La Plata-i csata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
La Plata-i csata
Az Admiral Graf Spee kigyullad és elsüllyed
Az Admiral Graf Spee kigyullad és elsüllyed

Konfliktus Második világháború, Atlanti-óceán
Időpont 1939. december 13.
Helyszín Río de la Plata, Argentína és Uruguay között
Eredmény Brit győzelem
Szemben álló felek
Flag of the United Kingdom.svg
Egyesült Királyság
Flag of New Zealand.svg
Új-Zéland
Flag of German Reich (1935–1945).svg
Náci Németország
Parancsnokok
Henry Harwood
Hans Langsdorff
Szemben álló erők
1 nehézcirkáló, 2 könnyűcirkáló Admiral Graf Spee zsebcsatahajó
Veszteségek
72 halott
Az Exeter nehézcirkáló súlyosan megsérül
36 halott
Az Admiral Graf Spee-t saját legénysége felrobbantja
d. sz. 32°, ny. h. 47°Koordináták: d. sz. 32°, ny. h. 47°
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz La Plata-i csata témájú médiaállományokat.

A La Plata-i csata (1939. december 13.) volt a második világháború első jelentősebb tengeri ütközete, amelynek végén a német Admiral Graf Spee zsebcsatahajót saját legénysége felrobbantotta, ezzel véget vetve a német hajó brit kereskedelmi hajók elleni 3 hónapig tartó támadásainak.

A britek három hajója:

a La Plata folyónál, Argentína és Uruguay között támadta meg a német hajót. A német hajó nehezebb ágyúi messzebbre lőttek, de a briteknek sikerült megosztania tűzerejét, ezért az Admiral Graf Spee folyamatosan menekült Montevideo biztonságot jelentő kikötője felé.

A csatában az Exeter súlyosan megsérült, de a brit propaganda elhitette Hans Langsdorff kapitánnyal, hogy egy megsemmisítő brit flotta közeledik, pedig csak egyetlen cirkálót tudtak mozgósítani, a Cumberlandet, ami ekkor indult el a Falkland-szigetekről.

Uruguay hosszas tárgyalások után kihirdette semlegességét. Amíg a hajónak nem engedélyezték a kikötő elhagyását, Langsdorff kapitány konzultált a németországi parancsnoksággal. Sok lehetőséget engedélyeztek a kapitánynak, de az uruguayi internálást már nem vállalhatta. Végül december 17-én elsüllyesztette hajóját a La Plata folyóban, hogy megóvja annak legénységét, de ezzel feldühítette Hitlert. Az Admiral Graf Spee legénységét Buenos Airesbe szállították, ahol Langsdorff kapitány öngyilkosságot követett el. Néhány matróznak a helyi német bevándorlók segítségével sikerült eljutnia Montevideóba.

Az Admiral Graf Spee által begyűjtött foglyokat egy német teherhajóra, az Altmarkra szállították át; onnan 1940. február 16-án szabadultak, miután a Cossack december 17-én megtámadta őket Jøssingfjordnál, az akkor még semleges Norvégia vizein.

A csatáról és az Admiral Graf Spee végzetéről később film is készült The Battle of the River Plate, azaz a La Plata-i csata címmel.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]