Lütje Hörn

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lütje Hörn
Közigazgatás
OrszágNémetország
TartományAlsó-Szászország
Népesség
Teljes népesség0 fő
Földrajzi adatok
Terület0,065 km²
Tengerszint feletti magasság1,5 m
Időzóna
Elhelyezkedése
Lütje Hörn (Alsó-Szászország)
Lütje Hörn
Lütje Hörn
Pozíció Alsó-Szászország térképén
é. sz. 53° 35′, k. h. 6° 52′Koordináták: é. sz. 53° 35′, k. h. 6° 52′
A Wikimédia Commons tartalmaz Lütje Hörn témájú médiaállományokat.

A Lütje Hörn egy Németországhoz tartozó pusztuló sziget, közel az Ems torkolatához. A Borkum és Memmert között fekvő apró földdarab mindössze 6,5 hektár méretű, az utóbbi években területe a vihardagályok pusztításai miatt gyorsan fogyatkozott. A szomszédos Borkumnál és Memmertnél is idősebb szárazulat az utóbbi évtizedekben területének felét elveszítette.[1] A sziget az évtizedek során nem csak kisebb lett, de helyzetét is megváltoztatta. Jelenleg 15 méter/éves sebességgel kelet, illetve 4 méter/év sebességgel dél irányában halad.

A lakatlan sziget nem tartozik Németország egyetlen települési közösségéhez sem. (Az ilyen németországi területek közül Lütje Hörn a legkisebb.) A sziget hivatalosan a Leeri kerület része, ám földrajzilag az Aurichi körzethez esik közelebb.

A sziget hosszú ideje folyamatosan pusztul. Területe 1988-ban a jelenleginél még jóval nagyobb volt. Ekkor a szigetet borító fűben még egy bodzabokrot is találtak. 1989 után több viharkatasztrófa is érte a szigetet, amelynek területéből egyre többet ragadott el a tenger.[2] A tenger támadása a szárazföldi élővilág jelentős pusztulásával járt. A korábban füves szigeten 2006-ban nem volt látható zárt növénytakaró, 2008-ra viszont a növényzet jelentős része regenerálódott.[3]

1994-ben még 450 madárpár költött a szigeten, 2006-ban már csak 200-nál alig több. A még jelen lévő fajok közé tartozik az ezüstsirály, a heringsirály, a pehelyréce és a csigaforgató. Különös fejlemény a kormoránok megjelenése. A lütje hörni kormoránok szárazföldi társaikkal ellentétben nem fákon költenek, hanem a puszta homokban felkutatott fadarabokból és növényi szálakból készítenek fészket.

Madárállománya miatt a sziget a legszigorúbban védett területek közé tartozik.[4] Területére a költési időszakban tilos belépni.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Armin Rose: Lütje Hörn (angol nyelven). (Hozzáférés: 2008. december 18.)
  2. Armin Rose: Staphylinidae from Lütje Hörn Island (angol és német nyelven). Abh. Naturw. Verein Bremen, 1998. (Hozzáférés: 2008. december 18.)
  3. A Panoramio honlapon publikált fénykép alapján.
    Uenue: Lütje Hörn (aerial picture) (angol nyelven). Panoramio, 2008. augusztus 8. [2010. augusztus 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. december 18.)
  4. Marine Ökosysteme (német nyelven). Bundesumweltamt. [2008. szeptember 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. december 8.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Lütje Hörn című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.