Lúz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lúz (Izrael)
Boytin (Bétel)
Boytin (Bétel)
Wazzani vagy Louaizeh
Wazzani vagy Louaizeh
Templom-hegy (Móriá-hegy)
Templom-hegy (Móriá-hegy)
Egykor Lúz néven emlegetett városok

Lúz (régebbi magyar forrásokban: Luz, Lusz, héber: ל֥וּז, Lūz) két város neve a Bibliában, illetve másik két város biblián kívüli forrásokban. A név jelentése kánaáni nyelveken és héberül „mandulafa”.[1][2]

Mózes első könyvében (Teremtés könyvében)[szerkesztés]

Lúz egy Bételhez kapcsolódó ősi királyi kánaánita város neve Mózes első könyvében (28:19 és 35:6). A szakértők között vita tárgya, hogy vajon Lúz és Bétel valóban ugyanannak a városnak - korábban kánaánita, utóbbi pedig héber neve -, vagy különböző helyek voltak egymás közvetlen közelében. Mózes első könyve szerint Lúzt Jákob nevezte át:

„Azután elnevezte azt a helyet Bételnek – azelőtt Lúz volt annak a városnak a neve.”[3] (1Mózes 28:19)

valamint

„Így érkezett meg Jákób Lúzba, azaz Bételbe, amely Kánaán földjén van, az egész néppel együtt, amely vele volt.”[3] (1Mózes 35:6)

A bírák könyvében[szerkesztés]

A másik Lúz nevű várost, amelyet egy, az eredeti Lúzból (Bételből) származó ember alapított, A bírák könyve 1:22-26 említi:

„József törzse elfoglalja Bételt
Felvonult József háza is Bétel ellen. Az ÚR velük volt. József háza kémeket küldött Bételbe. A város neve azelőtt Lúz volt. Az előőrsök megláttak egy férfit, aki a városból jött ki, és ezt mondták neki: Mutasd meg nekünk, hogy hol lehet bejutni a városba, és mi irgalmasak leszünk hozzád. Amikor megmutatta nekik, hogy hol lehet bejutni a városba, a város lakóit kardélre hányták, de azt a férfit és egész nemzetségét hagyták elvonulni. Az a férfi pedig elment a hettiták földjére, épített egy várost, és Lúznak nevezte el. Ez annak a neve még ma is.”[3] (Bír1:22-26)

Ezt a második Lúzt azonosítják a Wazzani (الوزاني) más néven Aarab el Louaizeh (عراب اللويزة) kis libanoni faluval, Banias-tól hat kilométernyire északnyugatra a Golán-fennsíkon.

További Lúz nevű városok[szerkesztés]

Egyes források szerint viszont Lúz a Móriá-hegy nyúlványa alatt terült el.[4] Később Jeruzsálem egyik kerülete lett. Ezt azonban számos más zsidó forrás hevesen vitatja.

Más Biblián kívüli források említenek egy további(?) Lúz nevű várost, ahová a halál angyalának tilos volt belépnie,[5] így lakói elvben örökké élhettek. Ezt a várost a különböző források mindhárom korábban említett várossal kapcsolatba hozzák, de lehetséges, hogy egy eddig meg nem határozott helyen elterülő negyedik városhoz kapcsolódik ez a legenda.[6][7][8] Az életbe belefáradt lakóinak el kellett hagyniuk a várost, hogy meghalhassanak.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Luz című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. „és héberül”: Bibliai lexikon 587. o. A mandula szócikk (598. o.) szerint viszont saked. Az ellentmondás lehetséges feloldása, hogy az ókori zsidók használták a kánaáni szót is.
  2. Pallas Nagylexikon ban Luz helyett Szuz. Feltehetően sajtóhiba.
  3. a b c A Magyar Bibliatársulat újfordítású Bibliája.
  4. Robert Graves-Raphael Patai: 190. oldal. Valószínűleg ezalatt a siratófaltól körülbelül fél kilométerrel délre eső területet, négy völgy találkozási pontjának környékét értik. (A „nyúlvány” valószínűleg a Tyropoeon és a Kidron völgy által közrefogott lankás rész az egykori Templom déli faláig, amelyet Keleti dombnak neveznek. (Dávid városa))
  5. Jastrow: „where the angel of death has no permission to enter”.
  6. Jastrow szerint ez a Lúz azonos a későbbi Bétellel.
  7. Sotah 46b: Ezt a Lúzt mintha a Bírák könyvében említett új várossal azonosítanák.
  8. Sukkah 53a: A történet két nehezen értelmezhető változata. Viszont eszerint ugyanarról a Móriá-hegy lábánál álló városról van szó ami ekkor, Salamon idejében már Jeruzsálem része, kerülete.