L–60

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(L-60 szócikkből átirányítva)
L–60
L–60
Általános adatok
GyártóVereinigung Volkseigener Betriebe des Lokomotiv- und Waggonbaus
Darabszám6 db
Műszaki adatok
Nyomtávolság760 mm
Motorkocsi/Motormozdony-vontatás
Üzemanyagkészlet110 / 150 l
SablonWikidataSegítség

Az L–60-as egy a kelet-német VEB Lokomotivbau „Karl Marx“ gyárban készült keskeny nyomközű dízelmozdony típus. Gyári típusjele Ns3f.

A gyártó[szerkesztés]

A mozdonyt a LOWA, Vereinigung Volkseigener Betriebe des Lokomotiv- und Waggonbaus (magyarul: Mozdony és Vagongyártó Egyesített Népi Vállalatok) nevű cégcsoporthoz tartozó VEB Lokomotivbau „Karl Marx (magyarul: Karl Marx Mozdonygyár Népi Vállalat) nevű, babelsbergi székhelyű vállalat gyártotta Ns3f típusjellel (volt Orenstein & Koppel gyár).

Beszerzésének okai[szerkesztés]

A típus beszerzésének okai jelenleg ismeretlenek, az a Magyarországon gyártott C–50-es mozdonyokkal párhuzamosan történt.

A mozdonyokból 6 darab került Magyarországra. Egy darab 1952-ben érkezett ismeretlen üzemeltetőhöz, a Gazdasági Vasutak pedig 5 darab, 760 mm nyomtávolságú példányt rendelt 1953-ban a kelet-németországi LOWA gyárból.

A mozdony szerkezeti felépítése[szerkesztés]

Főkeret[szerkesztés]

Vonó- és ütközőkészülék[szerkesztés]

A mozdonyokat szabványos központi ütköző-vonó készülékkel szerelték fel.

Motorház, vezetőállás[szerkesztés]

A vezetőállás a mozdony végén található. A vezetőállás zárt, benne a mozdonyvezető részére egy darab, a C–50-es mozdonyokéhoz hasonló kialakítású vezetőülés található. 1958-ban egy a sorozatot érintő nagyobb átalakítás során a MÁV Északi Főműhelyében átalakították a mozdonyok vezetőfülkéjét. Az új vezetőfülke méretbeli különbségektől eltekintve a C–50-es mozdonyokéval azonos módon lett kialakítva.

A motor[szerkesztés]

A mozdonyokba eredetileg 60 lóerős dízelmotort építettek be. Ezt később Magyarországon kicserélték 6 hengeres, 80 lóerős Csepel motorra. Mindkét típusú motor indítása elektromos indítómotorral történik.

Az eredeti motor műszaki adatai[szerkesztés]

  • Gyártó: ?
  • Típus: ?
  • Hengerek száma: ?
  • Teljesítmény: 60 LE / 44 kW
  • Fordulatszám: ?
  • Hengerátmérő/Lökethossz: ?
  • Üzemanyag készlet: 110 l

Az újonnan beépített motor műszaki adatai[szerkesztés]

Erőátvitel[szerkesztés]

A mozdony erőátviteli rendszere teljesen mechanikus. A motor egy irányváltón át hajtja meg az 5 fokozatú sebességváltót. A tengelyek meghajtása a két tengely közötti vakforgattyúról csatlórúddal történik.

Tengelyek[szerkesztés]

A mozdony kerékpárjai külső csapágyazásúak. A főkeret a kerekek és a csatlórúd között támaszkodik a tengelyre.

Fék[szerkesztés]

A mozdony kézifékkel van felszerelve.

Jelzések[szerkesztés]

A mozdony fényszórókkal, és hangjelzés adására alkalmas eszközzel rendelkezik.

A mozdonyok története[szerkesztés]

Kiállított L–60-as mozdony 2007-ben a Kecskeméti Kisvasúton

Gyártásuktól[szerkesztés]

A mozdonyok a Gazdasági Vasutakon álltak forgalomba, ahol a GV 61100-as sorozatszámot kapták. A MÁV Gazdasági Vasutak visszafejlesztése után ezeket a példányokat különféle vasutaknak adták el. Így került két mozdony (az egyik Felsőtárkányon át, a másik Várpalotáról) Szilvásváradra, egy darab pedig a Tömörkényi Halgazdasági Vasútra.

Napjainkban[szerkesztés]

Mára csak két darab L–60-as típusú mozdony maradt Magyarországon. Az egyik a Szilvásváradi Erdei Vasúton található. Általában üzemi menetek alkalmával közlekedik.

A másik, korábban szilvásváradi mozdony a Kecskeméti Kisvasút Kecskemét KK állomásán üzemképtelen állapotban volt kiállítva 2007-ig. Ekkor a Királyréti Erdei Vasútra szállították, ahol egy új MAN motort és teljes felújítást kapott, hogy a jövőben a Nagybörzsöny–Szob kisvasúton közlekedhessen. A D 04-601 pályaszámú mozdony hatósági vizsgáját 2008. február 12-én tartották.

További információk[szerkesztés]

Források[szerkesztés]