L’art pour l’art Társulat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
L’art pour l’art Társulat
Információk
Eredet  Magyarország
Aktív évek 1986 – napjainkig
Műfaj abszurd humor
Tagok
Dolák-Saly Róbert
Laár András
Pethő Th. Zsolt
Szászi Móni
Korábbi tagok
Bálint Bea (19861987)
Galla Miklós (19861996)
Nagy Natália (19881997)

A L’art pour l’art Társulat weboldala
SablonWikidataSegítség

A L’art pour l’art Társulat abszurd humort játszó színtársulat.

Története[szerkesztés]

Az abszurd humort játszó L’art pour l’art Társulat 1986-ban alakult, akkor még Laár pour L'art Társulat néven. Egyedülálló produkciójukkal új színt hoztak a hazai humor és színjátszás palettájára. Alkotóműhelyükben sok eredeti ötlet, poén-felfedezés született, amelyek országunk kulturális hétköznapjaiban, a gondolkodni, és a nyelvvel játszani szeretők körében kisebbfajta művészi forradalmat indukáltak.

Előadásaikat a kezdeti időszakban elsősorban egyetemisták, főiskolások látogatták. Második törzshelyük a Közgazdaságtudományi Egyetem klubjában volt. A fiatalok özönlöttek fellépéseikre, körükben vált először népszerűvé a L’art pour l’art.

1991-ben tört meg a jég. A L’art pour l’art elkészíthette első, önálló tévéműsorát. Hamar kiderült, hogy a televíziós formanyelv nagyon illik hozzájuk, sőt az új lehetőségek teljesen újszerű megoldásokra sarkallták a kreatív csapatot.

Sok-sok képi ötlet, addig nem alkalmazott vizuális poén jelent meg műsoraikban.

És aztán megszületett a Besenyő család.

Törvényszerű volt, hogy a képernyő műfaját ízlelgető, állandóan kísérletező L’art pour l’art kreativitása meghozza igazi gyümölcsét. Az akkor még csak „geg-girl”-ként, íróként közreműködő Szászi Móni alapötlete, és a közös kidolgozás nyomán indult útjára a népszerű abszurd „szappanopera”, amely egy csapásra országos népszerűséget hozott a Társulat számára. A L’art pour l’art divattá vált.

Galla Miklós és Nagy Natália a Holló Színháznak is tagjai voltak, emiatt a két társulatot gyakran összekeverték és sokan tévesen „angol humorként” határozták meg a L’art pour l’art stílusát is. Ez azért helytelen, mert a L’art pour l’art kizárólag saját szerzeményű műveket adott és ad elő.

A L’art pour l’art lemezek aranylemezek lettek, televíziós műsoraik bekerültek a legnézettebb műsorok közé. Kétségtelen, hogy a Társulat eredetiségével beíródott a hazai humor nagykönyvébe. A Rádiókabaré 1998-as Humorfesztiválján (melynek zsűrijében Dolák-Saly Róbert is jelen volt) erősen érződött a Társulat hatása: a pályaművek jelentős részébe bekerültek a L’art pour l’art-os jellegű poénok és az abszurd nyelvi fordulatok.

1996-ban és 1997-ben személyi változások történtek a Társulat háza táján. A közönség, sőt a szakma is azt hitte, hogy Galla Miklós, majd Nagy Natália távozása a Társulat végét jelenti. Csak azok bizakodtak a túlélésben, akik közelről ismerték a művészcsoport belső működését, hiszen tudták, hogy az alkotófolyamatban meghatározó, legtermékenyebb szerzők a csapatban maradtak.

Színházi estjeiken, televíziós műsoraikban kizárólag csak saját írásaikat adják elő. Ilyen értelemben a L’art pour l’art Társulat a színtiszta magyar abszurd humort játszó színház egyetlen képviselője.

A Társulat művészi megnyilvánulási lehetőségeit jelentősen tágítja az, hogy tagjai nagyrészt zenészek. Így nemcsak színházi esteket játszanak, hanem, ha kedvük tartja, élő koncerteket is adnak zenésztársakkal kiegészülve. Különlegesen sokrétű és sikeres művészi teljesítményük elismeréseképpen 1997-ben megkapták az év legjobb produkciójának járó Huszka Jenő-díjat (Artisjus).

A Társulat ma is dolgozik, törzshelye változatlanul a Budapest Bábszínház, ahol rendszeresen játsszák új darabjaikat. Ezekkel az előadásokkal turnéznak minden évben az ország nagyvárosaiban is. A 2006-ban húszéves – állami támogatás nélkül működő – vándorszínház szinte példátlan sikersorozatának egyik titka valószínűleg az, hogy mindig nagy műgonddal, igényességgel készültek a közönséggel való találkozásokra.

