Löweni Adelhaid angol királyné

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Löweni Adelhaid angol királyné
Született 1103
Leuven
Elhunyt 1151. április 23. (47-48 évesen)
Affligem
Állampolgársága angol
Házastársa
Gyermekei
  • William d'Aubigny, 2nd Earl of Arundel
  • Reynor d'Aubigny
  • Henry d'Aubigny
  • Geoffrey d'Aubigny
  • Olivia d'Aubigny
  • Agatha d'Aubigny
  • Alice d'Aubigny
SzüleiIda of Chiny
I. Gottfried leuveni gróf
Foglalkozása apáca
Sírhelye Affligemi apátság
A Wikimédia Commons tartalmaz Löweni Adelhaid angol királyné témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Löweni Adeliza (Leuven, 1103Affligemi apátság, 1151. április 23.) angol királyné, I. Henrik angol király második felesége.

Élete[szerkesztés]

Apja I. Gottfried leuveni gróf, Alsó-Lotaringia és Brabant hercege, anyja Namuri Ida. 1121. február 2-án nőül ment az özvegy I. Henrik angol királyhoz, miután annak Matilda nevű felesége váratlanul meghalt. A trónörökös, Vilmos Adelin herceg fiatalon vízbe fúlt egy hajókatasztrófa során 1120. november 25-én. Bár Henriknek volt egy törvényes lánya is, Matilda, az idősödő uralkodó tisztában volt vele, hogy országa nemessége sosem fogadna el egy asszonyt a trónon, így abban reménykedett, ha újranősül, és új felesége fiút szül, akkor dinasztiája nem hal ki férfiágon. Az esküvőkor Adeliza 17–18 éves lehetett, Henrik már 53.

Adelhaid gyakran utazott Henrikkel, valószínűleg azért, hogy gyermeket foganjon. 1124-ben kétszer is elzarándokolt a roueni katedrálisban őrzött Szent Romanusz-ereklyéhez. Nem vett részt aktívan az ország irányításában, csupán egy okiratot adott ki, és a király számos rendeletéből csak tizenhármat látott el aláírásával. Pártfogolta a művészeteket és a francia költészetet.

I. Henrik 1135. december elsején hirtelen elhunyt, koronájának örököse pedig unokája, Plantagenet Henrik gróf lett, aki Matilda hercegnő legidősebb fia volt, ám még mielőtt a fiú elfoglalhatta volna jogos trónját, anyja unokatestvére, Blois-i István ragadta magához a koronát, mivel ő is, akárcsak Matilda, Hódító Vilmos unokája volt.

Férje halála után a wiltoni bencés apátságba húzódott vissza. Henrik síremlékének felavatásán jelen volt a Readingi apátságban, 1136-ban. Körülbelül ebben az időben alapított egy leprakórházat Wiltshire-ben. 1138-ban férjhez ment Henrik egyik tanácsosához, William d’Aubignyhez. Hét gyermekük született: Vilmos, Reynor, Henrik, Alíz, Olívia (fiatalon hunyt el), Agáta (fiatalon hunyt el) és Gottfried. 1150-ben az Affligemi apátságba vonult vissza, itt halt meg 1151. április 23-án.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Kindred Britain
  2. a b p10204.htm#i102038, 2020. augusztus 7.

Források[szerkesztés]

  • Adelheid von Löwen (német nyelven). Geschichte der Britischen Monarchie. (Hozzáférés: 2024. február 15.)