Lökbatan

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lökbatan
Közigazgatás
Ország Azerbajdzsán
Népesség
Teljes népesség35 523 fő (2019)
– elővárosokkal33 245 (2008) fő
Földrajzi adatok
Tszf. magasság4 m
IdőzónaUTC+04:00 (UTC)
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 40° 19′ 38″, k. h. 49° 43′ 48″Koordináták: é. sz. 40° 19′ 38″, k. h. 49° 43′ 48″
A Wikimédia Commons tartalmaz Lökbatan témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Lökbatan település Azerbajdzsánban, Baku Qaradağ kerületében.

Fekvése[szerkesztés]

Azerbajdzsánban, az Abşeron-félszigeten, Baku központjától délnyugatra fekvő település.

Története[szerkesztés]

Lökbatan a Xocəsən és Səngəçal közötti kereskedelmi út mellett alakult ki. A jelenlegi település egykor egy mocsaras, süllyedékes helyen épült karavánállomás volt, fárszi eredetű neve is azt jelenti, hogy "teve", "batan" süllyedős.

A település 1931-32-ben épült a 45. olajkút közelében, ahol abban az időben egy lakótelepet építettek az olajmunkásoknak. Különböző nemzetiségek képviselői érkeztek az olajmezőre az ország különböző részeiről. Lökbatan Qaradağ kerület központja lett.

A környéken sok sárvulkán található. A történelem során 18 erős vulkáni kitörés történt. A vulkán utoljára 2001-ben ébredt fel.

A település nevében eleinte szereplő kötőjelet történetileg eltávolították, és nevét Lökbatan alakban írták.

Az 1992–1993-ban Örményország által megszállt hegyi-karabaki területekről nagyszámú, lakóhelyüket elhagyni kényszerült személy települt le itt.

Leírása[szerkesztés]

A városi jellegű település központjában a posta közelében található a Heydar Alijev nevű park, és a falu ezen részén építették fel az Állami Biztonsági Minisztérium új épületét. Van egy olimpiai stadion, számos iskola, élelmiszer-piac stb.

A település legrégebbi része a középső rész, amelyet 40-50 éve építettek. Több építészeti műemlék is található itt, például: a Kulturális Palota és a régi áruház.

A településnek jelenleg nagyon kevés régi lakosa van, és gyakorlatilag nincs lehetőség a falu múltjáról származó információk gyűjtésére.

A falu tiszteletére egy hajót - tartályhajót - is elneveztek, amelyet 1930-ban építettek Bakuban. (Lock-Batan hajó)

A falu közelében található a névadó iszapvulkán, a Lökbatani iszapvulkán, mely egy nagyon aktív iszapvulkán, melynek első kitöréséről 1864-ben tudósítottak. Ez a sárvulkán, a kitörések számát tekintve a világ egyik legaktívabb és legátfogóbb iszapvulkánja, mely egyúttal Azerbajdzsán legaktívabb vulkánja is.

Az utóbbi években felújították a település Heydar Alijev Parkját, és megnyitották a Heydar Alijev Múzeumot. Jelenleg 5 iskola működik itt.

Nevezetességek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • World Gazetteer: Azerbaijan Archived 2011-06-22 at the Wayback Machine – World-Gazetteer.com
  • "Belediyye Informasiya Sistemi" (in Azerbaijani). Archived from the original on September 24, 2008.
  • Azer News article
  • "Neftçi" İSM "Qaradağ" oldu". ekpress.az (in Azerbaijani). Retrieved 3 September 2011.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Lökbatan című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Lökbatan című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.