

A La Vie en rose című dal címe (szabad fordításban: „Az élet rózsaszín szemüvegen át”) Édith Piaf francia énekesnő 1945-ben írt sanzonja, Louiguy (Louis Guglielmi) zeneszerző dallamával.

1944-ben folyamán merült fel az ötlet, hogy Édith Piaf maga is írjon dalt. Az első ötletét 1945-ben mutatta be zongoristájának és hangszerelőjének, Marguerite Monnot(wd)nak, de az szkeptikus volt. Piaf barátnője, Marianne Michel viszont nagyon izgatott lett, amikor Piaf 1945 májusában az Avenue des Champs-Élysées egyik kávézójában megmutatta a dalát. Michel kissé megváltoztatta a szöveget és a címet, ugyanis volt egy La vie en rose nevű kabaré, ahol Piaf fellépett fel 1943 tavaszán.

A szöveg egy szerelmes férfi érzéseit írja le: „ha a karjába vesz, ha halkan megszólít, akkor a hetedik mennyországban vagyok.”

Piaf megkérte Louis Guglielmi zeneszerzőt, hogy írjon dallamot a szöveghez.

Híres felvételek[szerkesztés]

Film[szerkesztés]

2007-es zenés életrajzi film Édith Piaf életéről. A film rendezője Olivier Dahan, a főszerepben Marion Cotillard. A film Franciaország, Csehország és az Egyesült Királyság nemzetközi koprodukciója. Világpremier: 2007-es Berlini Filmfesztivál.

Cotillard alakítása a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat, BAFTA-díjat és Golden Globe-díjat és további négy César-díjat is kapott.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]