LaMB

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
LaMB
(LaMB)
2009-es szingapúri film
Rendező
Műfajsci-fi, fantasy, dráma, akció
ForgatókönyvíróCarmelo S. J. Juinio
Zene
Gyártás
Gyártó
Ország
Nyelv
Játékidő45 perc
Költségvetés600 000 SGD
Képarány1,78:1
Forgalmazás
Forgalmazó Animax
Bemutató
Eredeti magyar adóAnimax, AXN Sci-Fi
További információk
SablonWikidataSegítség

A LaMB szingapúrijapán számítógépes animációs film, az Animax saját gyártású filmje. A filmet Tei Rjószuke rendezte Carmelo S. J. Juinio története alapján, aki a 2007-es Animax taisó egyik döntőse volt. Az illusztrációkat Szoedzsima Jaszufumi készítette, a filmben a Simple Plan és a The Click Five dalai hallhatóak.[1][2]

A LaMB szingapúri bemutatója 2009. március 24-én volt, az Egyesült Államokban egy héttel később. Magyarországon szintén az Animax vetítette, először 2011. január 29-én, majd az AXN Sci-Fi-n is látható volt.

A film a távoli jövőben játszódik egy Cerra nevű bolygón, ahol látszólag tökéletes rendszerét vezették be az igazságszolgáltatásnak és a bebörtönzésnek, amelyet „laminálásnak” neveznek. A bűnözőket egy laminált öltözetbe helyezik, amely megfosztja önálló gondolataiktól és virtuális rabszolgaságba taszítja őket. Az ilyen bűnözőket „bárány”-oknak (LaMB) nevezik. A főhős, Dr. Jack Griswold harcol a „lamináció” politikai és etikai rendszerével és ezalatt romantikus kapcsolat bontakozik ki közte és egy „LaMB” között.

Cselekmény[szerkesztés]

2272-t írunk. Dr. Jack Griswold felesége halála után megbízást kap a Cerra nevű bolygón, hogy segítse felvirágoztatni a kietlen, sivatagos planétát, amelyet az emberiség az egyik új otthonának jelölt ki. A doktort Szuzuki Keiko speciális műveleti tiszt fogadja a Terraformálási Központtól és kíséri Rita Goldberg, a szervezet feje elé, akinek kétségei vannak Griswold sikerességével kapcsolatban. A helyzet nem egyszerű, a terraformálás mindeddig sikertelennek bizonyult, az emberek pedig lázadoznak a bolygó sajátos igazságszolgáltatása ellen: „a Cerrán nincsenek fegyencek, csak örök szépség”, azaz „bárány”-ok (LaMB).

Mikor Griswoldre rátámad a takarítórobotja, Keiko felajánl a növénykutatásának segítésére egy „bárányt”. A „bárány”-ok olyan elítéltek, akiket laminált öltözetbe helyeztek, amely amellett, hogy bizonyos képességeiket felerősíti, megfosztja önálló gondolataiktól és virtuális rabszolgaságba taszítja őket. Ezeket a félig kiborggá változtatott embereket rabszolgaként adják veszik a szabad emberek, emellett a „LaMB”-eknek szigorúan tilos érintkezniük gazdájukkal, különben elektromos sokkal válaszol az öltözékük, de a „pásztor”-ok feladata gondoskodni a „bárány”-okról. Griswold választása Eve1135-re esik.

Griswold hamarosan kapcsolatba kerül az ellenállással, amikor a rendszer ellen küzdő, „Farkasok”-nak nevezett csoport tagjai veszik üldözőbe és támadnak rá és Eve-re. Megtudja tőlük a teljes igazságot a bárányokról. A csoportot azonban letartóztatják, röviddel később Szuzuki Keiko is erre a sorsra jut, amikor Goldberg leleplezi. Griswold megtudja, hogy Eve valódi neve Sara Integra őrnagy, s egykor a Terraformálási Hivatal feje volt, akit egy félresikerült kísérlet miatt ítéltek el. Ekkor vesztette el Keiko, Sara unokahúga a szüleit.

Rita Goldberg a Cerrai Nagy Díszteremben jelenti be Jack első kutatási sikereit. Keikót eközben laminálják, de elszabadul és dühöngeni kezd. Rátámad Eve-re és Griswold-re, de végül lezuhan egy épület tetejéről, amikor Griswold az érintésével megzavarja.