Színházi előadásaik[szerkesztés]

A Társulat minden évben jelentkezik új színházi esttel. Ezek visszatérő részei a Besenyő család-jelenet, Naftalin Ernő ötlettára és Dolák-Saly diavetítései, melyeknek során régi, jól ismert történetek diafilmváltozatához mond Leopold figurájának hangján narratív szöveget – kellőképpen elferdítve a képen látható eseményeket.

Tyúkszínház[szerkesztés]

Létezik a Társulat színházi fellépésének egy külön fajtája, az úgynevezett tyúkszínház. Ez akkor jön létre, amikor nem az egész társulat, hanem csak két vagy három tag van jelen és úgy adnak elő jeleneteket, számokat. Legkorábban a Dolák-Saly – Laár formáció létezett, ma már azonban bármely két tag együttes előadása tyúkszínháznak minősül.

Televíziós műsorok[szerkesztés]

A híressé vált vastyúk és az általa talált szeg a sorozat bevezetőjéből

Legelső – és talán mind a mai napig legnépszerűbb – televíziós műsoruk az 1991-ben indult Vastyúk is talál szeget. A sorozat címe is nyelvi játék, elferdítve a Vak tyúk is talál szemet közmondást. Az 1996-ban lezárult szériában ismerkedhettünk meg először a Besenyő családdal és Pandacsöki Boborjánnal. Minden epizód körülbelül fél órás volt. A sorozat minden részét a Társulat írta – néha az akkor még nem tag Szászi Móni ötleteivel, jeleneteivel kiegészítve – és Koós György rendezte.

1998-ban az mtv A kulcs című műsorának részeként 5-6 perces rövid Besenyő család-jeleneteket adott elő a Társulat. Ugyanezen évben, már Pethő Zsolttal és Szászi Mónival kiegészülve újra útjára indították a Vastyúk is talál szeget című műsort, mely összesen négy epizódot foglalt magába. 2000-ben Nooormális?! címmel folytatódott a hasonló szerkezetű és összeállítású műsor a TV2-n 2002-ig. 2011-ben a társulat ismét a közszolgálati csatornán jelentkezett saját műsorsorozattal, ez a Banán, pumpa, kurbli címet viselte. Összesen 9 részt készítettek, egyenként kb. 52 perces műsoridővel. Az utóbbi időben készítettek közül ez a széria kiemelkedik, láthatóan több energiát fordítottak rá, mint az elmúlt pár évben megjelent többi L'art pour l'art műsorra. Az új műsor előtt kifejezetten rövid jelenetekben szerepeltek a társulat tagjai különböző show műsorokban.

A sorozatokon kívül más tévéműsorokban is feltűntek jeleneteikkel 1989-től egészen 2004-ig. 2008 szilveszterén az MTV műsorának keretében adták elő a Két férfi, egy nő meg egy férfi színházi est zárójelenetét.

Ezeken kívül a Comedy Central-on is látható a társulat. A csatorna régebbi műsorok ismétlése mellett gyakran műsorra tűzi színházi estek felvételét is.

Zene[szerkesztés]

Mind a színházi esteken, mind a tévéműsorokban megjelennek a társulat tagjainak dalai. Azonos bennük, hogy a szövegeik abszurd témákra épülnek, a megfogalmazás vagy a hangszerelés pedig humoros. Nagyjából elkülöníthető a négy dalszerző stílusa. Dolák-Saly számai meglehetősen rockosak, hangszerelésük gitárra épül, a témájuk nagyon gyakran a szerelem. Laár számai inkább könnyedebb hangvételűek, a témák pedig nagyon változatosak: a lábvíztől egészen a szerelem leírásáig. Pethő Zsolt a másik két taghoz képest kevés dal szerzője; azoknak jellemzője azonban az egyszerű dallamvilág és kevesebb nyelvi poén, de sok abszurd ötlet található a szövegekben. Szászi Móni se sok dalt ír, a dalai vidámak.

Hatásuk a populáris kultúrára[szerkesztés]

Főként a tévésorozataiknak köszönhetően nagyon sok L’art pour l’art-kifejezés, mondat, poén nagymértékben beépült a magyar populáris kultúrába, például: Nooormális?!; Maargit, neked halványlila gőzöd van!; Pedig de!. Néhány daluk népszerűsége ma is óriási, például Fületlen fiú, A nyálon lőtt lány balladája.

