Lütjenburg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lütjenburg
Lütjenburg címere
Lütjenburg címere
Lütjenburg zászlaja
Lütjenburg zászlaja
Közigazgatás
Ország Németország
TartománySchleswig-Holstein
JárásPlön
Alapítás éve993
Irányítószám24321
Körzethívószám04381
Testvérvárosok
Lista
Rakvere (1999–)
Népesség
Teljes népesség5443 fő (2022. dec. 31.)[1]
Népsűrűség885,04 fő/km²
Földrajzi adatok
Tszf. magasság33 m
Terület6,15 km²
IdőzónaCET, UTC+1
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 54° 17′ 41″, k. h. 10° 35′ 29″Koordináták: é. sz. 54° 17′ 41″, k. h. 10° 35′ 29″
Lütjenburg (Schleswig-Holstein)
Lütjenburg
Lütjenburg
Pozíció Schleswig-Holstein térképén
Elhelyezkedése Plön térképén
Elhelyezkedése Plön térképén
Lütjenburg weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Lütjenburg témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Lütjenburg (alnémetben Lüttenborg) város Németországban, Schleswig-Holstein szövetségi tartományban.

Fekvése[szerkesztés]

Plön város vonzáskörzetében. Plöntől északkeleti irányban 18 kilométerre, Kieltől 31 kilométerre keletre helyezkedik el.

Története[szerkesztés]

Lütjenburgot a 12. században alapította Schleswig-Holstein akkori uradalma, miután elhódította a területet az azt korábban uraló szlávok egy csoportjától.

Választások[szerkesztés]

A 2008-as helyhatósági választásokon a CDU (Kereszténydemokrata Unió) tíz, míg az SPD 19 mandátumot szerzett a városi tanácsban. A CDU színeiben induló Philipp Murmann, Bundestag-képviselő, aki Ploen-Neumuenster kerületet képviseli és 38,6%-os választási részaránnyal sikerült megnyernie a 2009-es parlamenti választásokat helyi ellenfele, Werner Kalinka (CDU) előtt.

Gazdasága[szerkesztés]

Mivel a Balti-tengeri üdülőhelyhez, Hohwachthoz közel fekszik, ezért rengeteg turista keresi fel Lütjenburgot minden évben. A látogatók nemcsak a tengerpart közelsége, hanem a belvárosban található egy úgynevezett Bismarck-torony (wd) miatt is szívesen látogatnak ide. A Bundeswehr (a német hadsereg) 6. Légvédelmi Ezrede is itt van elhelyezve. A város legnagyobb munkáltatója a katonai bázis. urista.

Oktatás[szerkesztés]

Lütjenburgban egy általános iskola és három középiskola működik. A középfokú tanintézmények közül az egyik a tanulási nehézségekkel küzdő diákoknak biztosít szakszerű oktatást, miközben a másik kettő a magasabb oktatási színvonalat képviseli. Az iskolák külön érdekessége, hogy mindhárom intézmény azonos épületen belül található, mintegy oktatási központot képezve. Az Otto Mensing Schule ad esélyt a kevésbé jól tanuló gyermekek számára.

Testvérvárosai[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Lütjenburg című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Alle politisch selbständigen Gemeinden mit ausgewählten Merkmalen am 31.12.2022 (német nyelven). Szövetségi Statisztikai Hivatal, 2023. szeptember 21. (Hozzáférés: 2023. október 7.)