Lülik István

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Lülik István
Született ?
Elhunyt 1847. március 30.
Puczincz
Állampolgársága Osztrák Császárság
Nemzetisége magyarországi szlovén
Foglalkozása iskolamester
Lülik ABC könyvének kéziratos oldala.

Lülik István (megh.: Puczincz, 1847. március 30.) 19. századi evangélikus iskolamester a Muratájon, a mai Battyánd (ma Puconci, Szlovénia) községben.

Származásával kapcsolatban az adatok nem rögzítettek semmit, így nem állapítható meg hol született. A könyvén egy monogramból egyesek azt feltételezik, hogy Domonkosfán született, ami nem elképzelhetetlen, hisz a falu ma is evangélikus és a Lülik név arra is előfordul.
Előzőleg Rajkán tanított, majd később került a Muravidékre. Németből fordított egy kéziratos kéttannyelvű tankönyvet a szlovén iskolák számára 1833-ban, amely három kiadást is megért. Ebben ír a szlovének lakta Muramenti vidékről, amit anyanyelvén „Szlovenszka kraina”-nak nevez, mivel a lakosság slovenci névvel illeti magát anyanyelvén. A lakosságot a könyv vend nyelven szóló részében szintén „szloveni”, a magyar részben a „vandalus” megfelelőt használja, mivel akkoriban a magyarországi szlovénokat (a vendeket) a germán vandálok utódainak vélték.

A mű még három kiadást ért meg.

Műve[szerkesztés]

  • Novi abeczedár z- nisteri nemski táksi kni'zecz vküp pobráni, i na szlovenszki jezik preobernyem p. L. S. P. S Stampani v- M. Óvári pri Czéh Sándori z sztroskom Balog Andrása knígvezárá

Külső hivatkozások[szerkesztés]