2478-ra Jack zöldbe borította a Cerrát, Sara újra szabad lesz és Griswolddel meglátogatják a doktor feleségének sírját, ahol csókot váltanak.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Eredeti hang[1] Magyar hang[3]
Dr. Jack Griswold Vanness Wu (angol és mandarin) Tokaji Csaba
Szuzuki Keiko Josie Ho (angol és kantoni) / Tanaka Csie (mandarin) Bogdányi Titanilla
Rita Goldberg Alison Lester Sallai Nóra
Sara Integra / Eve1135 Petrina Kow Nádorfi Krisztina
a „Farkasok” bandavezére n. a. Előd Botond
bemondó a báránybutikban n. a. Kelemen Kata
eladó a bárány szépségszalonban n. a. Pipó László
narrátor, stáblista felolvasása
Korbuly Péter

Forgatás[szerkesztés]

A LaMB története Carmelo S. J. Juinio Laminated Woman: To the Sand Planet Cerra című eredeti forgatókönyvén alapul. A szerző a 2007-es Animax taisó egyik döntőse volt.[4] A filmet Tei Rjószuke rendezte, az illusztrációkat Szoedzsima Jaszufumi készítette.

A szereplők öltözetét a New York-i Vivienne Tam divattervező alkotta meg, az öltözetek a valóságban is elkészültek, s a LaMB-hez kapcsolódó eseményeken be is mutatták őket Ázsia szerte.[5][6]

A film megjelenése a felhasználó által létrehozott tartalmakban rejlő lehetőségekre hívja fel a figyelmet. A film több nyelven készült el, angolul a délkelet-ázsiai régió, mandarin nyelven Kína, kantoni nyelven Hongkong, hindiül India és japánul az Animax Japán számára.[7]

Megjelenések[szerkesztés]

A LaMB szingapúri (és egész délkelet-ázsiai) bemutatója 2009. március 24-én volt az Animax Ázsián, a csatorna első saját gyártású HD filmjeként,[8][9] az Egyesült Államokban egy héttel később. Az Animax hálózata révén a számos országban bemutatták, Magyarországon szintén az Animax vetítette magyar szinkronnal, először 2011. január 29-én,[10] majd az AXN Sci-Fi-n is látható volt.

Az animációs film mellett kapcsolódó zenés videók, webmanga, mobil illusztrált regények, mobilepizódok (mobisodes), és online és mobiljátékok is készültek 2008–2009-ben.[9] A játékalkalmazásokat a Sony Pictures Television fejlesztette. A játékokban a játékos a „lamináláspárti” és „laminálásellenes” oldal valamelyikére állhat. Mobil- és PSP-felhasználók számára a GamersFirst négy nagy egységre tagolt játékot is készített.[11]

A LaMB főtémája a Simple Plan I Can Wait Forever című dala, de a The Click Five Summertime című dala is hallható a filmben. A Peach Blossom Media mindkét dalhoz készített zenés videót, amelyeket az Animax mutatott be Ázsiában és online 2008 decemberében.[12]

Fogadtatás[szerkesztés]

A Mondo magazin kritikájában a LaMB pásztor-bárány motívumát Pügmalión mítoszához és annak Frank Wedekind általi, Pandóra szelencéje című feldolgozásához hasonlítja: „ahogy Lulu is férjről férjre változik, a bárány szintúgy pásztorához igazodva teszi a dolgát”.[11]

Források[szerkesztés]

  1. a b Frater, Patrick: Ho, Wu to voice HD cartoon ‘LaMB’ (angol nyelven). [[Variety (magazin)|]], 2008. október 17. (Hozzáférés: 2015. június 21.)
  2. Hong Kong, Taiwanese Actors Join Cast of LaMB Anime (angol nyelven). Anime News Network, 2008. október 19. (Hozzáférés: 2015. június 21.)
  3. LaMB az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
  4. Quek, Rebecca: LaMB Debuts! (angol nyelven). The UrbanWire, 2009. március 17. [2015. június 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. június 23.)
  5. Animax's LaMB Ups the Fashion Quotient with Vivienne Tam (angol nyelven). Anime News Network, 2009. január 21. (Hozzáférés: 2015. június 23.)
  6. Animax’s LaMB ups the fashion quotient with Vivienne Tam! (angol nyelven). SPE Networks - Asia, 2009. január 21. [2012. február 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. február 24.)
  7. LaMBs to the slaughter Animax's will dub LaMB in Different Language (angol nyelven). collateralds News - Asia, 2008. augusztus 27. [2008. december 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. szeptember 3.)
  8. LaMB debuts tonight on Animax (angol nyelven). philstar.com, 2009. március 24. (Hozzáférés: 2015. június 23.)
  9. a b LaMB - Premieres on March 24th at 8pm - Come and own a piece of Animax Asia's original movie, autographed posters exclusively at Play-Asia.com. (angol nyelven). play-asia.com, 2009. február 28. (Hozzáférés: 2015. június 23.)
  10. Animax: LaMB (magyar nyelven). Animare TV újság. [2015. június 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. június 23.)
  11. a b Mucc (2011. február). „Ro-botanika, avagy kiborgok laminált bárányokról álmodnak”. Mondo V. (2.), 2–3. o. ISSN 1788-9537.  
  12. Animax's LaMB to rock with Simple Plan and The Click Five! (angol nyelven). SPE Networks - Asia, 2008. augusztus 4. [2008. október 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. augusztus 18.)

További információk[szerkesztés]