L16 81mm aknavető

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
L16 aknavető
81mmMORT L16.png
Gyártási adatok
Típus aknavető
Ország

 Egyesült Királyság

 Kanada
Tervező Royal Armament Research and Development Establishment, Fort Halstead
Gyártó Royal Ordnance
Alkalmazás
Alkalmazás ideje 1965-
Alkalmazó ország  Egyesült Királyság
Háborús alkalmazás Falkland-szigeteki háború, Délszláv háború, Iraki háború, Afganisztáni háború
Műszaki adatok
Űrméret 81 mm
Tömeg 35,3 kg t
Csőhossz 1280 mm
Gyakorlati tűzgyorsaság 15-20 lövés/perc
Csőtorkolati sebesség 225 m/s
Max. lőtávolság 5650 m
Irányzék típusa optikai

Az L16 81 mm-es aknavető az Egyesült Királyság hadseregének egyik fegyvere. Eredetileg közös angol-kanadai tervezésű fegyver, amely alapul szolgált az amerikai gyártmányú M252-es aknavetőnek. Ugyanennek a fegyvernek az Ausztráliában használt és gyártott verziója az ott F2 típusjelű 81 mm-es aknavető is.

Az L16 aknavető 1965-1966-ban váltotta fel a korábbi Ordnance ML 3 hüvelykes aknavetőt, melyet addig a Királyi Haditengerészet és a Royal Air Force(Királyi Légierő) is használt.

Az Egyesült Királyság harcoló és gépesített alakulatai az L16-os járműre szerelt változatát használják. Ez általában az FV 432 AFV típusjelű, melyhez zászlóaljanként két aknavető szakaszt tartanak hadrendben. Másik verziója a Bv 206-os, melyet sok más hadsereg is használ.

Az L16 81 mm-es aknavetőt részeire (állvány, cső, talplemez) szétszerelve szállítják legtöbbször járműveken, vagy helikopteren, majd a tüzeléskor telepítik az aknavetőt, amikor is összeszerelik a fő részeit. A tüzelést kizárólag összeszerelt állapotban lehet végrehajtani. Az L16-os súlya harckész helyzetben 35,3 kilogramm. Maximális lőtávolság 5650 méter.

Az aknavetőt szétszerelt állapotban akár emberek által is lehet szállítani, de ez eléggé fáradságos munka-különösen annak, aki az állványt viszi-, ezért ezt a megoldást inkább kerülik. Lőszereit többnyire egy másik, a zászlóalj állományából kijelölt katona viszi, saját egyéni felszerelésével együtt.

További információk[szerkesztés]