Lóhere-nappalibagoly

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Infobox info icon.svg
Lóhere-nappalibagoly
Callistege.mi.2040.jpg
Természetvédelmi státusz
Nem szerepel a Vörös listán
Magyarországon nem védett
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Altörzs: Hatlábúak (Hexapoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Rend: Lepkék (Lepidoptera)
Család: Bagolylepkefélék (Noctuidae)
Alcsalád: Catocalinae
Nem: Callistege
Faj: C. mi
Tudományos név
Callistege mi
(Clerck, 1759)
Hivatkozások
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Lóhere-nappalibagoly témájú médiaállományokat és Lóhere-nappalibagoly témájú kategóriát.

A Lóhere-nappalibagoly (Callistege mi) a rovarok (Insecta) osztályának a lepkék (Lepidoptera) rendjéhez, ezen belül a bagolylepkefélék (Noctuidae) családjához tartozó faj.

Elterjedése[szerkesztés]

Mind a száraz és a nyílt terepen: a rétek, legelők és erdők szélein, valamint a nedves réteken és mocsarak határain előfordul.

Megjelenése[szerkesztés]

Szárnyfesztávolsága 25-30 milliméter. Fehér külső és belső keresztvonala öblös barnás olajzöld foltokat zárnak közre. Körfoltja erős fekete pontként látható. Külső szegélye világos és a többi rajzolattal összekötődött. Hátulsó szárnya sötétbarna vagy sárga fehér hullámvonalakkal. A hernyók a körülbelül 40 milliméter hosszúak és karcsúak, meztelen testűek, és csak két pár hasi lábuk van.

Életmódja[szerkesztés]

Különbözik a legtöbb más bagolylepkéktől, nappal repülnek a különböző virágok nektárjáért. A hernyói egyaránt aktívak nappal és éjszaka, ha veszélyben érzik magukat, akkor legurulnak a földre. Nyugalmi állapotban főleg fűféléken pihennek, amelyek nem tartoznak a tápnövényeikhez. Báb állapotban telelnek át, akár a földön vagy a növényen függve. Két nemzedékük van egy év alatt az első már április végétől július közepéig, a második júliustól augusztus végéig. A hernyók tápnövényei: vörös lóhere (Trifolium pratense), Genista sagittalis, Melilotus officinalis, Vicia cracca.

Források[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Scheck-Tageule című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.