La Targette brit katonai temető

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
La Targette brit katonai temető
(La Targette British Cemetery)
Közigazgatás
Ország Franciaország
TelepülésNeuville-Saint-Vaast
Létrejötte1917-1918
Földrajzi adatok
Elhelyezkedése
La Targette brit katonai temető (Franciaország)
La Targette brit katonai temető
La Targette brit katonai temető
Pozíció Franciaország térképén
é. sz. 50° 21′ 02″, k. h. 2° 44′ 55″Koordináták: é. sz. 50° 21′ 02″, k. h. 2° 44′ 55″
A Wikimédia Commons tartalmaz La Targette brit katonai temető témájú médiaállományokat.

A La Targette brit katonai temető (La Targette British Cemetery) egy első világháborús nemzetközösségi sírkert a franciaországi Neuville-Saint-Vaast közelében.

A sírkertet korábban Aux-Rietz-temetőként emlegették, csak később kapta a La Targette (Retesz) nevet. A területen 1917 áprilisában kezdtek temetni a kötözőállomások és a harcoló egységek. A sírkertet 1918. szeptemberig használták. A sírok csaknem egyharmadában a tüzéralakulatok tagjai nyugszanak, ugyanis 1917. március-áprilisban a közeli Aux-Rietz mély barlangjában volt a 2. kanadai és az 5. brit hadosztály tüzérsége, valamint egyes nehéztüzér-alakulatok főhadiszállása. Tizenhat katona földi maradványait máshonnan helyezték át ide a fegyvernyugvás után, majd a második világháború után újabb 26 exhumált halottat helyeztek át a La Targettébe. A sírkertben 638 nemzetközösségi katona nyugszik, közülük 41-et nem sikerült azonosítani. Rajtuk kívül három második világháborús elesettet is eltemettek itt, kettő közülük ismeretlen. A temetőt Sir Reginald Blomfield tervezte. A sírkerttől 900 méterre található a neuville-saint-vaast-i német katonai temető.[1]

Neuville-Saint-Vaast környékén több első világháborús katonai temető van: a brit sírkerttől nagyjából 900 méterre délre található a neuville-saint-vaast-i német katonai temető és 4,5 kilométerre északra aKettes számú kanadai katonai temető.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]