La Plata-i csata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
La Plata-i csata
Az Admiral Graf Spee kigyullad és elsüllyed
Az Admiral Graf Spee kigyullad és elsüllyed

Konfliktus Második világháború, Atlanti-óceán
Időpont 1939. december 13.
Helyszín Río de la Plata, Argentína és Uruguay között
Eredmény Brit győzelem
Szemben álló felek
Flag of the United Kingdom.svg
Egyesült Királyság
Flag of New Zealand.svg
Új-Zéland
Flag of Germany (1935–1945).svg
Náci Németország
Parancsnokok
Henry Harwood
Hans Langsdorff
Szemben álló erők
1 nehézcirkáló, 2 könnyűcirkálóAdmiral Graf Spee zsebcsatahajó
Veszteségek
72 halott
Az Exeter nehézcirkáló súlyosan megsérül
36 halott
Az Admiral Graf Spee-t saját legénysége felrobbantja
d. sz. 32°, ny. h. 47°Koordináták: d. sz. 32°, ny. h. 47°
A Wikimédia Commons tartalmaz La Plata-i csata témájú médiaállományokat.

A La Plata-i csata (1939. december 13.) volt a második világháború első jelentősebb tengeri ütközete, amelynek végén a német Admiral Graf Spee zsebcsatahajót saját legénysége felrobbantotta, ezzel véget vetve a német hajó brit kereskedelmi hajók elleni 3 hónapig tartó támadásainak.

A britek három hajója:

a La Plata torkolatnál, Argentína és Uruguay között támadta meg a német hajót. A német hajó nehezebb ágyúi messzebbre lőttek, de a briteknek sikerült megosztaniuk tűzerejét, ezért az Admiral Graf Spee folyamatosan menekült Montevideo biztonságot jelentő kikötője felé.

A csatában az Exeter súlyosan megsérült, de a brit propaganda elhitette Hans Langsdorff kapitánnyal, hogy egy megsemmisítő brit flotta közeledik, pedig csak egyetlen nehézcirkálót tudtak mozgósítani, a 8 db 20.3 cm-es löveggel felszerelt Cumberlandet, ami ekkor indult el a Falkland-szigetekről.

Uruguay hosszas tárgyalások után kihirdette semlegességét. Amíg a hajónak nem engedélyezték a kikötő elhagyását, Langsdorff kapitány konzultált a németországi parancsnoksággal. Sok lehetőséget engedélyeztek a kapitánynak, de az uruguayi internálást már nem vállalhatta. Végül december 17-én elsüllyesztette hajóját a La Plata folyóban, hogy megóvja annak legénységét, de ezzel feldühítette Hitlert. Az Admiral Graf Spee legénységét Buenos Airesbe szállították, ahol Langsdorff kapitány öngyilkosságot követett el. Néhány matróznak a helyi német bevándorlók segítségével sikerült eljutnia Montevideóba.

Az Admiral Graf Spee által begyűjtött foglyokat egy német teherhajóra, az Altmarkra szállították át; onnan 1940. február 16-án szabadultak, miután a Cossack december 17-én megtámadta őket Jøssingfjordnál, az akkor még semleges Norvégia vizein.

A csatáról és az Admiral Graf Spee végzetéről később film is készült The Battle of the River Plate, azaz a La Plata-i csata címmel.

Az 1931-ben szolgálatba állított 10 400 tonna maximális vízkiszorítású, 6 db 203 mm-es löveggel felszerelt brit HMS Exeter nehézcirkáló Szumátra szigeténél, 1942-ben.[1]
Az Orion osztályú 9740 tonna maximális vízkiszorítású, 8 db 152 mm-es löveggel felszerelt, 1933-ban szolgálatba állított HMS Achilles brit könnyűcirkáló. A hajón a csata idején többségében ugyan új-zélandi személyzet szolgált, de a cirkáló hivatalosan csak 1941. október 1-jén került a Királyi Új-Zélandi Haditengerészet tulajdonába. A neve előtt addig a HMS rövidítés (His Majesty's Ship - Őfelsége hajója), majd 1941 októberétől a HMNZS (His Majesty's New Zealand Ship - Őfelsége új-zélandi hajója) szerepelt. Az Achilles testvérhajója, a HMS Ajax volt Henry Harwood commodore zászlóshajója a River Plate-i csatában.[2]
Az 1928-ban szolgálatba állított, 13 450 tonna maximális vízkiszorítású, 8 db 203 mm-es löveggel felszerelt, a County osztály Kent alosztályába tartozó brit HMS Cumberland nehézcirkáló 1946-ban Máltán.[3]
A River Plate-i győztes, Sir Henry Harwood, már mint altengernagy és a brit Mediterrán Flotta parancsnoka tengerészeket szemlél Alexandriában, 1942-ben.
Az Admiral Graf Spee 1937-ben Spithead-ben, VI. György brit uralkodó koronázási flottaszemléjének vendégeként. A háttérben több brit egység is látható, a sötétszürke színű, 33 500 tonna maximális vízkiszorítású HMS Resolution csathajó, a 48 000 tonna maximális vízkiszorítású HMS Hood csatacirkáló, az akkori világ legnagyobb hadihajója, valamint egy könnyűcirkáló és három romboló.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]