Művek[szerkesztés]

Színházi estek[szerkesztés]

 1. Laár pour Laár (Jelenetek a Költő életéből) (1986)
 2. Farkas a mezőn (1988, felújítás: 1994)
 3. Rengeteg parittya (1990, felújítás: 1995)
 4. Winnetou (1997)
 5. A három testőr és a jeti (1999)
 6. A brutális katicabogár (2000)
 7. Rigoletto, avagy a rotterdami toronyőr (2002)
 8. Pucér nők ruhában (2003)
 9. Best uff L’art pour l’art (2004–2005, felújítás: 2009)
 10. Hófehérke és a svéd törpe (2006)
 11. Két férfi, egy nő meg egy férfi (2007–2008)
 12. Anyám tyúk, avagy az ember tragédia (2009)
 13. A három testőr és a jeti vagy mi a pék (2011)
 14. Piroska, a farkas (2012)
 15. A postás, aki megeszi a leveleket (2014)
 16. A pofon egyszerű, avagy egy szerencsés néző viszontagságai (2015)
 17. Halványlila gőz (2017)
 18. Mintha elvágták vol (2018)

Televíziós műsorok[szerkesztés]

Filmek[szerkesztés]

Sorozatok[szerkesztés]

 • Vastyúk is talál szeget 1–11. (TV-1, 1991–1996, ismétlések: Comedy Central, 2009–2011; Nóta TV; M3, 2014–)
 • Rövid Besenyő család-jelenetek (MTV, A kulcs műsor részeként, 1998)
 • Vastyúk is talál szeget 12–15. (TV2, 1998–1999, ismétlések: Írisz TV, 2006; Comedy Central, 2008–2010; TV2 Comedy, 2021–)
 • Nooormális?? (TV2, 2000–2002, ismétlések: Írisz TV, 2006; Comedy Central, 2008–2010; TV2 Comedy,[1] 2021–)
 • Banán, pumpa, kurbli (M1, 2011–2012, ismétlések: Duna World)

Különálló műsorok[szerkesztés]

 • Káprázat (TV-1, 1989)
 • Jön a medve (TV-1, 1989–1991)
 • Teveháton, a cirkuszban (Rövid Besenyő család-jelenet) (TV2, 1999)
 • Csirkebefőtt (M1, 2003; ismétlések: M2, 2006; Comedy Central, 2009–2011; M3, 2016)
 • Jutalomjáték (M1, 2004; ismétlések: M3, 2015–)

CD-k és kazetták[szerkesztés]

DVD-k[szerkesztés]

 • Best uff L’art pour l’art (az azonos című színházi est utolsó előadásának felvétele) (2006)
 • Nooormális? 2000–2002 (az azonos című tévésorozat tíz részéből hét rész) (2007)
 • Nooormális? 1998–2000 (az azonos című tévésorozat az előző lemezen nem szereplő három három epizódja, valamint Vastyúk is talál szeget című sorozat mind a négy újabb része) (2008)
 • Két férfi, egy nő meg egy férfi (az azonos című színházi est utolsó Bábszínházbeli előadásának felvétele) (2009)
 • Csirkebefőtt (MTV kiadvány)

Képregény[szerkesztés]

Dalok[szerkesztés]

Lemezre vett dalok[szerkesztés]

 • A bálteremben
 • A bombanő
 • A három testőr és a jeti
 • A kézarcúak dala (Veböki)
 • A nyálon lőtt lány balladája
 • A szerelem olyan, mint egy medve
 • Altatódal
 • "Azért vagyok nagyon csendbe’…"
 • Az illuzionista
 • Besenyő család-dal
 • Besenyő-Boborján dal
 • Bogárdal
 • Csámcsogó-dal
 • Dinnye
 • Duett
 • Édesanyám
 • Éljen Bródy János!
 • Elnézést, elnézést!
 • Érzelmi dal
 • Ez nem az én napom
 • Fakír
 • Farkas a mezőn
 • Fületlen fiú
 • Geil állat dal
 • Hang-verseny
 • Hányszor lehet büntetlenül énekelni egy refrént?
 • Imádom engem
 • Jetidal
 • Kagyló-nász az avaron
 • Kemenesfalvi bácsit nem ismerem én
 • Kleopátra és a kígyó
 • L’art pour l’art-induló
 • L’art pour l’art-induló – minimix
 • Lábvíz
 • Lám, csak lám
 • Leó vagyok
 • Lila liba
 • Margit-dal
 • Na, tud ilyet a három testőr?
 • Nőimitátor nem lennék
 • Szappanopera
 • Szerelmi vallomás
 • Szívszerelem
 • Szőrös vagyok
 • Te vagy az éden
 • „Tévedés az, kis angyalom…”
 • Vasmacsó
 • Vastyúk is talál szeget
 • Vastyúk-szignál
 • Winnetou

Lemezre fel nem vett dalok[szerkesztés]

 • A brutális katicabogár
 • A döglött tehén
 • A jó hírek hatása a Laár-Dolák-Saly szerzőpárosra
 • Álomkék
 • Alvó rabló
 • Az élet egy rejtélyes hősköltemény
 • Erzsi
 • Forgalomirányítók dala
 • Győrött születtem, Dunaújvárosban jártam iskolába, de Budapesten érettségiztem
 • Kanca-dal
 • Lám, a Laár
 • Nem vagyok unalmas
 • Szumo-bajnok leszek
 • Testépítő szalon

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Cenzúrázott változat

Külső hivatkozások[szerkesztés]