LDAP Data Interchange Format

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
LDIF
Fájlkiterjesztés .ldif
Standard RFC 2849

Az LDAP Data Interchange Format (LDIF), egy standard adatátviteli formátum mely plain text formájában feltünteti az LDAP (Lightweight Directory Access Protocol) címtár tartalmát és aktualizálja azt. LDIF továbbítja a címtár tartalmát rögzítések összességeként, egy rögzítés minden címszóhoz. Aktualizált parancsokat tüntet fel, mint a Hozzáad, Módosít, Töröl, Átnevez, minden rögzítést egy aktualizált parancshoz.

Az LDIF-t az 1990-es évek elején Tim Howes, Marck C. Smith és Gordon Good szerkesztették a Michigan Egyetemen. Az LDIF-t a 90-es évek végére modernizálták és terjesztették ki, az LDAP 3. Verziójának használatához. Az LDIF ezen későbbi változata, a Verzió 1 nevet kapta, és hivatalosan részletezve az RFC 2849-ben van, mely egy IETF Standard Track RFC. RFC 2849, Gordon Good szerkesztésében 2000-ben adták ki és jelenleg egy javasolt szabvány (Proposed Standard). Az évek során az LDIF számos bővítési javaslatot kapott. Az IETF egyetlen bővítést hagyott hivatalosan jóvá és adott ki. A Kurt Zeilenga által szerkesztett RFC 4525, kibővítette az LDIF-t, ami megalapozza az LDAP Modify-Increment kiterjesztését. Várható, hogy az IETF további bővítéseket bocsát ki a jövőben.

Tartalom Rögzítési Forma[szerkesztés]

Minden tartalom rögzítés jelzők csoportjával van feltüntetve, ezek a rögzítések üres sorokkal vannak elválasztva egymástól. Egy-egy rögzítés egyéni tulajdonságai, egy-egy egyedülálló logikusan felépített sorban jelenik meg (ezek egy vagy egy többszörösen összetett vonalrendszerben jelennek meg) magában foglalva továbbá a „név: érték” párokat. Azok a fontos adatok melyek nem illeszkednek az ASCII változó részhalmazába, '::' ezen jellel vannak megjelölve, miután a base64 kódolással be lett kódolva az ASCII rendszerbe. A tartalom rögzítési forma, az Internet Directory Information RFC 2425 típusának részhalmaza.

Az LDIF alkalmazó eszközök[szerkesztés]

Az OpenLDAP felhasználói program olyan eszközöket foglal magába melyek az LDAP szerverekből az LDIF rögzítésekbe adatkivitelhez szolgálnak (ldapsearch), az LDIF tartalom rögzítésekből az LDAP szerverekbe adatbevitelhez szolgálnak(ldapadd) valamint az LDIF rögzítések alkalmazására az LDAP szerverekben(ldapmodify). Az LDIF egyike azon formátumoknak, melyek a címjegyzék adatainak importálására és exportálására szolgálnak, amelyeket a cím a Netscape Communicatorben vagy a Mozzilla Application Suitban tárol el. A Yahoo! Mail nem kódol el megfelelő módon bizonyos karaktereket, a Yahoo! Címjegyzék LDIF formátumba való exportálásakor. Például a „&” karakter HTML karakterként van elkódolva (&), a „&” karakter helyett. Ennek eredményeképpen, mikor egy LDIF fájlt a Thunderbirdbe importálunk, például egy olyan szövegrészletet mint "John & Jane Doe", úgy jelenik meg a címjegyzékben mint "John & Jane Doe". A jelenlegi egyetlen módosító eszköz kézzel kiadja a címjegyzéket egy-egy import után. A Microsoft Windows 2000 Server és a Windows Server 2003 egy LDIF alapú parancseszközt foglal magába, melynek neve LDIFDE és arra szolgál, hogy az Active Directoryba importálja és exportálja az információkat. A JXplorer egy nyíltforrású java alkalmazás mely az LDIF fájlok böngészésére és alapvető szerkesztésére képes.

LDIF mezők[szerkesztés]

   dn: distinguished name

Arra a névre vonatkozik ami egyedülállóan körülír egy-egy bejegyzés a címtárban.

   dc: domain component

Ez a tartomány minden egyes alkotórészére vonatkozik. Például a www. google.com, így lenne leírva: DC=www,DC=google,DC=com.

   ou: organizational unit

Ez a szervezeti egységre vonatkozik (vagy néha a felhasználói csoportra) amelynek tagja a felhasználó. Ha a felhasználó több mint egy csoportnak a tagja, pontosíthatjuk úgy, mint például: OU= Lawyer,OU= Judge.

   cn: common name

Ez a személyes dolgokra utal (a személy neve; találkozó helye; recept neve; végzettsége, stb.) ami érdekel bennünket.

LDIF példák[szerkesztés]

Ez egy egyszerű címjegyzéki feljegyzés néhány tulajdonsággal, mely rögzítésként jelenik meg az LDIF-ben.

dn: cn=The Postmaster,dc=example,dc=com
objectClass: organizationalRole
cn: The Postmaster

Ez egy példa az LDIF rögzítésre, mely a többszörös tulajdonságokat két különböző címjegyzékre osztja fel (ezt a formátumot a Microsoft LDIFDE eszközeke használja).

dn: CN=John Smith,OU=Legal,DC=example,DC=com
changetype: modify
replace:employeeID
employeeID: 1234
-
replace:employeeNumber
employeeNumber: 98722
-
replace: extensionAttribute6
extensionAttribute6: JSmith98
-

dn: CN=Jane Smith,OU=Accounting,DC=example,DC=com
changetype: modify
replace:employeeID
employeeID: 5678
-
replace:employeeNumber
employeeNumber: 76543
-
replace: extensionAttribute6
extensionAttribute6: JSmith14
-

Megjegyzés: a ’-’ karaktert minden tulajdonság változtatás között használni kell. Minden címjegyzéki bejegyzés ’-’ karakterrel végződik, melyet egy üres vonal követ. A végső ’-’ karakter is fontos.

Ez egy példa egy olyan LDIF fájlra, mely egy telefonszámot rendel, egy már létező felhasználóhoz.

dn: cn=Peter Michaels, ou=Artists, l=San Francisco, c=US
changetype: modify
add: telephonenumber
telephonenumber: +1 415 555 0002

Egy példa az LDIF-re, mely a vezérlést foglalja magában.

version: 1
dn: o=testing,dc=example,dc=com
control: 1.3.6.1.1.13.1 false cn
changetype: add
objectClass: top
objectClass: organization
o: testing

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a LDAP Data Interchange Format című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Külső hivatkozások[szerkesztés]